Ziua libera a parintilor pentru sanatatea copilului devine realitate

15 iulie 2015 | 0 comentarii |

Normele de aplicare a legii care da parintilor dreptul, anual, la o zi libera pentru a merge cu copilul la medic, au fost aprobate astazi.

 

intermedicasDupa mai bine de un an de la intrarea in vigoare a Legii 91/2014 (6 iulie 2014), Executivul a aprobat, astazi, si Normele ei de aplicare. Astfel, daca pana acum actul normativ nu a putut fi aplicat, de acum incolo, acest drept al parintelui/tutorelui legal devine valabil, oficial.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatiiastazi a fost aprobata Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului”.

Potrivit actului normativ, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor minori, cu varste intre 0 si 18 ani, pot beneficia, la cerere, de o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. Angajatorii, atat publici cat si privati, sunt obligati sa acorde aceasta zi libera unuia dintre parinti, la alegerea acestora, sau reprezentantului legal al copilului, dar nu sunt obligati sa o si plateasca.

 

Dr. Mihaela Mihalcea-ORL

Dr. Mihaela Mihalcea-ORL

Pentru a beneficia de ziua libera, parintele/reprezentantul legal trebuie sa depuna o cerere, cu 15 zile inainte de vizita la medic, dar si sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia nu s-a mai solicitat o zi libera, in acelasi an, si nici nu se va solicita. Ziua libera va trebui justificata, ulterior, cu acte doveditoare de la medicul de familie.

Controlul medical se poate efectua atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat, iar dupa efectuarea controlului medical, parintele/reprezentantul legal al copilului trebuie sa prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigatiilor. Pe baza acestora, medicul elibereaza, gratuit, o adeverinta pe care parintele/tutorele o va prezenta angajatorului, ca dovada ca ziua a fost utilizata in scopul pentru care a fost solicitata.

Daca ziua libera este acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie are obligatia de a elibera si o scutire medicala pentru acesta.

 

pediatruIn cazul in care familia are doi copii, tot o zi libera pe an ii va fi acordata, dar daca are trei sau mai multi copii, angajatorul este obligat sa acorde, la cerere, doua zile libere pe an. Acestea pot fi acordate consecutiv sau separat, in functie de decizia angajatorului.

Atentie! Daca ambii parinti solicita ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului intr-un an, acestia nu vor mai beneficia niciodata de aceasta.

Daca niciunul dintre parinti/reprezentanti legali nu solicita ziua libera, aceasta NU se va reporta, asa ca in anul urmator tot de o zi libera beneficiaza.

Daca un angajator primeste mai multe cereri simultan (care sa depaseasca 5% din numarul total de angajati), acesta are dreptul sa programeze zilele libere prin rotatie.

Prevederile legii se aplica atat angajatorilor publici, cat si celor privati. Cei care nu le vor respecta vor fi sanctionati de Inspectia Muncii cu amenzi intre 500 si 1500 de lei.

Statisticile arata ca cel putin o data pe an, unul din cinci copii ajunge la doctor din cauza unei boli infectioase, a unei afectiuni respiratorii sau a unui accident.

 


Adaugati un comentariu


 

*