Asociatia Transplantatilor de Ficat-LIVERTRANS condamna zvonurile privind „traficul de organe” aparute in presa

13 iulie 2014 | 2 comentarii |

Presedinta Asociatiei, dr. Crina Stefanescu, spune ca astfel de informatii denigreaza activitatea de transplant si au un impact puternic negativ asupra acceptarii donarii de organe, ducand la scaderea sanselor de supravietuire a persoanele aflate pe listele de asteptare si la afectarea cadrelor medicale din centrele de transplant.

 

Ziua Transplantului 2014

Ziua Transplantului 2014

Asociatia Transplantatilor de Ficat-LIVERTRANS ia atitudine impotriva unor informatii aparute ieri pe un post central de televiziune, si condamna zvonurile privind „traficul de organe”. Intr-un comunicat de presa remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro, presedinta asociatiei, dr. Crina Stefanescu spune ca „astfel de informatii denigreaza activitatea de trasplant si au un impact negativ asupra acceptarii donarii de organe, ducand la scaderea sanselor se supravietuire a persoanelor aflate pe listele de asteptare si la afectarea cadrelor medicale din centrele de transplant”.

Redam mai jos, comunicatul, integral:

Luand act cu surprindere si ingrijorare de informatiile difuzate de un post central de televiziune  referitor la faptul ca in ciuda legislatiei stricte din Romania care interzice traficul de organe, ar exista persoane dispuse sa-si vanda un lob din ficat, Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS isi exprima totalul dezacord si neincrederea ca astfel de practici pot fi reale si mai ales puse in aplicare.

Ne exprimam totala indignare fata de acest mod de a prezenta felul in care se poate face transplantul de organe si insistam asupra necesitatii constientizarii faptului ca si in cazul in care, prin absurd ar exista persoane dispuse sa-si vanda un organ pentru transplant, acest lucru este imposibil, ilegal si imoral.

 

transplant hepaticAceste informatii nu au rolul decat de a discredita activitatea de transplant si de a pune in pericol aceasta misiune nobila a medicilor, de a da sansa la o noua viata atator oameni aflati pe listele de asteptare, prin instituirea unei stari de neincredere a populatiei in acceptarea donari de organe in conditiile legii. 

 Astfel de atitutdini si intentii cel putin iresponsabile nu fac altceva decat sa induca in randul potentialilor donatori (apartinatorilor) de buna credinta un sentiment de incertitudine care i-ar putea determina sa refuze donarea pe viitor, fapt ce ar reduce sansa la viata a pacientilor care au nevoie de transplant. Felul in care a fost prezentata „negocierea” unui organ, cu un asa-zis potential donator, transmite un mesaj de revolta pentru pacientii aflati pe listele de asteptare si de neincredere pentru cei care au indicatie de transplant si urmeaza sa fie trecuti pe listele de asteptare, pentru a-si salva viata.

Nu stim cine are interesul, dupa ce in anul 2013 si in continuare, in 2014, se inregistreaza un progres fara precedent al activitatii de transplant  in Romania, sa afecteze succesul profesional si activitatea sustinuta a medicilor din centrele de transplant. Mass-media ar trebui sa vada ca la ora actuala exista cele mai bune statistici din istoria transplantului in Romania si ca desi pe listele de asteptare sunt inca multi pacienti, acestia au sansa de a fi transplantati legal, pentru ca romanii manifesta din ce in ce mai multa incredere in rolul personalului medical din spitalele implicate in procesul de donare si de transplant. 

 

organe transplantInsistam asupra faptului ca activitatea de transplant presupune respectarea stricta a unor protocoale, iar pacientii aflati pe listele de asteptare, ca si cei transplantati au nevoie de incurajare, nu de speculatii. Noi, pacientii transplantati hepatic, am avut sansa sa beneficiem de aceste protocoale ale Programului National de Transplant si suntem dovada vie a faptului ca am primit a doua sansa la viata in cel mai legal si mai uman mod posibil, iar daca astazi ne bucuram de viata acest lucru nu se intampla decat datorita realizarii unui act terapeutic perfect legal, pana nu demult considerat imposibil. Suntem dovada vie a profesionalismului si dedicarii unor medici extraordinari si a atitudinii unor familii generoase care au inteles sa doneze organele unei fiinte dragi, in ciuda suferintei provocata de pierderea acesteia.

Solicitam populatiei sa nu se lase atrasa in astfel de speculatii si sa aiba in continuare incredere ca Programul National de Transplant este unul legal, care nu permite traficul de organe, sa inteleaga ca donarea de organe este cel mai mare dar pe care cineva il poate face VIETII si ca este ilegal si se pedepseste orice tentativa sau trafic de organe.

 

Dr. Crina STEFANESCU,

Presedinte Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (2)

  1. Cami Vlad spune:

    Mass-media ar trebui sa vada ca la ora actuala exista cele mai bune statistici din istoria transplantului in Romania… ”Dna dr. Stefanescu, mass-media vede multe, mai ales ca tot datorita ei s-a ajuns aici, prin campanii sustinute. Tot respectul pentru acest lucru tuturor celor implicati. Dar asta nu inseamna ca trebuie ignorata cealalta parte, reversul medaliei cum se spune. Persoane dispuse sa-si vanda parte din organe nu „ar exista, prin absurd”, ci ele chiar exista, din disperare, iar pt aceasta situatie nu mass-media e de vina. Cred ca ar trebui sa va indreptati indignarea catre alte entitati…

  2. Nelu Cabel spune:

    Primul impuls a fost sa propun infiintarea unei politii mass-media dar am realizat imediat ca asta n-ar fi o garantie a corectitudinii actului informativ.Cred ca nu este o problema de legislatie ci una de educatie

Adaugati un comentariu


 

*