Asociatia Daruieste Viata a dat in judecata CNAS

8 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Reprezentantii organizatiei umanitare acuza procedura anevoioasa pe care trebuie sa o parcurga bolnavii de cancer pentru a avea acces la tratament, fiindu-le astfel pusa viata in pericol.

 

tribunalDupa ce mai multi bolnavi cronici au dat Statul in judecata pentru a-si obtine tratamentele gratuite la care nu aveau acces deoarece se intarzia nepermis de mult actualizarea listei de medicamente compensata, si au castigat, o importanta organizatie umanitara procedeaza in mod similar pentru a apara dreptul la viata al pacientilor cu cancer.

De aceasta data, actiunea in contencios administrativ a fost inaintata in instanta impotriva Casei Nationala de Asigurari de Sanatate, acuzata de reprezentantii asociatiei Daruieste Viata ca prelungeste prea mult termenul de aprobare a tratamentelor compensate pentru bolnavii de cancer.

Decizia de a da in judecata CNAS vine dupa ce, in luna aprilie a acestui an, aceeasi organizatie a sesizat, in scris, institutia cu privire la procedura anevoioasa prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos in cadrul Programului National de Oncologie, procedura care se intinde pe durata a aproximativ trei luni, timp in care pacientul nu poate beneficia de tratament gratuit, iar boala progreseaza. Majoritatea pacientilor aflati in aceasta situatie nu isi permit sa astepte aprobarea de la CNAS iar in acest timp isi procura medicamentele cu bani proprii, cheltuielile nefiind insa la indemana oricui, intrucat preturile sunt extrem de mari.

 

Daruieste viataReprezentantii asociatiei au considerat astfel ca dreptul la sanatate al pacientilor cu cancer nu este respectat si chiar le este pusa viata in pericol, iar pentru ca in urma sesizarii facute in aprilie nu au constatat nicio schimbare in acest sens, au decis sa dea in judecata CNAS, pentru a obtine drepturile pacientilor bolnavi de cancer si de a incerca sa gaseasca solutia in instanta. Intr-un comunicat remis pe aceasta tema, organizatia umanitara precizeaza ca „asociatia Daruieste Viata a dat in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care pune in pericol vietile a mii de pacienti bolnavi de cancer. Pacientii sunt nevoiti sa astepte si trei luni ca sa primeasca un medicament prescris de catre medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT. Asociatia Daruieste Viata semnaleaza felul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate foloseste proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea avand ca efect punerea in pericol a vietii bolnavului”.

 

Augustus Costache

Augustus Costache

In replica, reprezentantii CNAS au transmis, prin purtatorul de cuvant, Augustus Costache, ca orice sistem de asigurari de sanatate isi instituie mecanisme de control cand este vorba despre valori mari ale medicamentelor acordate pacientilor si ca institutia intentioneaza sa propuna instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare a dosarelor prin comisie, in conditiile in care reprezentantii organizatiei umanitare cer desfiintarea acestor comisii care ingreuneaza procedura de aprobare a tratamentelor. „Medicamentele a caror acordare este conditionata de aprobarea comisiilor de experti de la nivelul caselor de asigurari de sanatate sau a CNAS au valori cuprinse intre 6.000 si 120.000 de lei. Orice sistem de asigurari de sanatate din lume isi instituie mecanisme de control cand este vorba despre valori atat de mari ale medicamentelor acordate pacientilor. In ceea ce priveste legalitatea comisiilor de experti, acestea sunt infiintate in baza Legii 95/2006, care prevede ca, pe langa CNAS si casele de asigurari de sanatate functioneaza comisii de experti pentru implementarea programelor nationale de sanatate finantate din Fond, precum si alte activitati stabilite prin ordin al presedintelui CNAS”, a mai declarat purtatorul de cuvant al institutiei.

 

04_medicamenteReferindu-se la subcomisiile a caror desfiintare este ceruta in instanta, reprezentantul CNAS a mai precizat ca acestea au fost infiintate tocmai pentru a urgenta aprobarea acestor tratamente, dand exemplul subcomisiilor pentru copiii cu afectiuni oncologice, care fac posibila aprobarea pentru medicatie si investigatii in cel mult trei zile. In aceste conditii, o anulare o ordinului ce prevede infiintarea acestor subcomisii ar ingreuna si mai mult lucrurile.

Augustus Costache mai spune si ca se intentioneaza desfiintarea comisiilor care aproba tratamentele si schimbarea mecanismelor de aprobare prin infiintarea de registre electronice de medicamente. „Trebuie mentionat ca, deoarece numarul medicamentelor pentru care sunt necesare aprobarile comisiilor de experti este in crestere, implicit si al dosarelor, ajungandu-se la circa 50.000 de dosare anual, CNAS intentioneaza sa propuna modificarea de procedura. Este vorba despre instituirea de registre electronice de medicamente, care vor permite eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie. Daca propunerea CNAS va fi acceptata, va conduce la modificarea legislatiei ANMDM” a mai explicat reprezentantul CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*