APAH-RO îndeamnă românii să își facă analize pentru depistarea hepatitei

Reprezentanții asociației pacienților cu afecțiuni hepatice reamintesc că noul contract cadrul permite efectuarea gratuită a acestor teste, fiind nevoie doar de trimitere de la medicul de familie.

 

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat în spațiul public o scrisoare deschisă adresată autorităților și asiguraților, aceștia din urmă fiind îndemnați să profite de faptul că pot beneficia gratuit de analize pentru depistarea infecției cu virus hepatic și să solicite de la medicii de familie trimiteri către laboratoarele de specialitate.

În document se amintește de Programul național de screening pentru hepatită anunțat de Ministerul Sănătății, dar și de decizia CNAS de a introduce markerii virali pentru hepatită în pachetul de servicii de bază din acest an, lucru pe care reprezentanții pacienților îl solicită de multă vreme.

Astfel, asigurații pot merge la medicul de familie pentru a solicita o trimitere către un laborator de anlize unde li se va face acest test, iar reprezentanții APAH-RO îi indeamnă pe români să profite de această facilitate și să iși facă analizele, dat fiind faptul că diagnosticarea timpurie este cea mai eficentă modalitate de luptă cu boala. Totodată, în scrisoarea deschisă se reamintește faptul că trei sferturi dintre pacienții infectați cu virusul hepatic de tip B și cel de tip C nu au cunoștință de acest lucru, boala fiind asimptomatică în primele stadii și putând fi depistată doar în urma unor astfel de anlize.

 

Congresul Interantional EASL

Totodată, reprezentanții asociației pacienților cu afecțiuni hepatice vin și cu o serie de recomandări adresate autorităților, în baza temelor dezbătute recent la Congresul Internațional de la Paris al Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatulul (EASL). Cu această ocazie, medicii specialiști participanți la congres au făcut mai multe recomandări cu privire la tratamentul pacienților cu hepatita C, pe care APAH-RO le transmite pe această cale autorităților din Sănătate.

Aceste recomandări au în vedere două etape principale, și anume cea referitoare la partea de screening și cea legată de partea de tratament.

Specialiștii EASL au relevat faptul că etapa de screening devine cu adevărat eficientă în momentul în care pacientul este diagnosticat şi îndrumat către tratamet. La acest capitol, APAH-RO salută decizia autorităților privind programul național de screening și decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită în pachetul serviciilor de bază oferite de medicii de familie.

 

Prof. dr. Markus Cornberg

În ceea ce privește etapa tratamentului, adresată pacienților care au fost diagnosticați cu hepatită C în faza de screening, specialiștii recomandă să se asigure acces universal la terapie pentru toți pacienții, indiferent de gradul de fibroză, precum și acces la toate terapiile inovatoare existente pe piață.

Astfel, în scrisoarea deschisă a APAH-RO este citat profesorul Markus Cornberg de la Hannover Medical School, membru în comitetul de conducere al EASL, care a arătat că accesul universal la terapie poate avea efecte pozitive inclusiv în ceea ce privește segmentul transplantului de ficat, terapiile inovatoare, fără interferon, determinând scăderea ratei transplanturilor de ficat cauzate de hepatita C. De asemenea, pentru prima dată după mulți ani, s-a înregistrat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire după un transplantul de ficat în cazul pacienților cu hepatita C, fapt care este atribuit direct terapiilor fără interferon.

Prin urmare, reprezentanții APAH-RO solicită autorităților continuitatea tratamentului pentru bolnavii din România, prin evitarea unor întreruperi între semnarea contractelor cu producătorii de medicamente, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. În același timp, ei cer identificarea de soluții pentru pacienții neasigurați și pentru cei aflați în zone izolate sau cu access deficitar la serviciile de medicină primară.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*