ADMITERE MEDICINĂ 2024: 3,7 candidați pe un loc la UMF „Carol Davila”
În premieră, candidaţii admişi pe locurile de la buget vor fi scutiți de grija taxei în următorii şase ani, indiferent de rezultatele obţinute în sesiune.
Mii de absolvenți de liceu care își doresc să urmeze o carieră medicală sunt în focul examenului de admitere. La UMF „Carol Davila” (UMFCD), București, s-a înregistrat un nou record de candidați, au fost cu 360 mai mulţi decât anul trecut.
„Este îmbucurător şi totodată impresionant faptul că, în ultimii ani, pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul Universităţii noastre am înregistrat o creştere continuă a numărului de candidaţi. Anul acesta s-a depăşit recordul de anul trecut, de 3.884 de absolvenţi de liceu înscrişi în competiţie, 4.204 de candidaţi vor concura pentru ocuparea unuia dintre cele 1.260 de locuri bugetate scoase la concurs, din care 35 au fost deja atribuite premianţilor la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Olimpicilor care au ales să-şi continue performanţa în Universitatea noastră le spun de pe acum un călduros «Bun Venit!». Tuturor candidaţilor le urez mult succes la concursul de admitere care, cu siguranță va selecta noi valori pentru medicina românească”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.
Cea mai mare concurență este la Medicină dentară, unde aproape 4,4 candidați își dispută un loc bugetat. La Medicină generală sunt 3,7 candidaţi pentru un loc, iar la Farmacie sunt doar 1,05 candidați pe loc, în timp ce la FMAM sunt 2,15 candidați pe loc.
În premieră, începând cu anul universitar 2025/2025, la UMF „Carol Davila”, candidații care intră pe locurile bugetate își vor păstra această condiție până la finalul studiilor de licență, nu vor mai duce grija că dacă vor avea note mai mici decât cei de pe locurile cu taxă își pierd gratuitatea, așa cum a fost până acum, în timp ce studenții admiși la taxă vor plăti 15.000 de lei/an pentru Medicină generală și Stomatologie, 10.000 de lei/an la Farmacie și 8.000 de lei/an la FMAM.
Conducerea Universităţii spune că aceasta este o metodă de uniformizare a sistemului de notare.
„Ei trebuie să înveţe pentru ei înşişi, nu pentru o notă, ca să intre la o formă de buget. De asemenea, dacă nu învaţă şi rămân repetenţi, locurile se redistribuie la cei care erau la taxă”, a explicat rectorul Viorel Jinga.
Rectorul UMFCD a subliniat că universitatea pe care o conduce are multe elemente de atracție, cum ar fi bursele de merit, de performanţă şi sociale, de care beneficiază atât studenţii de la buget, cât şi cei de la taxă care pot compensa, la rândul lor, taxele, învăţând bine. „De asemenea, avem un centru de simulare foarte important şi studenţii care sunt astăzi în cadrul examenului de admitere vor face, încă de la început, nişte tehnici de prim-ajutor, de salvare a vieţii, de resuscitare cardio-respiratorie, tehnici de bază de punţie venoasă, examen urologic, examen ginecologic, încă din anul I, pentru a intra încă de la început în sistemul clinic. Avem acest centru de simulare, am cumpărat o clădire cu şase etaje şi a fost echipată cu foarte multe aparate de ultimă oră, cu simulatoare care sunt foarte inteligente şi care reproduc mediul clinic, mediul operator. Am investit 42 de milioane de lei în acest centru de simulare, aceşti bani sunt din proiecte europene. Avem şi un bazin de înot, avem cămine cu foarte multe locuri, chiar avem locuri libere în cămine, iarăşi sunt elemente de atracţie pentru universitatea noastră”, a mai spus rectorul Jinga.
Pe de altă parte, prof. univ, dr. Viorel Jinga a anunțat că taxele pentru studenţii străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti ar putea creşte în următorii ani. „Studenţii internaţionali aleg să vină în România şi pentru această taxă de 8.500 de euro. La vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât şi la unguri, de peste 10.000 de euro. S-ar putea, în anii următori, să mai creştem şi noi taxa. Cei de la privat au crescut deja mult taxa pentru studenţii internaţionali”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga, care cu această ocazie și-a exprimat și convingerea că, peste câțiva ani, după investițiile majore care se fac prin PNRR în sistemul medical, medicii români nu vor mai alege să plece în străinătate.
Referitor la specialităţile spre care se îndreaptă absolvenţii de medicină, rectorul UMFCD a spus că, în ultimii ani, se vede o tendinţă de a alege radiologia, endocrinologia, cardiologia, chirurgia plastică sau dermatologia, „specialităţi care permit multora să aibă şi activităţi de cabinet, să vină şi la mediul privat, care în ultima perioadă s-a dezvoltat foarte mult”.