Atentie la conjunctivita !

10 iulie 2013 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra inmultirii numarului de cazuri de imbolnaviri si recomanda intesnsificarea masurilor de preventie. La Buzau nu s-a raportat pana acum niciun caz de imbolnavire, iar apele de imbaiere sunt monitorizate permanent, sustine directorul DSP, dr. Venera Acsinte.

 

conjunctivitaMinisterul Sanatatii atrage atentia asupra inmultirii alarmante a numarului de imbolnaviri de conjunctivita, o boala contagioasas a ochilor, care se transmite, in aceasta perioada, mai ales prin apele de imbaiere (piscine, stranduri) care au fost contaminate de o persoana bolnava.

Avand in vedere inmultirea cazurilor de conjunctivita din ultima perioada, recomandam populatiei sa respecte sfatul medicilor oftalmologi si regulile de prevenire a acestor afectiuni”, se transmite printr-un comunicat al Ministerului Sanatatii, in care sunt mentionate si cele mai importante masuri de preventie.

Astfel, populatia este sfatuita sa respecte cu strictete regulile de igiena: spalatul cat mai des pe maini cu apa si sapun, pentru a preveni potentiale infectii la nivelul ochilor cu bacterii si virusuri. Totodata trebuie evitata folosirea produselor cosmetice in exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase.

O atentie deosebita trebuie acordata contactului cu apa din piscine, stranduri, lacuri, care pot fi surse de microorganisme infectioase, precum bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. Patrunzand in organism, acestea pot provoca o serie de infectii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv. Chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contactarii anumitor infectii, deoarece unii germeni sunt rezistenti la produsele dezinfectante puse in apa”, explica dr. Venera Acsinte, directorul executiv al DSP Buzau, mentionand ca in cazul in care exista cea mai mica suspiciune, este indicata prezentarea imediata la un medic oftalmolog, care va stabili ce trebuie facut pentru a se evita complicatiile.

 

Dr. Venera Acsinte

Dr. Venera Acsinte

La Buzau „nu s-a raportat niciun caz de conjunctivita, dar asta nu inseamna ca trebuie micsorata vigilenta: prin intermediul medicilor de familie si prin Biroul de Preventie si Educatie pentru Sanatate informam permanent populatia despre regulile de preventie si riscurile nerespectarii acestora, iar apele de imbaiere din tot judetul sunt analizate in fiecare saptamana. Exista insa riscul ca din anumite balti, neautorizate pentru imbaiere, sa se poata contacta tot felul de microbi”, atrage atentia dr. Acsinte.

La Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Buzau s-au prezentat torusi, sapte pacienti cu  simptomatologie specifica, dar avand forme usoare de manifestare, nu a fost necesara internarea, potrivit purtatorului de cuvant al spitalului, Adriana Bratosin.

Pe langa recomandarile DSP, medicii oftalmologi atentioneaza si asupra necesitatii ca lentilele de contact sa fie  curatate cu atentie inainte si dupa folosire, pentru a nu ramane bacterii atasate de ele, iar in caz de mancarime, durere sau senzatia unui corp strain, sa se evite frecatul la ochi pentru a nu se infecta si mai rau zona. In momentul in care infectia deja a aparut, este indicat a se evita automedicatia si consultarea imediata a unui medic.

De asemenea, daca cineva din familie are conjunctivita, nu trebuie folosite aceleasi asternuturi si prosoape cu persoana respectiva.

Alerta a fost transmisa de Ministerul Sanatatii dupa ce in Bucuresti si alte mari orase din tara au fost semnalate sute de cazuri de imbolnavire cu conjunctivita.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*