Analizele medicale nu sunt necesare pentru inscrierea copiilor la scoala sau gradinita

3 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii anunta ca singurele documente necesare la inscrierea copiilor la gradinita sau scoala sunt adeverinta de la medicul de familie si avizul epidemiologic.

 

incepe scoalaIncep scolile peste cateva zile, iar  multi parinti isi fac griji, asa cum erau obisnuiti in anii anteriori, sa-si duca copiii la analize, pentru a-i putea inscrie la gradinita sau la scoala.

De anul trecut, insa, aceste analize nu mai sunt obligatorii. In ordinul comun aprobat anul trecut, de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, prin care au fost stabilite documentele medicale necesare la inscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant in Romania, nu exista rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.

In acest context, Ministerul Sanatatii atentioneaza parintii ca „singurele documente necesare la inscrierea copiilor la gradinita sau scoala sunt adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar in cazul in care exista simptome de boala infectioasa la copil”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de institutie.

 

scoala-incepeDin dorinta ca publicul – in special parintii – sa fie informat asupra unor elemente esentiale pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil pentru sanatatea copiilor lor. Pe langa faptul ca efectuarea unor astfel de analize inseamna risipa de timp si bani, iar unele dintre ele (ex. analiza de sange) sunt agresive, specialistii atrag atentia asupra lipsei de beneficii ale unor astfel de testari.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii arata chiar ca „prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor sau pneumococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol” pentru sanatatea copilului, astfel incat  „nu necesita un tratament antibiotic. Testele/analizele medicale pentru gradinita nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate asa incat sa dea indicatii asupra unui pericol real la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil”, se mentioneaza in comunicatul oficial transmis de institutie.

 

incepe scoala - avize copii modifiedSpecialistii MS atrag atentia ca efectuarea acestor teste/analize interpretate in mod superficial” deschide chiar posibilitatea administrarii abuzive de antibiotice, fara ca aceasta sa fie cu adevarat necesara. Mai mult, „consecintele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeste antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate. Ministerul Sanatatii incurajeaza institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale sa informeze corect populatia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testari. La fel de important este sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru «eradicarea» unor germeni care exista in organism in mod normal”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Desi actul normativ la care se face referire in comunicat este in vigoare inca de anul trecut, multi parinti sustin ca nu si-au putut inscrie copiii la gradinita fara aceste analize, pe care le-au platit, intrucat nu sunt gratuite.

Ministerul Sanatatii atentioneaza atat parintii cat si institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale, ca solicitarea acestor analize si mai ales conditionarea inscrierii copiilor de aceste analize este un abuz, de aceea solicita institutiilor mentionate sa informeze corect populatia si mai ales sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care exista in organism in mod normal.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*