Arsita mare! Pericole in case, pe strazi si in galantare.
Temperaturile pot depasi 41 de grade la umbra, iar disconfortul termic este cu mult peste pragul critic de 80 de unitati. Medicii ne trimit la racoare, iar comerciantii stradali… la spital.
Week-end de foc. Meteorologii isi mentin avertizarea de cod portocaliu de canicula, cu 40-41 de grade Celsius la umbra si un disconfort termic accentuat, de peste 80 de unitati, cat poate suporta organismul uman, astazi si maine.
Strandurile si piscinele au fost luate cu asalt. La fel si molurile, pentru ca dispun de aer conditionat.
Pe strazi, oamenii animale cad ca popicele, din cauza temperaturilor extreme. Cardiacii, bolnavii psihic si astmaticii fac fata cu greu temperaturilor extreme. Ambulantele si unitatile de primiri urgente abia mai fac fata solicitarilor. In plus, animalele si insectele au devenit mai agresive din cauza caldurii si tot mai multe persoane ajung la spital muscate sau intepate. Totul este, parca, impotriva sanatatii, si asa greu incercata de lipsa de medicamente, materiale sanitare si personal medical.
In ultimele 24 de ore, la ambulanta au fost peste 3.600 ee solicitari cauzate de canicula.
Vestile sunt mai bune abia de saptamana viitoare, cand se anunta temperaturi in scadere.
Ministerul Sanatatii ne da sfaturi
Ministerul Sanatatii revine cu recomandari pentru perioada caniculara. Bune si astea, pentru ca daca le ascultam, putem evita multe neplaceri . Asadar, populatia este indrumata sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 si 18:00.
De asemenea, se recomanda consumul zilnic al cel putin doi litri de lichide, fara a astepta aparitia senzatiei de sete. Cat mai multe legume si fructe proaspete sunt de mare folos in reglarea temperaturii corporale si a reconfortarii organismului. Sunt bune si dusurile caldute, iar daca avem aer conditionat, temperatura trebuie sa fie reglata la doar 5 grade mai putin decat cea ambientala.
Este categoric interzis alcoolul (chiar si berea), cafeaua si alte bauturi cofeinizate, pentru ca deshidrateaza si diminueaza capacitatea organismului de a lupta cu caldura excesiva. Nici produsele care contin zahar nu sunt recoandate, pentru ca au calitati diuretice si duc la deshidratatare.
La randul lor, politistii atrag atentia soferilor ca in conditiile unor temperaturi extrem de ridicate, reflexele pot fi considerabil afectate, iar oboseala se poate instala forte rapid.
„Bombele” din galantare
Inspectorii sanitari, cei sanitar-veterinari si cei de la Protectia onsumatorului atrag atentia asupra pericolelor din galantare.
Ei spun ca problemelor cauzate de canicula in mod natural, li se adauga si indolenta unor comercianti care „ne trateaza” cu adevarate „bombe biologice”. Dovada sta in numarul mare de internari cu boli digestive, care a crescut spectaculos in ultimele zile.
Fara pic de jena, comerciantii te imbie sa le cumperi alimentele care au stat in soare, la peste 40 de grade. Pestele, carnea, lactatele si ouale pot fi adevarate pericole dupa ce au stat in caldura, chiar daca au fost deja preparate.
Este bine sa stiti ca preparatele din carne sunt indicate doar timp de o ora din momentul in care au fost gatite, iar dupa ce au fost scoase din frigider, mezelurile rezista cel mult doua ceasuri. Lactatele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte batut) au o limita de patru ore, iar branza si smantana ar fi bine sa le mancam imediat.
Medicii igienisti spun ca exista mezeluri care, datorita aditivilor, isi pastreaza aspectul, dar asta nu trebuie sa ne pacaleasca, ele sunt tocmai bune de aruncat. Iar daca vorbim despre mancarea de tip fast-food, aceasta trebuie consumata in maximum o ora, chiar daca are multa sare si aditivi care-i prelungesc rezistenta la caldura.
Cele mai bune in perioade caniculare sunt fructele si legumele, dar si acestea isi pastreaza prospetimea doar la temperaturi sub 22 de grade Celsius pentru a nu provoca indigestii.