Pastreaza-ti mobilitatea picioarelor, ca sa traiesti mai mult!
Cercetatorii au descoperit o metoda simpla prin intermediul careia se poate aproxima durata de viata a unei persoane.
Cercetatorii brazilieni au descoperit ca durata de viata a unei persoane se poate aproxima printr-un test simplu, de asezare sau ridicare de pe podea a persoanei testate, scrie nbcnews.com.
In urma cercetarilor efectuate, oamenii de stiinta brazilieni au raportat, in European Journal of Preventive Cardiology, ca persoanele de varsta mijlocie sau de varsta a treia care se folosesc de ambele maini si de genunchi pentru a se ridica de pe podea au sanse de sapte ori mai mari de a muri in urmatorii sase ani, spre deosebire de cele care pot efectua miscari de asezare si ridicare fara a se folosi de maini si genunchi.
Specialistii spun ca in cazul acestui test se au in vedere raportul dintre forta musculara si greutatea corporala, flexibilitatea corpului, echilibrul si coordonatele motorii. Totodata, testul da o imagine asupra modului de functionare a organismului persoanei in cauza.
Cercetarea a durat aproximativ 6 ani si 3 luni si s-au folosit 2002 adulti cu varsta cuprinsa intre 51 si 80 de ani, dintre care 86% au fost barbati. Participantii la studiu au fost rugati sa se aseze pe podea si apoi sa se ridice, folosindu-si cat mai putin mainile, genunchii sau alte parti ale corpului. Fiecare voluntar care a putut sa se aseze fara ajutor a primit cate cinci puncte si tot atatea daca s-a ridicat fara a utiliza membrele superioare, genunchii sau alt suport. Pentru fiecare sprijin utilizat li s-a scazut cate un punct.
Pe parcursul studiului, 159 dintre participanti care au intampinat dificultati la asezarea si la ridicarea de pe podea si-au pierdut viata, mai scrie nbcnews.com.
Cercetatorii au precizat ca persoanele care au obtinut intre 0 si 3 puncte in cadrul studiului au fost de 6,5 ori mai predispuse sa moara in timpul studiului in comparatie cu persoanele care au obtinut intre 8 si 10 puncte. De asemenea, voluntarii care au obtinut intre 3,5 si 5,5 puncte au fost de 3,8 mai predispusi la deces, decat cei care au obtinut un punctaj mare, in timp ce persoanele cu un punctaj cuprins intre 6 si 7,4 au prezentat un risc de deces de 1,8 mai mare.
Dintre persoanele care au obtinut punctajul maxim, doar doua au murit in urmatorii sase ani, au mai precizat cercetatorii.
Potrivit dr. Kathryn Berlacher, de la University of Pittsburgh Medical Center, spre deosebire de testul scaunului, prin care este testata puterea la nivelul picioarelor, noul test este mult mai dificil si poate fi aplicat si in cazul persoanelor tinere, nu doar celor de varsta mijlocie sau de varsta a treia.