Anchetă la Ploiești și Băicoi, după ce un medic a rupt fișa de trimitere a unui pacient

Ministerul Sănătății s-a autosesizat după ce imaginile care reprezintă medicul avânt un comportament total neadecvat, au fost difuzate în spațiul public.

 

În cursul acestei dimineți, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, medicul Cristian Grasu, a anunțat că a fost demarată o anchetă ce vizează spitalele din Ploiești și Băicoi, după ce filmarea făcuta de fiica unei paciente plimbate între cele două spitale a fost difuzată în spațiul public, prezentând comportamentul total neadecvat al unui medic de gardă de la spitalul din Băicoi, care refuză să interneze pacienta.

Este vorba de medicul Marta Coman, care, așa cum reiese din imaginile difuzate de fiica pacientei, refuză să îi faca formele de internare pacientei trimise cu ambulanța de la spitalul din Ploiești, și chiar se arată iritată de faptul că a fost „deranjată” chiar în ziua de Bobotează, pentru ca în final, într-un acces de furie, să rupă fișa cu care femeia fusese trimisă la spitalul din Băicoi, jignind-o totodată pe fiica acesteia care insista să afle motivul refuzului.

Ancheta a fost dispusă de ministrul Florian Bodog, care a cerut în această dimineață reprezentanților DSP Prahova să efectueze de urgență un control la cele două spitale pentru a stabili împrejurările în care a avut loc incidentul și a dispune măsurile de cuviință. Totodată la nivelul spitalului din Băicoi a fost declanșată o anchetă internă, iar primarul localității, în subordinea căruia se află unitatea medicală a anunțat că va înceta colaborarea cu medicul Marta Coman.

 

Până la acest moment, s-a stabilit că pacienta, în vârstă de 87 de ani, s-a prezentat pe 2 ianuarie, cu probleme cardiace, la spitalul din Băicoi, fiind direcționată către secția UPU a spitalului județean din Ploiești, spitalul din Băicoi dispunând doar de o secție de boli interne.

În data de 6 ianuarie, pacienta s-a prezentat din nou la spitalul din Băicoi, cu o fibrilație atrială paroxistică, fiind din nou trimisă la Ploiești. Însotită de fiica sa, a urmat întocmai recomandarea, însă de la spitalul din Ploiești a fost trimisă înapoi la Băicoi, cu recomandare de internare la spitalul din localitate. Se pare că motivul pentru care medicii de aici au luat această decizie îl constituie faptul că unitatea medicală nu mai avea locuri libere pentru a o interna și pe pacienta de 87 de ani, fapt ce urmează a fi stabilit în urma anchetelor demarate.

Ajunsă înapoi la Băicoi cu ambulanța, batrâna a fost din nou refuzată, de această dată, medicul de gardă invocând faptul că „internările nu se fac de la Ploiești la Băicoi”. De gardă era dr. Marta Coman, medic pneumolog, angajată a spitalului din Drajna, dar care făcea și gărzi la unitatea medicală din Băicoi.

 

În discuția purtată cu fiica femeii, discuție ce a fost filmată, medicul are o atitudine inacceptabilă, refuzând categoric să o interneze pe bătrână și chiar reprosându-i fiicei acesteia ca tocmai de Bobotează s-a decis să vină la spital. „Doamnă, internările nu se fac de la Ploieşti la Băicoi. Aici eu hotărăsc dacă internez sau nu, nu Ploieştiul peste mine, cum nici eu nu hotărăsc peste ei. De pe data de 2 tot vă plimbaţi. Ce aveţi astăzi, de Bobotează, să vreţi să internaţi? De ce aş interna-o eu acum, dacă dumneavoastră, de pe data de 2, tot staţi pe drum cu ea?”, i s-a adresat medicul fiicei pacientei, in timp ce bătrâna aștepta în ambulanță.

Când femeia i-a cerut să specifice in fișa de trimitere că refuză să o interneze pe mama sa, doctorița a refuzat, pretextând ironic ca „nu merge pixul”. „Nu vreau, doamnă, să îmi asum nimic, din momentul în care Spitalul Judeţean Ploieşti şi-a asumat că nu o primeşte. Nu au vrut să o interneze pentru că nu e de internat”, a mai replicat medicul înainte ca, pradă aunui acces de furie, să rupă fișa de trimitere pe care femeia insista să o semneze.

Dialogul filmat se încheie cu o serie de jigniri aduse de medic fiicei pacientei, cere este catalogată drept „nesimțită” și acuzata ca ar avea „probleme cu capul”, din cauza faptului că insista ca mama sa să fie internată.

Secretarul de stat Cristian Grasu a mai precizat că, în cazul în care pacienta a fost internată și tratată „lucrurile sunt în regulă”, iar în ceea ce privește comportamentul medicului Marta Coman, „e vorba de o problemă de civilizație și de educație”.

Ancheta dispusă de ministrul Bodog va viza și spitalul de la Ploiești, pentru a se stabili dacă pacienta într-adevăr nu putea fi internată acolo sau dacă medicii doar au dorit să o „paseze” la spitalul din Băicoi.

Tot în cursul zilei de azi, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, dr.Simona Schnelbach, a declarat că până la acest moment nu a fost depusă nicio plângere în legătură cu acest caz, însă Colegiul se va autosesiza şi va demara o anchetă proprie.

Medicul Marta Coman a cerut azi încetarea contractului săi de colaborare cu spitalul din Băicoi, menționând că, anterior dialogului prezentat în imaginile filmate, a avut o discuție cu aparținătoarea pacientei în urma cprei sa spiritele s-au încins. totodată, medicul a precizat că regretă incidentul.


Adaugati un comentariu


 

*