Jos palaria! 5 medalii pentru Romania la World Transplant Games

5 august 2013 | 0 comentarii |

Raluca Dragan, Iuliana Marinoiu si Amali Teodorescu au demonstrat inca o data ca exista VIATA dupa transplant, adjudecandu-si 4 medalii de aur si una de argint la Mondiale, plasand Romania pe locul 16 intre 55 de state.

 

Site-ul oficial al JocurilorIn perioada 28 iulie si 04 august a avut loc cea de-a XIX-a editie a World Transplant Games – Durban, Africa de Sud – eveniment care celebreaza VIATA si aduce un omagiu donatorilor. Intre cele 149 de echipe de transplantati din 55 de tari care s-au intrecut in 13 sporturi recunoascute olimpic, romancele noastre au facut una dintre cele mai bune impresii, desi au participat doar cu o echipa mica, formata din trei membri, din lipsa de bani.

Asociatia Transplantatilor din Romania – membru World Transplant Games Federation (WTGF) din 1997 le-a ajutat sa ajunga in Africa de Sud, dar una dintre sportive s-a autofinantat, iar celelalte doua au fost sponsorizate de „Novartis” si „Astellas”. .

Echipa Romaniei se intoarce acasa cu 5 medalii: 4 de aur – toate insotite de recorduri ale jocurilor – si una de argint.

Scopul acestor Jocuri nu este performanta sportiva ci „To take part in Games is firstly a THANKS for the gift of life, to the donors, the donor families and the doctors” („A lua parte la aceste Jocuri este in primul rand o forma de MULTUMIRE pentru darul vietii primit din partea donatorilor, familiilor donatorilor si medicilor” – n.r.), dupa cum spune Olivier Coustere, presedintele WTGF.

Si, pentru ca boala cand vine, nu intreaba cine esti, ce esti, cati ani ai sau ce ai facut in viata, participantii la aceste jocuri sunt un grup extrem de eterogen: copii si persoane de varsta a treia, fosti sportivi de performamta si oameni care inainte nici nu s-au gandit sa faca sport, pacienti cu transplant de un an si pacienti cu transplant de peste 30 de ani. Cu totii, insa, s-au bucurat sa fie impreuna, sa impartasasca experiente, sa sarbatoreasca increderea in a doua sansa la viata!

 

romaniaEchipa Romaniei a fost la inaltime! Cele trei sportive au cucerit 4 medalii de aur si una de argint, stabilind totodata noi recorduri la probele la care au castigat cele mai stralucitoare medalii.

Iuliana Constanta Marinoiu are 37 de ani, este avocat in Bucuresti, iar in 2001 a primit un rinichi de la mama ei, dupa noua luni de dializa. In urma cu un an a avut nevoie de un la al doilea transplant. Este managerul echipei si a participat la Jocurile din Africa de Sud cu sustinerea financiara a familiei. Tot singura isi plateste si lectiile de tenis, care nu sunt deloc ieftine, desi de vreo 12 ani, ea poarta tricolorul Romaniei cand urca pe podiumuri mondiale dupa ce alearga, arunca bile de bpwlling ori isi bate adversarii la tenis, purtand cu sine un „rinichi al altcuiva”. Cu toate acestea, statul roman nu catadicseste sa-i dea vreun sprijin, chiar daca este un sportiv olimpic, asa cum sunt toti olimpicii care primesc premii substantiale dupa participari la Mondiale.

Raluca Nicoleta Dragan este din Campina, studenta la Academia de Educatie Fizica si Sport si a fost cel mai tanar membru al echipei din acest an. S-a ales cu cele mai multe medalii si a stabilit noi recorduri la WRG 2013. Ea a luat aur la toate probele de aruncare (greutate, disc, sulita si aruncarea mingii de oina si a stabilit si recorduri ale jocurilor). Argint a luat la bowling – dublu, impreuna cu Amali Teodorescu. Este fosta campioana nationala de juniori la sulita, inainte de 2007 cand s-a imbolnavit. In 2010, ea a obtinut alte 5 medalii de aur la a VI-a editia a „European Transplant and Dialysis Games” (Jocurile Europene ale Transplantatilor si Dializatilor”) – in Irlanda, unde a fost impreuna cu Iuliana Marinoiu si Amali Teodorescu.

Amali Ileana Teodorescu, transplanta de 18 ani, este reprezentanta Romaniei  la WTGF, a obtinut argint la bowling – dublu, in echipa cu Raluca Dragan. Amali are 46 de ani, este din Horezu, judetul Valcea, economist de profesie, iar in 1995 a primit un rinichi de la mama sa. Este campioana europeana din 2010 la darts (aruncarea cu sageti intr-o tinta) si tot atunci a luat argint la minimaraton. Maratonul tranplantatilor este „mini”, are doar trei kilometri, fata de cei 42 de la Olimpiada, pentru a-i proteja de un efort foarte mare.

Toti transplantatii trag de ei ca sa demonstreze nu ca sunt cei mai buni, ci ca sa arate ca un organ nou in trup nu este sfarsitul lumii. Prin ceea ce fac vor si sa incurajeze familiile potentialilor donatori sa salveze alte vieti.

 

.Raluca Nicoleta Dragan . jpgRegatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a avut anul acesta cele mai multe medalii: 29 de aur, 28 de argint si 13 de bronz (total 70). Au urmat  Africa de Sud, tara gazda, ai carei concurenti au obtinut 21 de medalii de aur, 12 de argint si 16 de bronz (total 49) si Statele Unite ale Americii, cu 14 medalii de aur,15 de argint si10 de bronz (total 39). Ungaria s-a situat pe locul IV, cu 21 de medalii (12 de aur, 5de argint si 4 de bronz), Franta pe locul X cu 18 medalii (5 de aur, 6 de argint si 7 de bronz), iar Germania pe locul 13, cu 15 medalii (4 de aur, 6 de argint si 5 de bronz).

Romania s-a situat pe locul 16, inaintea Poloniei (19), Belgiei (25) sau Spaniei(26), in timp ce Grecia a ocuupat locul 27, Italia 28 si Bulgaria 29 .

Aceste concursuri arata si diferentele dintre romani si alte state: in timp ce romanii sunt cate 2-3 membri in echipa, tari ca Ungaria merg cu cate 50 de competitori, Bulgaria cu 17-20, Slovenia cu 25-30… In plus, au propiul lor antrenor si maseur.


Adaugati un comentariu


 

*