Aceleasi fapte, mai multe unitati de masura

14 iulie 2014 | 2 comentarii |

Francisco StoicaAm inceput sa ma satur. Prea multe ies la iveala, zi de zi. Pe langa pagubele de milioane de euro care apar ca ciupercile, de parca am fi o padure in care ploua continuu cu bani, suntem informati ca unii bolnavi mor cu zile, pentru ca nu li se poate asigura tratamentul necesar. Ca pe lista aceea de medicamente compensate au fost introduse si alte substante active dupa tergiversari de ani, as intelege. O fi fost vorba de interese, o fi fost coada mare facuta de producatorii de medicamente…

Au generat toate acestea suferinte mari, decese, unora le-a pasat, altora nu.

Dar, sa se faca adevarate campanii pentru a se prezenta oamenii sa doneze sange pentru a fi folosit la cei ce au nevoie de el pentru a le fi salvata viata, iar  sangele acesta, care ar trebui sa fie distribuit gratuit, sa fie vandut pacientilor de anumite persoane fara inima, pentru castiguri ilegale, facand de fapt troc cu moartea… nu prea mai inteleg.

Important nu este insa daca eu pricep ce se intampla in privinta datului spagii prin institutiile care vor sa ne faca bine, ci ceea ce ne transmit mai marii din ministerul care vegheaza la binele fizicului nostru.

 La Slobozia s-a intamplat o initiativa care se spune ca l-a inspirat pe ministrul Sanatatii si probabil va urma sa fie implementata si in alte spitale. Adica medicii sa nu mai ia mita de la pacienti, iar banii sa ajunga tot la ei, o parte, sub forma de donatii. Deci, te prezinti la ghiseu, dai banul dupa ce spui la cine ai fost internat si pa! Adica nelegalitatea recunoscuta se transforma in legalitate cunoscuta! O improvizatie care acopera un fenomen intrat in sangele celor care stau prin spitale ca angajati sau ca pacienti. Spaga!

Tot la Slobozia a descins procuratura pentru ca la Centrul de Transfuzie Sanguina s-ar fi pretins bani pacientilor pentru a primi sangele de care au nevoie. Iar din conducerea aceluiasi minister ni se transmite ca daca vor fi gasiti vinovati, vor plati pentru greselile lor. Pai nu este aceeasi chestie? Nu se cer bani pentru a fi prestat un serviciu ca atunci cand un doctor nu te opereaza daca nu-i dai suma ceruta? De ce se face ancheta la Slobozia? Cand este alba, cand neagra, cand acceptam o realitate cand nu?

Nestiind ce sa mai faca pentru ca salariile din sistemul sanitar sunt mici, alesii nostri sunt tentati sa deschida ochii la niste realitati si sa-i inchida cand incepe cate o cercetare penala.

Este rusinoasa lipsa unor masuri sanatoase la cap, care sa faca lumina in aceste probleme.

Sa nu credeti ca sunt de acord cu toate matrapazlacurile unora, care vor sa scoata bani de la noi prin fel de fel de metode! Dar lipsa de actiune coerenta de la nivelul conducerii sanatatii nu este de acceptat.

 


Categorii: Editorial

Comentarii (2)

  1. Mitica Mocanu spune:

    Contributia noastra la sanatate e mancata de guvernanti si la doctor dai darul ca sa te trateze. Ca se vrea legalizarea spagii nu-i ceva nou dar sa dispara CAS-ul din salarii si pensii. Sa dispara salariile parlamentarilor si guvernantilor, daca vor sa se implice in binele tarii, sa o faca benevol. Ei si asa lupta doar pentru binele lor si al bancherilor straini. Ce s-a facut pentru Romania si pentru poporul roman de la rasturnarea de guvern din 89 si pana acum?

  2. Mariana Faur spune:

    Eu cred ca pe langa anumite uscaturi care se gasesc in absolut toate domeniile, ar trebui sa se scrie si despre medicii care din putinul pe care il au, duc pacientilor alimente si medicamente, despre medicii cu sub 2000 lei salariu care sunt agresati de bande de cetateni de etnie rroma, despre cei care in accidente de elicoptere au platit cu propria viata ,dragostea pentru aceasta meserie. Ei sunt anonimii pe care nu ii vom sti niciodata, pentru ca despre ei ori nu se scrie deloc, ori se scrie doar in caz de accident sau de deces. In cazul de fata, cred ca justitia isi va spune cuvantul.

Adaugati un comentariu


 

*