Angajați ai SCJU Cluj amenință cu demisia în bloc

Este vorba de 20 de moașe și 55 de tehnicieni radiologi, nemulțumiți de faptul că nu sunt încadrați ca asistenți medicali și nu beneficiază astfel de majorările salariale operate de la 1 martie.

 

Protestul declanșat la sfârșitul săptămânii trecute de tehnicienii radiologi și moașele de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj a continuat și în această dimineață. 75 de angajați au cerut demisia  managerului unității sau demiterea acestuia, întrucât, spun ei, acesta refuză să-i încadreze ca asistenți medicali, deși a primit deja o adresă în acest sens de la Ministerul Sănătății. În cazul în care revendicarea nu le va fi rezolvată în mod favorabil, cei 55 de tehnicieni radiologi și 20 de moașe din cadrul unității medicale amenință că își vor da demisia în bloc, ceea ce ar bloca astfel activitatea spitalului.

Protestatarii doresc să fie recunoscuți ca asistenți medicali, pentru a beneficia astfel de majorările cuprinse în noile prevederi ale legii salarizării și susțin că situația lor este unică în țară, la nivelul celorlalte unități medicale, colegii lor benediciind deja de acest statut.

Protestul a fost inițiat joia trecută și, ca urmare, pe adresa DSP Cluj a fost trimisă o adresă de la Ministerul Sănătății, despre care angajații nemulțumiți spun că le dă dreptate.

 

Deși până de curând, aceste categorii profesionale se băteau să obțină un statut special, după aplicarea Legii salarizării unitare, ei susțin că revendicările le sunt îndreptățite, profesia lor avand același cod COR (clasificarea ocupațiilor din România), cu cel al asistenților medicali, iar acest fapt este ignorat de conducerea unității medicale.

Pentru că atitudinea conducerii spitalului a rămas neschimbată, cei 75 de angajați nemulțumiți au continuat și în această dimineață acțiunea de protest, de această dată cerând chiar demisia conducerii spitalului, pe motiv că refuză în continuare să îi încadreze ca asistenți medicali, ignorând chiar adresa oficială a Ministerului Sănătății.  „Este o problemă creată artificial de conducerea SCJU Cluj-Napoca, care se întâlneşte doar la SCJU, care nu a ţinut cont de nimic, ceea ce înseamnă că sunt neprofesionişti. Luăm în calcul demisia în bloc a celor 55 de tehnicieni radiologi şi a celor 20 de moaşe, ceea ce ar duce la blocarea activităţii spitalului, dar cerem şi demisia conducerii. Ar fi mai simplu să demisioneze trei oameni din conducere, decât 75 de oameni”, a declarat Adina Szabo, tehnician radiolog în cadrul spitalului clujean.

 

Tot în această dimineață a avut loc și o întâlnire între conducerea spitalului și reprezentanții angajaților nemulțumiți, însă discuțiile purtate nu au schimbat cu nimic situația, cel puțin pentru moment.

Protestatarii sunt susținuți și vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţior, Emanuel Ungureanu, care i-a însoțit la o a doua rundă de discuții purtată azi, cu conducerea unității medicale, la finalul căreia a cerut chiar și demisia ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe motiv că nu l-a demis încă pe managerul spitalului clujean. Ungureanu consideră că „managerul Șușcă își bate joc nu numai de pacienți, ci și de personalul din Spitalul Județean, își bate joc și de ministrul Sănătății, știind că are spate politic. Nu aș vrea ca această poveste foarte tristă – care se leagă de drepturile salariale neachitate de câteva luni de zile de către acest manager, unor oameni care le merită conform pregătirii lor – să se transforme într-o luptă de orgolii între Șușcă și ministrul Sănătății”, a spus deputatul USR

Managerul Petru Șușcă a recunoscut că a primit adresa de la Ministerul Sănătății și a precizat că încearcă să găsească o rezolvare favorabilă a problemei. „Analizăm cu colegii de la Resurse Umane cum putem face să dăm salariile colegilor noştri, inclusiv retroactiv, de la 1 martie. Sunt convins că vom vedea lucrurile constructiv, în favoarea angajaţilor”, a declarat acesta.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*