În premieră în România, viitorii chirurgi cardiovasculari pediatri învață să opereze pe cord folosind inimi printate 3D

14 martie 2024 | 0 comentarii |

Un trainig de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică a avut loc la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, în colaborare cu Universitatea „San Raffaele” (Vita Salute) şi grupul San Donato din Italia.

 

La Universitatea de Medicină și farmacie „Carol Davila” din București a avut loc, în premieră, o simulare a operațiilor de cardiochirurgie pediatrică, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Sănătății și grupul de clinici „San Donato” din Italia, în colaborare cu universitățile de medicină din România.

Tinerii doctori care vor să se specializeze în chirurgie cardiovasculară pediatrică au, de acum, posibilitatea de a simula intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică, folosind inimi printate tridimensional, care imită anumite malformații cardiace. Sub îndrumarea medicilor italieni, tinerii medici vor exersa toate tipurile de operații cardiovasculare, în acest fel putându-se dezvolta mai rapid și mai eficient, ca specialiști.

Este o premieră. Este vorba despre o demonstraţie, o simulare a operaţiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică realizată pe machete care sunt făcute inclusiv cu diverse malformaţii congenitale care apar la copii şi care permit trainingul tinerilor specialişti din Bucureşti, dar şi din ţară. Această activitate se va repeta şi noi o vom încuraja”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă organizată cu prilejul evenimentului.

 

Ministrul Rafila a precizat că inimioarele a peste 2.500 de copii români au fost salvate în ultimii zece ani, cu ajutorul medicilor italieni, prin intervenții cardiochirurgicale pediatrice realizate în țara noastră.

Dacă în urmă cu zece ani 80% din copiii din România cu malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă, 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau chiar singuri, în multe situaţii, în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de Târgu Mureş, care a dezvoltat această specialitate mai demult, dar este destul de limitată din punct de vedere al capacităţii. Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2.000 de copii în fiecare an, care se nasc cu malformaţii cardiace şi trebuie să îşi găsească acces la un serviciu medical de înaltă calitate, iar faptul că se realizează aceste operaţii în România cu o mortalitate foarte, foarte mică, cred că este extrem de important”, a precizat ministrul Sănătății.

 

În România sunt aproximativ zece medici specializați în cardiochirurgia pediatrică, dar numărul lor este insuficient. În contextul în care anual, în România, se nasc mii de copii cu anomalii cardiace și cei mai mulți trebuie operați de urgență și de aceea este nevoie să se dezvolte această specialitate medicală.

„Este nevoie de resurse umane înalt calificate. Chirurgia cardiovasculară pediatrică este un domeniu foarte dificil și sunt puțini specialiști la nivel european. De aceea, acest parteneriat s-a extins, în colaborare cu Universitățile de Medicină de la noi din țară. Îi avem aici, pe prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF «Carol Davila» București, prof. univ. dr. Călin Molnar, de la UMF «Iuliu Hațieganu» din Cluj și, bineînțeles, pe domnul profesor Vlad Iliescu, care conduce departamentul de specialitate de la UMF București. Aș vrea să le mulțumesc însă în mod deosebit domnilor profesori Frigiola și Tammam, care au pus bazele școlii de chirurgie cardiovasculară în România, împreună cu specialiștii români. Numeroși medici tineri s-au instruit în Italia, au revenit în țară, iar acum lucrează în interesul copiilor din România”, a explicat ministrul, care crede că în următorii 5-10 ani „putem să dobândim autonomie din punct de vedere al acestor intervenţii”.

 

Profesorul Allesandro Frigiola, șeful Departamentului de chirurgie cardiacă pediatrică al Institutului de cercetare Policlinico San Donato din Milano, s-a declarat încântat să participe la primul curs de simulare a unor intervenții cardiochirurgicale pediatrice, organizat la București, special pentru tinerii chirurgi români.

Eu am operat în România încă din anii 1990-1993, și am realizat că aveți bune centre de chirurgie cardiovasculară, în Târgu Mureș și București. Așa s-a născut ideea dezvoltării unor centre de cardiochirurgie pediatrică în România și am pus bazele colaborării cu Spitalul Marie Curie din București, apoi s-a extins colaborarea cu medicii din Tmișoara, Iași și Cluj. Cred însă că acest curs, pentru tinerii chirurgi, este o portunitate pentru tinerii chirurgi, care au nevoie să opereze, să învețe aspectele tehnice, dar și pentru viitorul cardiochirurgiei pediatrice din România și pentru copiii aflați în dificultate. Este o specialitate foarte dificilă, de aceea cred că prin această simulare, în care sunt reproduse cu exactitate problemele medicale din domeniul bolilor cardiace la copii, reprezintă o șansă extraordinară pentru ei, să poată învăța cum pot fi rezolvate aceste patologii pediatrice, dar și pentru dezvoltarea acestui domeniu în România”, a afrmat profesorul Frigiola.

 

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a declarat că misiunea universității pe care o reprezintă, de a pregăti specialişti foarte buni în toate domeniile medicale, este extrem de importantă, iar dezvoltarea simulării medicale este extrem de utilă.

Avem un centru de inovație și e-health, în cadrul căruia avem un grup pentru printare 3D. Este foarte importantă colaborarea cu universitățile de prestigiu din Europa și avem foarte multe colaborări. Cu siguranță, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, tot mai puțini copii vor merge în afara țării pentru a fi operați. Este o economie și pentru sistemul medical, dar este mult mai comod și pentru familia copilașului, să realizăm această intervenție în țară. Prin această colaborare s-a reușit foarte mult, știți foarte bine că majoritatea copiilor mergeau în afară pentru a se opera. Mortalitatea este foarte mare din ce spun domnii profesori la copii, însă operația făcută de specialiști bine pregătiți, mortalitatea o să scadă foarte mult, pentru că fiind operați în țară, se intervine la timp”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

 

Profesorul Youssef Tammam, unul dintre cei mai renumiți specialiști europeni în chirurgie cardiacă pediatrică și pentru adulți, care a absolvit facultatea de Medicină în România și care de peste 10 ani operează alături de medicii români, consideră că era de datoria sa să pună „o pietricică mică” la temelia dezvoltării cardiochirurgiei pediatrice în România, ca fost elev al școlii de Medicină din București. „Trebuie să mărturisesc însă că pentru a putea dezvolta acest lucru, a fost nevoie să existe aici un teren fertil. Dacă nu ar fi existat centre universitare și cardiochirurgia de adulți la un nivel foarte performant, și o școală de cardiochirurgie foarte dezvoltată, nu s-ar fi putut face acest lucru, alături de colegii noștri din universitățile din București și din țară. Desigur, asta nu se face de pe o zi pe alta, este un drum foarte lung, dar cred că în următorii 5-10 ani, România va deveni ea însăși o școală de cardiochirurgie pediatrică. Chiar ieri, de exemplu, trebuia să facem curs de training, dar a fost un caz al unui copilaș de 7 zile, cu stenoză aortică și a trebuit să intervenim imediat. Duminică, un alt copil, cu aceeași patologie, a fost salvat de echipa din România, fără niciun ajutor din străinătate. Așa că, acum, 80% din urgențele neonatale pot fi rezolvate de colegii noștri de la Marie Curie și de la Târgu Mureș, iar înființarea acestei secții de cardiochirurgie pediatrică la UMF Davila era foarte necesară”, a spus dr. Youssef.

 

Profesorul Călin Molnar, de la UMF Cluj, s-a declarat încântat să participe la „această demonstrație de cardiochirurgie experimentală, pe simulator”, mai ales că, în România, cardiochirurgia pediatrică este abia la început.

Cred că această simulare este o premieră chiar la nivel european. Aceste inimi pe care le-am văzut și pe care lucrează tinerii noștri colegi sunt o concepție a profesorului Frigiola și îl felicit pentru această realizare. Chirurgia cardiacă pediatrică în România are nevoie de specialiști, are nevoie de tineri care să învețe această meserie. În afară de operațiile care se fac la București, sunt puține operațiile care se fac în țară, cam 200-300 la Târgu Mureș, sub 100 la Cluj, Iași și Timișoara, dar este nevoie de mult mai mult. Cu mai bine de 10 ani în urmă am fost invitat tot așa, la un curs experimental de chirurgie cardiacă de adulți, în Belgia, iar profesorul de acolo spunea așa: «Nu las un tânăr chirurg să pună mâna pe o inimă de om, până când nu face cel puțin 1.000 de anastomoze experimentale». Este un lucru extraordinar și cred că așa se va întâmpla și la noi, cu ajutorul acestor simulatoare”, a afirmat profesorul Molnar, exprimându-și speranța că o sesiune asemănătoare va avea loc în curând și la Cluj.

 

Prof dr. Vlad Iliescu a remarcat că „atunci când toată lumea vrea, real, să facă un lucru și există o colaborare între Minister, Universitate și dacă toți cei implicați au ca țintă principală omul – copilul de data asta -, lucrurile merg și pot fi realizate. Noi, desigur, putem face simpozioane, puteam face o declarație de presă la televizor, dar aceste simulări sunt niște lucruri reale și mă bucur că atât domnul ministru cât și domnul rector au participat aici, la acest eveniment, într-o perioadă care nu e nici simplă, nici liberă, și au considerat că este potrivit să participe la un eveniment pe care îl onorează cu prezența și căruia îi dau o greutate specifică și un impuls pentru viitor. Asta este ceea ce se vede la suprafață, dar în spate este o muncă extraordinară, cu o structura care se creează, cu oameni care cresc și care sper să poată realiza un viitor corect pentru cardiochirurgia românească, cu o accesibilitate la tratamente medicale pentru toți copiii din România”, a punctat profesorul Iliescu.

 

La rândul lor, tinerii chirurgi sunt foarte dornici să profite de această oportunitate, considerând că exersând pe inimi cu structuri aproape identice cu cele ale inimi umane își pot forma mâna, pot să se antreze și pot să fie bine pregătiți în momentul în care vor interveni asupra inimii unui copil.

Ministrul Rafila a subliniat că parteneriatul Ministerului Sănătăţii cu universităţile de medicină nu este conjunctural, ci reprezintă „o filosofie” care trebuie continuată de toți miniștrii Sănătății, pentru că „fără acest tip de parteneriat, dezvoltarea resurselor umane în ţară nu este posibilă”.

În acest context, ministrul a rugat jurnaliștii să transmită că „noi lucrăm la dezvoltarea resurselor umane înalt calificate în sectorul medical, însă un alt mesaj pe care trebuie să îl transmiteţi tuturor, pentru că am avut foarte multe presiuni – și vă dau exemplul Programului Naţional de Combatere a Cancerului -, este că sunt oameni care cred că o decizie administrativă înlocuieşte o practică şi un antrenament medical de ani de zile. Lucrurile acestea se construiesc în timp, nu se decid la Ministerul Sănătăţii sau la Direcţia de Sănătate Publică sau la Universitatea de Medicină. Se construiesc prin muncă asiduă, care durează ani de zile. Şi pregătirea medicilor, din toate domeniile, este un proces, nu doar o decizie”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*