Alba-neagra la rezidentiat

6 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Joi, taxa de inscriere la examen era de 500 de lei. Vineri, dupa scrisori deschise si amenintari cu proteste stradale, a revenit la 360 de lei, cat era inainte de 3 octombrie.Daca nu cumva guvernantii se vor razgandi iar, inainte de a modifica taxa in Monitorul Oficial.

 

N-avem medici in spitale, cabinetele medicale din ambulatoriu sunt din ce in ce mai goale, absoventii si chiar medicii cu experienta pleaca cu miile in strainatate. Un tasblou sumbru, in fata caruia autoritatile nu sunt capabile decat de o mare balbaiala.

Ultimul act normativ semnat de fostul ministru Vasile Cepoi, inainte de a demisiona, a reusit sa creeze o adevarata brambureala, s-a dovedit o bomba cu efect intarziat. Putin a lipsit ca protestele de strada manifestate asta iarna in urma conflictului dintre presedintele Traian Basescu si dr. Raed Arafat sa se reediteze. De aceasta data, pe post de „combatanti” au fost Guvernul Ponta si absolventii UNF-isti (de la facultatile de medicina si farmacie).

Prin Ordinul 949 emis de ministrul Cepoi la 1 octombrie 2012, in chiar ziua cand a si fost nevoit sa demisioneze, s-a stabilit cresterea taxei de participare la concursul de rezidentiat din 25 noiembrie 2012, de la 360 la 500 de lei. „Articolul 1(1) Cuantumul taxei pentru participarea la concursul de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 25 noiembrie 2012, se stabileste la suma de 500 lei (RON) / participant”, se mentioneaza in actul normativ, aparut in Monitorul Oficial din 3 octombrie.

 

Tavalugul revoltei

 

Imediat ce noua taxa a fost publicata, a pornit revolta. O scrisoare deschisa a medicinistilor din Iasi a facut turul redactiilor din intreaga tara. A fost prima scanteie. Tinerii medici si farmcisti s-au declarat indignati ca au devenit „bataia de joc” a guvernantilor si au amenintat cu proteste si cu pleacarea din tara. „Cine isi permite sa plateasca taxa, face rezidentiat. Cine nu,  ramane acasa cu sase ani de facultate, o licenta in medicina, fara post asigurat.  Un somer de rand care nu are nici macar asigurare medicala. Asta e Romania si toata lumea ne cere sa nu plecam de aici, unde mai mult platim decat sa castigam. Suntem obligati sa ne secatuim parintii mult prea batrani, doar pentru a avea o sansa”, se mentioneaza in scrisoarea de protest, care urma sa fie trimisa in cursul zilei de vineri, Ministerului Sanatatii.

Premierul Ponta, care indeplineste si functia de ministru al Sanatatii, nu a recationat. Este clar insa ca vineri, el a fost salvat de primarul Bucurestiului, dr. Sorin Oprescu. Acesta a refuzat sa le dea medicinistilor din Capitala autorizatie pentru protest, motivand ca cererea trebuia depusa cu 72 de ore inainte.

 

133 de lei pe luna pentru fiecare an de facultate

 

In protestul UMF-istilor se spune ca taxa de 500 de lei pentru examenul de rezidentiat este imposibil de suportat de catre unii dintre absolventi. „Dupa sase ani de facultate, dupa atatea ore de invatat, asteptat la usile spitalelor, dupa aproape 100 de examene, taxe pentru orice : admitere (350 de lei), absente (7 lei pe ora absentata), adeverinte, carti (5 lei ziua de nepredare a cartii la biblioteca), card de biblioteca, fonduri de rulment nereturnate (50-100 de lei), intrarea la examenul de licenta (110 lei) si multe altele (cazari, carti obligatoriu de cumparat, aparatura medicala, instrumente de lucru, costume de clinica etc.). Acum, pentru a putea alege o specialitate trebuie achitata o taxa de 500 de lei. Pentru ce ? Pentru a deveni din ianuarie un rezident cu maxim 800 de lei lunar. (…) Atunci te intrebi daca mai are rost sa ramai in acest sistem, cand ai atatea oportunitati afara?”, se arata, printre altele, in scrisoarea de protest.

 

Mintea cea de pe urma…

 

Protestatarii au mai aratat ca in Franta nu se percepe taxa de participare la rezidentiat, in timp ce in Spania ajunge la 29 de euro de persoana, aratand astfel ca „trebuie acordata sansa de a participa la acest concurs tuturor absolventilor”.

Vazand ca „gluma” se ingroasa, guvernantii au revenit asupra taxei. Au anuntat, vineri dupa amiaza, ca „s-a stabilit o suma de 360 de RON. Modificarile nu au fost inca facute in Monitorul Oficial, dar aceasta e suma pe care am stabilit-o”, a confirmat pentru Sanatatea Buzoiana dr. Alexandru Rafila, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Macar pentru aceasta sesiune, care are loc cu numai doua saptamani inainte de alegerile parlamentare. Medicii tineri nu cred insa in promisiuni, ei asteapta ca totul sa apara in Monitorul Oficial.

Concursul de rezidentiat din 2012 ramane descentralizat, ca si in 2011, si se va desfasura in Bucuresti, Cluj, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Craiova. Se pastreaza aceleasi bibliografii si tematici, pentru toate specialitatile (medicina, medicina dentara si farmacie). Metodologia, locurile si posturile care vor fi scoase la concurs vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii pana la sfarsitul saptamanii viitoare.  

 


Adaugati un comentariu


 

*