Antrenamente in munti pentru studentii si rezidentii care vor sa practice medicina de urgenta
Cursantii iau astfel contact cu latura mai dura a acestei specializari si isi pot testa limitele, pentru a vedea daca pot face fata sau nu unor conditii extreme in care ar fi nevoiti sa-si practice meseria.
Un proiect unic in Romania isi va incheia, maine, cea de-a 19-a editie, bucurandu-se de o mare popularitate in randul studentilor medicinisti dar si al rezidentilor, care au ocazia sa petreaca o saptamana intr-o tabara speciala in cadrul careia iau contact cu conditiile mai dure in care se practica in multe cazuri medicina de urgenta. Este vorba despre Tabara MASH, un proiect a carui denumire a fost inspirata dupa numele celebrului serial, constituind pentru participanti un prilej de testare a capacitatilor personale, si ajutandu-i pe acestia sa se orienteze in privinta oportunitatii de a se specializa ulterior in medicina de urgenta. Medical Adventure School in Holiday s-a bucurat in acest an de participarea a 65 de studenti la medicina si rezidenti, care se pot considera norocosi ca au prins unul din locurile disponibile, tabara fiind una dintre cele mai „vanate”, iar locurile fiind ocupate la scurt timp de la inceperea inscrierilor. Proiectul este derulat de Asociatia SARTISS, alaturi de partenerii SMURD Bihor, Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Asociatia Studentilor Medicinisti din Oradea si Universitatea din Oradea, care anul acesta i-au selectat pe cei 65 de cursanti din peste 150 de solicitanti.
Acestia si-au instalat tabara, timp de o sapatamana, in Muntii Bihorului, impreuna cu 20 de instructori reprezentati de cadre universitare medicale, medici SMURD, speologi si salvatori montani. Acestia i-au pregatit pe tineri in ateliere specifice precum resuscitare cardio-respiratorie, traumatologie, tehnici alpine de parcurgere a traseelor montane, catarare, coborare in pesteri, echipare personala si a traseului.
Evenimentul se adreseaza studentilor la medicina si rezidentilor preocupati de pregatirea in acordarea primului ajutor in conditii speciale de urgenta in natura, fara resurse electrice, fara apa curenta sau retea de telefonie, iar zona Glavoi a fost special aleasa pentru simularea unor posibile situatii de dezastre, cu resurse disponibile limitate sau inexistente. „Experientele prin care trec, multe fortandu-le limitele, ii determina pe viitor, sa aleaga sau nu medicina de urgenta. Tinerii isi dau seama ca medicina de urgenta nu este doar medicina de asfalt, de halat si stetoscop, ci una speciala, de outdoor, care implica abilitati speciale”, a precizat Lucian Nistor, seful Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Printre situatiile de urgenta simulate pe parcursul taberei s-a numarat si o misiune de salvare din pestera, pe un traseu dificil de opt ore, cu diferente mari de nivel. Maine, ultima zi a taberei va oferi posibilitatea participantilor de a-si pune in practica informatiile acumulate in cadrul unui concurs pe un traseu cu dificultate medie.
„Prin acest proiect ne propunem sa sensibilizam studentii medicinisti vis-a-vis de specialitatea medicina de urgenta, care este particulara, din multe puncte de vedere. Vrem sa le aratam ca medicina de urgenta nu inseamna doar un halat, spital, confort, ci si abilitati de a-ti depasi limitele, de a fi inventiv, de a avea spirit de echipa, de a gasi solutii la diferite probleme din afara spitalului. De asemenea, ne adresam medicilor rezidenti de medicina de urgenta, care sunt fie formatori, fie participanti, capabili sa se descurce in conditii vitrege, asa cum sunt in tabara MASH”, a declarat si medicul Mihai Botea, unul dintre instructori.
Cunoscand situatia financiara a studentilor si rezidentilor, organizatorii taberei au „adaptat” taxa de participare, mentinand pentru al treilea an consecutiv pretul de 270 de lei. Bugetul total al proiectului din acest an a fost de 45.000 de lei.