Avalansa de legi trecute tacit prin Parlament

24 mai 2012 | 0 comentarii |

Numeroase initiative legislative propuse de parlamentari sau de Guvern au trecut tacit de Senat in aceasta saptamana, chiar si in conditiile in care senatorii  s-au intrunit in plen doar doua zile in primele trei saptamani din luna mai.

Asa a fost adoptata, spre exemplu, propunerea pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, privind majorarea limitei de deductibilitate a cheltuielilor de sponsorizare de la 3 la 5 la mie din cifra de afaceri, desi proiectul a fost respins de Comisia pentru buget, finante.

La ora actuala, legea prevede ca societatile comerciale pot acorda sponsorizari deductibile echivalente cu o suma care sa nu depasesca 3‰ din cifra de afacere sau 20% din impozitul pe profit, astfel ca daca o societate comerciala acorda o sponsorizare unei organizatii, fundatii etc., va achita stutului, cu titlu de impozit pe profit, mai putini bani, iar daca nu, in buzunarul statului va intra suma integrala calculata. Este important insa de stiut ca sponsorizarea nu se acorda din impozitul minim obligatoriu.

Tot luni, Senatul a aprobat propunerea legislativa privind acordarea unor facilitati pentru tinerii casatoriti si pentru mamele care au in intretinere doi sau mai multi copii minori, facilitati fiscale care ar urma sa fie acordate incepand cu 1 ianuarie 2013. Acestea vor consta in reducerea cu 5% a contributiilor sociale individuale, pe o perioada de cinci ani de la data casatoriei, pentru fiecare dintre soti, daca acestia sunt la prima casatorie si au varsta de pana in 40 de ani. Pentru sustinerea natalitatii si a mamelor care au in grija doi sau mai multi copii minori, acestea ar urma sa beneficieze de diminuarea progresiva a contributiilor individuale.

S- a mai adoptat tacit si o initiativa legislativa care prevede majorarea cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, cu cate 6.000 de lei pentru fiecare copil nascut, chiar daca in momentul nasterii unul dintre parinti beneficiaza de aceasta indemnizatie, urmare a unei nasteri anterioare.

Printre actele normative adoptate tacit se numara si o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede reducerea varstei de pensionare cu un an, respectiv doi ani, pentru femeile care au nascut cel putin trei copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani sau au crescut pentru aceeasi perioada un copil cu handicap.

Iar acestea sunt doar cateva dintre numeroasele acte normative adoptate tacit de parlamentarii romani.


Categorii: Business, Legislatie

Adaugati un comentariu


 

*