Beneficii pentru sanatate ale fructelor uscate

6 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Desi nu sunt la fel de bogate in vitamine ca cele proaspete, fructele uscate constituie o importanta sura de proteine si minerale.

 

fructe uscate (1)In aceasta perioada, in care fructele proaspete, abia culese din gradina, sunt o amintire, o alternativa pentru cei care le consumau frecvent ca desert sunt fructele uscate, care pastreaza aroma, gustul placut dar si o serie de proprietati care le fac benefice pentru sanatatea organismului. Principalul inconvenient ar fi acela ca, prin uscare, fructele işi pierd o mare parte din vitamina C, dar si valorile nutritive, insa beneficiile fructelor uscate constau in faptul ca isi pastreaza integral nivelul de fibre si de fier.

Caisele uscate au un continut ridicat de calciu, fosfor, potasiu, fier si zinc. Cinci caise proaspete contin aproimativ 75 de calorii si in jur de 15 grame de zahar. In plus, sunt dulci, aromate, pot inlocui un desert si alte dulciuri si dau senzatia de satietate. Pe de alta parte, aceeasi cantitate de caise uscate contine 313 calorii. Tot ca o comparatie, mai trebuie precizat ca o caisa proaspata contine 90 de miligrame de potasiu, in schimb o caisa uscata are doar 40 de grame de potasiu.

 

fructe uscate (2)Merele uscate, fara adaos de zahar, sunt foarte bogate in fibre si potasiu. Concret, 150 de grame de mere uscate contin 387 de miligrame de potasiu, ceea ce reprezinta 11 la suta din doza recomandata zilnic. Merele sunt sarace in grasimi si au un nivel ridicat de fibre dietetice, aproximativ 8 grame din 150 de grame de mere, sau 30 la suta din doza zilnica recomandata.

Stafidele au un continut ridicat de vitamina B6, de fier si potasiu. Sunt pline de fibre, 150 de grame de stafide continand 21 la suta din cantitatea zilnica recomandata, adica aproximativ 5 grame. Cei care tin la silueta trebuie sa tina cont de faptul ca  o portie de stafide are 434 de calorii.

Si prunele uscate pot reprezenta o sursa buna de fibre. Sunt bogate in vitamina D, potasiu, vitaminele B6 si A. O portie de prune deshidratate contine 418 calorii.

Smochinele pot fi folosite in multe reţete pentru produse de patiserie, in locul grasimii, caz in care se poate inlocui jumatate din cantitatea de grasime recomanda, cu piure de smochine. Smochinele uscate contin calciu, fibre, potasiu, magneziu, fier si vitamina K.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*