Alimente recomandate pentru sanatatea plamanilor

15 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Pe langa exercitiul fizic, evitarea fumatului si limitarea poluarii, alimentatia poate juca un rol important in mentinerea sanatatii pulmonare.

 

alimente pentru sanatatea plamanilorPe parcursul unei zile, o persoana respira de circa 20.000 de ori, iar fiecare respiratie este posibila datorita plamanilor, care lucreaza 24 de ore din 24 pentru a asigura celorlalte organe oxigenul vital. Orice afectiune respiratorie afecteaza functia plamanilor si  de aceea este important ca acestia sa fie protejati. Aceasta protectie poate fi asigurata printr-un stil de viata sanatos, inclusiv prin alimentatie.

S-a demonstrat stiintific faptul ca bolnavii care sufera de boli pulmonare obstructive cronice au un nivel mai scazut de antioxidanti (substante nutritive care protejeaza celulele de diferite tipuri de daune) in sangele lor. Cele mai bune surse de antioxifanti naturali sunt legumele si fructele proaspete, in special fructele de padure, verdeturile, rosiile, ardeii si ciresele.

Legumele crucifere sunt cele care fac parte din familia verzei si contin antioxidanti puternici care ajuta, in mod natural corpul sa elimine toxinele, inclusiv de la nivelul plamanilor. De aceea, este indicata includerea in dieta zilnica a conopidei, verzei, verzei de Bruxelles si/sau brocoli.

De asemenea, morcovii si dovleacul sunt alegeri ideale in sezonul rece pentru a asigura doza de betacaroten, un  antioxidant transformat in vitamina A, care contribuie la prevenirea astmului.

 

crucifereStudiile indica faptul ca si alimentele bogate in omega 3 au un efect benefic asupra astmului. Cele mai bune surse de omega 3 sunt pestele oceanic  precum somonul, tonul, codul, sau macroul, dar acesti acizi sunt prezenti si in nuci sau in semintele de in.

Legumele verzi, precum spanacul, sparanghelul sau fasolea verde, dar si sfecla rosie sunt surse excelente de acid folic, necesar in lupta contra procesului degenerativ pulmonar si in preventia aparitiei tumorilor.

Datorita proprietatilor antiinflamatoare, usturoiul ramane un aliment de baza atunci cand vine vorba despre infectii respiratorii. In plus, alicina din usturoi distruge radicalii liberi si contribuie la ameliorarea astmului. Nu in ultimul rand, datorita proprietatilor antiinflamatoare dovedite stiintific, ghimbrirul protejeaza plamanii de efectele poluarii.

 

mere si pereFlavonoizii si gama completa de vitamine din mere ajuta la mentinerea functiei respratorii in stare buna si prevenirea dezvoltarii afectiunilor pulmonare.

De asemenea, una-doua cesti de cafea pe zi, ajuta la imbunatatirea functiei pulmonara si diminueaza manifestaruile specifice astmului, datorita proprietatilor specifice cofeinei.

Apa este insa esentiala pentru plamani sanatosi. Plamanii iritati sunt mult mai sensibili la iritatii. Orice persoana, pentru a fi hidratata corespunzator, ar trebui sa bea sase-opt pahare cu apa in fiecare zi.

De retinut, insa, ca in cazul in care aveti probleme pulmonare este bine sa eliminat produsele lactate din dieta dumneavoastra. Cazeina, o proteina din lapte, poate creste productia de mucus in plamani, o problema caracteristica mai multor afectiuni pulmonare.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*