Aparatura din spitale, pericol pentru medici si pacienti

28 iulie 2016 | 0 comentarii |

Doi medici si pacientul pe care-l operau au fost electrocutati de electrocauterul folosit in timpul interventiei, in Blocul operator al unuia dintre cel mai mare spital din Capitala.

 

Dr. Marian Stamate (captura video A3)

Dr. Marian Stamate (captura video A3)

Un accident de munca petrecut astazi, la Spitalul Coltea din Bucuresti, oripileaza opinia publica, dar nu si pe reprezentantii unitatii medicale si pe cei ai Ministerului Sanatatii. Primii minimalizeaza problema, ceilalti arunca „pisica” in curtea Primariei Capitalei, in subordinea caruia se afla spitalul din punct de vedere administrativ. Si nimeni nu recunoaste ca desi acest spital a fost modernizat si dotat in urma unor investitii de peste 110 milioane de euro, are probleme.

Asadar, sirea zilei este ca medicul primar ORL Marian Stamate, impreuna rezidentul care-l asista ca „mana a doua” intr-o interventie chirurgicala, un cancer la limba, precum si pacientul asupra caruia cei doi faceau interventia au fost electrocutati, toti trei afladu-se la un pas de o tragedie.

 Cu toate acestea, conducerea unitatii medicale a minimalizat incidentul. Mentionand ca operatia a fost finalizata de o alta echipa medicala si ca toate cele trei persoane sunt bine, nu au suferit arsuri, managerul unitatii medicale, prof. dr. Anca Lupu, a declarat ca „a fost un incident nedorit” in urma caruia se vor „lua toate masurile sa nu se mai repete”.

 

Dr. Anca Roxana Lupu, manager Coltea

Dr. Anca Roxana Lupu, manager Coltea

Managerul Spitalului Coltea a recunoscut insa ca acelasi medic a mai avut un astfel de incident, in luna mai, cu un electrocauter de la aceeasi firma. „Din pacate, acest medic s-a electrocutat si acum vreo doua luni. Nu stiu ce s-a intamplat. Dupa primul incident am cerut firmelor care au adus aceste electrocautere, pentru ca sunt doua firme, sa le verifice. Cele care nu aveau aviz de la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) au fost retrase. Cele care sunt acum in functiune au autorizatie. Si aparatul care l-a electrocutat pe medic are aviz”, a declarat  dr. Anca Lupu, incercand sa minimalizeze incidentul si sa arunce vina asupra medicului.

Vicepresedintele Federatiei Hypocrat, dr. Eleodor Carstoiu, a pus insa  „degetul pe rana”, aratand ca desi au tot fost semnalate deficiente si s-a tot cerut „modernizarea sistemului public de sanatate din Romania, care include si cladirile si aparatura cu care lucram”, nimic nu s-a schimbat, iar astfel de accidente se pot inatampla oricand, oricarui medic si oricarui pacient, daca nu se vor lua masuri.

 

Laurentiu Colintineanu

Laurentiu Colintineanu

Nici Ministerul Sanatatii nu a avut o reactie mai transanta fata de acest eveniment nedorit, care a pus in pericolmedicii si pacientul. Luat insa la intrebari de jurmalisti, purtatorul de cuvant al MS, Laurentiu Colintineanu a pasat responsabilitatea catre Primaria Capitalei si conducerii unitatii sanitare,  precizand ca toate contractele de instalare de echipamente si de mentenanta sunt in atributia managementului spitalului.

Acest management al unitatii, respectiv la Spitalul Coltea despre care vorbim, este in subordinea Administratiei Spitalelor Municipiului Bucuresti, respectiv in subordinea autoritatilor locale, adica Primaria Generala a Capitalei. Aceste doua autoritati sunt primele care au atributii si raspunderea sa verifice si eventual sa sanctioneze managementul unei unitati aflate in subordinea lor”, a declarat Colintineanu.

 

preventie infectii intraspitalicestiIntrebat de jurnalisti daca Ministerul Sanatatii si-a luat mana de pe spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale, lasand medicii si pacientii la voia intamplarii, Colintineanu a replicat ca „departe de noi aceasta atitudine si departe de realitate aceste afirmatii si vreau sa spun asta cat se poate de clar: Nu e normala situatia, regretam situatia in care au ajuns pacientii si medicii. Exista anumite restrangeri apropo de verificari, in sensul in care DSP Bucuresti nu are electricieni sau aparatura medicala sa mearga sa verifice daca firele sunt incurcate sau daca sigurantele sunt puse bine. De asemenea, Corpul de control al ministrului Sanatatii se afla in aceeasi situatie, singurele lucruri pe care le poate verifica sunt derularea contractelor de achizitii si de mentenanta. Este posibil si luam in calcul includerea acestei tematici la controlul pe care l-am anuntat deja de multa vreme, la Spitalul Coltea”, a spus purtatorul de cuvant al MS, mentionand ca procedurile legale in vigoare prevad ca membrii Corpului de control al MS nu intra intr-un spital care nu este in subordinea directa a sa, fara un reprezentant al autoritatilor locale si fara hartiile aferente. Intrebat de cate ori s-a refuzat punerea la dispozitie a unui membru din administratiile locale atunci cand MS a intentionat un control la un spital, Colintineanul a spus ca nu a existat un refuz concret, ci nu s-a primit raspuns.

 

Dr. Marian Stamate (sursa Facebook)

Dr. Marian Stamate (sursa Facebook)

Medicul Marian Stamate a mai fost victima unei electrocutari, dar nu s-au luat masuri pentru ca aparatura medicala sa nu mai fie un pericol pentru personalul medical sau pacienti.

Dupa incidentul de astazi, dr. Stamate a declarat ca este „in stare stabila, inca cu fenomene cardiace monitorizate de colegii din ATI si cardiologie, dar a amintit ca in urma cu trei luni a trecut printr-un incident similar, pe care l-a raportat conducerii spitalului, insa nu s-a facut nimic in acest sens.

Mai mult, se pare ca asta a deranjat conducerea unitatii medicale, iar medicul a fost „penalizat”. Dupa ce a efectuat cu succes, in ultimii 7 ani, la Spitalul Coltea, implanturi cohleare copiilor cu probleme de auz, oferindu-le acestora sansa unei vieti normale, fara sa se intample nicio tragedie, conducerea Spitalului l-a sanctionat cu avertisment pentru ca ar fi desfasurat „activitati neautorizate pentru care nu are competente”, oprind derularea programului de implantare.

Ramane de vazut daca in urma controlului MS si mai ales al Inspectiei Muncii, care nu poate ignora acest accident de munca, vor exista consecinte asupra conducerii spitalului sau a medicului ori a vreunui alt „tap ispasitor”, ca in cazul copiilor arsi de la Maternitatea Giulesti, din 2010, cand singura persoana care a „platit” in urma tragediei a fost o asistenta medicala care a parasit pentru cateva minute salonul in care s-a produs incendiul, tot de la un scurtcircuit.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*