Amenzi usturatoare pentru fumatul in spatii deschise

15 decembrie 2012 | 1 comentariu |

Uniunea Europeana inaspreste legislatia antifumat de la 1 ianuarie 2013. In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat, iar mortalitatea prin cancer pulmonar s-a triplat in ultimii 25 de ani.

 

Daca nu se protejeaza singuri, fumatorii sunt obligati, prin masuri restrictiv-punitive, sa-si limiteze viciul astfel incat sa nu-i mai imbolnaveasca si pe altii. Incepand cu 1 ianuarie 2013, fumatul va fi interzis nu doar in institutii si restaurante, ca acum, ci si in taxiuri, masini de serviciu, parcurile pentru copii, ca si in universitatile din toate tarile membre ale Uniunii Europene, anunta Centrul European al Consumatorilor  (ECC) din Romania , printr-un comunicat de presa, in care se mentioneaza si ca cei care incalca aceste conditii, impuse de UE, risca amenzi usturatoare.

In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Prin legea nr. 332/2005, Romania a ratificat Conventia-cadru a Organizatei Mondiale a Sanatatii pentru controlul tutunului (publicata in Monitorul Oficial nr. 1088 din 2 decembrie 2005).

Dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, sustine ca limitarea fumatului reprezinta o norma intalnita in tarile civilizate. „Romania nu este singura tara unde acest viciu este interzis in anumite locuri. in Statele Unite ale Americii si in Japonia fumatul este deja interzis in anumite spatii publice deschise, printre care se numara parcurile“, a declarat dr. Arafat.

In Romania, incidenta bolilor pulmonare reprezinta o adevarata problema de sanatate publica, printre cele mai importante afectiuni pulmonare numarandu-se:  tuberculoza pulmonara, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice (BPOC), infectiile pulmonare, astmul, cancerul pulmonar.

Cu prilejul Zilei Mondiale a BPOC, OMS a publicat o statistica potrivit careia peste 210 milioane de persoane au BPOC la nivel mondial, dar despre bronhopneumopatia cronica obstructiva – BPOC se stie  mai putin. Putini oameni stiu ce este aceasta boala pulmonara si mai ales cum se poate preveni.

Dr. Elena Brancus

Medicii pneumologi sustin ca „principala cauza a BPOC este fumatul, atat activ cat si pasiv, doua tgreimi dintre bolnavi fiind  actuali sau fosti fumatori ori au trait in preajma unor fumatori”, dupa cum a precizat dr. Elena Brancus, medic pneumolog, coordonatorul programului TBC in judetul Buzau.

Potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica Buzau, bolile aparatului respirator reprezinta una dintre principalele cauze de morbiditate (imbolnavire),  in 2011 inregistrandu-se 8.308 cazuri de boli pulmonare cornice obstructive,  reprezentand o prevalenta de 1,72‰, mai mare fata de anul 2010 cand au fost 8.005 de cazuri, prevalenta ridicandu-se la 1,65‰. Nici mortalitatea prin boli respiratorii cronice obstructive nu este de neglijat, anul trecut inregistrandu-se 957 de decese, fata de 803 in anul anterior.

Potrivit OMS, sase milioane de persoane mor in fiecare an din cauza fumatului (activ sau pasiv) si, daca nu se va face nimic in vederea reducerii numarului de fumatori si a combaterii fumatului, aceasta cifra va ajunge la opt milioane pana in 2030.

Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%), arata datele furnizate de OMS. In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.



Comentarii (1)

  1. Theo spune:

    Doamnei Dr. Elena Brancus
    La zi aniversara, cele mai bune ganduri si urari. La multi ani !

Adaugati un comentariu


 

*