Au fost adoptate noile criterii pentru numirea managerilor de spitale

16 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii primari si cadrele universitare nu vor mai avea prioritate la conducerea spitalelor clinice, iar operatii sau cursuri la facultate nu vor mai putea efectua decat dupa ora 16.00.

 

medici chirurgi - manageri - spitaleOrdonanta de urgenta privind noile criterii de selectie a managerilor de spitale, despre care ministrul Vlad Voiculescu a vorbit foarte des in ultima vreme, a ajuns in cele din urma pe masa Guvernului. A fost aprobata, in sedinta de astazi, in ciuda opozitiei explicite a rectorilor inversitatilor de Medicina si Farmacie si a unor medici primari care sustin ca modificarile aprobate de Executiv „vor duce la perturbarea actului didactic si medical.

Rectorii celor mai importante universitati de Medicina din tara au trimis, chiar, o scrisoare pe adresa premierului Dacian Ciolos, a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu si a vicepremierului Vasile Dancu, prin care califica schimbarile adoptate azi ca fiind un „experiment precipitat”, cerand o analiza mai profunta inainte ca acestea sa fie aprobate. „Sefii de Sectii Clinice si de Laboratoare Clinice trebuie sa fie cadre didactice de predare (profesor / conferentiar) pentru asigurarea procesului didactic si a procesului de ingrijire medicala a pacientilor (medicul specialist nu poate avea experienta clinica si profesionala mai mare decat profesorul si nu poate fi seful acestuia!). Sefii de Sectii Clinice si de Laboratoare Clinice vor fi numiti de catre Senatul Universitar (spitalul, prin personalul medical propriu, nu poate avea atributii de educatie medicala, acestea revenindu-le, exclusiv, cadrelor didactice si institutiilor de invatamant medical superior)”, se arata in documentul transmis de recorii UMF-urilor, atat Guvernului cat si presei, in care se mentioneaza ca nerespectarea acestor reguli ar duce la perturbarea grava, atat a actului didactic cat si al celui medical.

 

Dacian Ciolos, Vlad VoiculescuArgumentele lor nu i-a sensibilizat insa pe guvernanti, iar ordonanta propusa de Ministerul Sanatatii a fost adoptata in forma propusa de Vlad Voiculescu, care a declarat ca scopul principal al noului act normativ este profesionalizarea sectorului managerial din spitale. Astfel, prin ordonanta adoptata astazi se desfiinteaza regula conform careia managerul unui spital clinic trebuie sa aiba neaparat gradul de medic primar sau de cadru universitar. Ministrul Sanatatii spune ca Ordonanta pune accent pe profesionalism si pe capacitatile manageriale si mai putin pe titurile stiintifice detinute de managerii spitalelor, seful unui spital trebuind sa fie in primul rand un bun manager si nu neaparat un bun medic. Astfel, la aceste functii vor putea accede si profesionisti din afara sistemului medical, accentul fiind pus in special pe capacitatea manageriala a acestora. „Daca luam oricare dintre spitalele clinice din Bucuresti, fie ca vorbim de Bagdasar-Arseni, de Spitalul Universitar, de Floreasca si daca voiam sa aducem un manager de la AKH din Viena sau managerul de John Hopkins  din Baltimore, acel manager nu ar fi putut sa lucreze in Romania pentru ca nu este cadru universitar. Nu ar fi putut sa participe la concurs, pentru ca  nu este cadru universitar si nu este medic primar. Acest lucru se va schimba de acum inainte, pentru ca managerii spitalelor clinice vor putea fi si economisti sau alti profesionisti, important este sa aiba foarte bune calitati manageriale” a declarat in acest sens ministrul Voiculescu.

 

medici - universitari - spitaleAceasta nu inseamna ca medicii primari sau profesorii universitari nu vor mai avea acces la functiile de manageri de spitale, insa daca vor dori sa ocupe o astfel de functie, vor fi obligati sa aloce managementului intregul program de lucru, pana la ora 16.00. Abia dupa aceea, managerii care sunt chirurgi vor putea sa efectueze operatii sau sa predea la facultate, ori sa participe la alte activitati de cercetare. Specialistii care au lucrat la elaborarea ordonantei spun ca in alte tari nu se intalnesc situatii in care managerii care sunt si chirurgi sa tina blocate sali de operatie pentru interventiile pe care urmeaza sa le efectueze, iar acestia se concentreaza „full-time” pe partea manageriala, fara a le mai ramane timp si pentru operatii sau alte activitati.

De asemenea, ordonanta elimina si nepotismul din spitale, intrucat prevede ca un manager va putea avea rude angajate in spital, insa acestea nu vor trebui sa detina vreo alta functie de conducere in cadrul unitatii medicale. Regula se aplica rudelor pana la gradul 4, acestea neavand voie nici sa detina actiuni la companii aflate in relatii contractuale cu spitalul.

 

hol spital (2)Ordonanta elimina si numirile managerilor de spitale pe criterii politice, prevazand clar ca un director al unei unitati medicale nu are voie sa faca parte din structurile de conducere, control si coordonare ale vreunui partid politic.

La numirea in functie, managerii de spitale vor da un test in fata medicilor, a reprezentantilor pacientilor si a comunitatii locale, in sensul ca orice concurs de management va deveni public, iar proiectele vor fi prezentate in fata acestor categorii. De asemenea, concursurile nu se vor mai axa in mod deosebit pe invatarea legislatiei, ci pe prezentarea unui proiect managerial, din perspectiva bugetului si a actului medical.

O alta noutate o constituie faptul ca se vor scoate la concurs si functiile de sef de sectie, iar cei care vor candida pentru aceste posturi in clinici universitare trebuie sa fie cadre universitare, aceasta fiind o solicitare adresata de reprezentantii unitatilor de invatamant superior medical si acceptata de Executiv.

Cu fondurile pe care am decis sa le alocam, inclusiv pentru investitii in spitale, in anii urmatori, e important sa avem un management profesionist, care sa-si asume o buna gestiune a spitalelor. Cred ca e important sa subliniati si masurile luate anul acesta, pentru cresterea salariilor in sanatate, prin corectii ale inechitatiilor care existau in sistem. Dinclolo de faptul ca s-a marit alocatia de hrana, dupa ani de zile, am clarificat plata garzilor medicilor, care nu doar ca aduce venituri consistente pentru medici – meritate de altfel – dar in felul acesta a fost clarificata si situatia legata de realizarea garzilor in spitale”, a subliniat premierul Dacian Ciolos.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*