Peste 2.300 de cadre medicale vor urma cursuri de formare in domeniul transplantului

6 noiembrie 2015 | 2 comentarii |

La jumatatea acestei saptamani a fost lansat un proiect pentru dezvoltarea competentelor in acest domeniu, implementat de catre Academia de Stiinte Medicale.

 

transplant-ficatUnul dintre putinele capitole cu care sistemul de sanatate din Romania se poate mandri ca ocupa locuri fruntase in Uniunea Europeana este cel referitor la transplantul de organe, domeniu care a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimii ani.

Pentru a continua progresele facute in acest sector in ultimii ani este nevoie insa de medici si asistenti medicali bine pregatiti, iar in acest sens, Academia de Stiinte Medicale din Romania, al carei presedinte este medicul Irinel Popescu, a lansat la jumatatea acestei saptamani un proiect pentru dezvoltarea competentelor in transplant, finanatat din fonduri europene.

Proiectul are ca obiectiv principal educarea unui numar cat mai mare de medici si asistente medicale in domeniul transplantului de organe si tesuturi la nivel national, fiind adresat unui numar de 2.341 de persoane, dintre care 921 de medici si 1.420 de asistenti medicali. Acestia vor participa la cursuri de formare, care sa le inlesneasca dobandirea competentelor necesare transplantului de organe, tesuturi si celule. La aceste cursuri participa si doi medici din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, respectiv, dr. Adrian Zoican, medic spcialist in medicina de urgenta si seful echipei de transplant la nivel local, impreuna cu dr. Maria Jalba, medic cardiolog, desemnata sa-l inlocuiasca pe acesta, la nevoie.

 

transplant hepaticTotodata, implementarea unei culturi a donatorului de organe si a transplantului de organe la nivel national este o parte integranta a proiectului, tinand cont de faptul ca cel mai mare numar de donatori se pierd din cauza neidentificarii acestora in timp util.

Intr-un comunicat remis de Academia de Stiinte Medicale din Romania cu ocazia lansarii proiectului se arata ca Identificarea Donatorului este Modulul 1 in cadrul cursului de Coordonare in Transplant si reprezinta baza in cadrul tuturor activitatilor de coordonare transplant. „De accea se insista pe identificarea activa, ca fiind singura modalitate eficienta de a nu se pierde donatori aflati in moarte cerebrala. Dupa identificarea potentialilor donatori se aplica procedura de declarare a mortii cerebrale, tara noastra avand cel mai sigur si complet protocol la ora actuala in lume pentru aceasta procedura”, se mai arata in comunicat.

 

organe transplantTot in cadrul proiectului este prevazuta si infiintarea unui centru pilot la nivel national pentru simulare in tehnologii avansate in transplantul de organe si celule.

Vor fi derulate 65 de programe de formare profesionala pentru medici si 57 de programe de formare profesionala destinate asistentelor medicale, oferind astfel o solutie unor probleme majore ale domeniului medical din Romania, cum ar fi  lipsa personalului specializat in transplantul de organe, tesuturi si celule si lipsa informarii asupra beneficiilor donarii de organe la nivelul populatiei.

Proiectul raspunde exigentelor europene de educatie medicala continua si contribuie astfel la integrarea sistemului medical romanesc in retelele europene si internationale, avand o  valoare de 89 de milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este in valoare de peste 87 de milioane de lei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (2)

  1. Solotchin Luminita spune:

    Buna seara,doresc sa obtin informatii legate de aceste cursuri de formare profesionala in domeniul transplantului de organe, unde pot obtine informatii despre conditile de participare. Va multumesc anticipat.

    • Redactie SB spune:

      La spitalul unde lucrati, sau la Academia de Stiinte Medicale – care organizeaza aceste cursuri, puteti obtine informatiile care va intereseaza, legate de aceste cursuri.

Adaugati un comentariu


 

*