Bilantul saptamanii in care Buzaul a fost ingropat sub zapada

4 februarie 2014 | 1 comentariu |

328858-iarna-masini-zapadaPeste 1200 de apeluri au fost primite la dispeceratul Ambulantei. In multe situatii a fost nevoie sa se intervina cu elicopterele sau cu utilajele pentru deszapezire.

Zile si nopti albe au avut, la propriu cat si la figurat, armate intregi  de medici, asistenti medicali, pompieri, jandarmi, politisti si militari ai MapN dar si reprezentantii autoritatilor locale, iar fostul prefect a platit cu functia.

 Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, a anuntat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca s-a actionat eficient si a prezentat bilantul actiunilor in judet.

 

bolnav salvat de elicopter prin nameti (4)

La finalul saptamanii extrem de agitate, in care cea mai mare parte a judetului Buzau a fost ingropata sub nameti, autoritatile au dispus, ieri, incetarea starii de alerta, semn ca perioada dificila a trecut, iar situatia in judet tinde sa intre pe fagasul normal.

Cu aceasta ocazie a fost dat publicitatii si un bilant al actiunilor si interventiilor desfasurate in aceasta perioada, din care reiese ca aproape jumatate dintre apelurile primite la 112 au solicitat interventia echipajelor de la SAJ Buzau pentru diferite urgente medicale. Astfel, din totalul de 2.633 de apeluri primite la numarul de urgenta, 1.281 au fost directionate catre dispeceratul integrat Ambulanta-SMURD, restul de 1.352 fiind apeluri pe adresa dispeceratului ISU. Unele dintre dintre interventiile la care s-au deplasat ambulantele SAJ au fost extrem de dificile, nu atat din cauza gravitatii cazurilor ce necesitau asistenta medicala, cat a dificultatii echipajelor de a ajunge la pacienti, dificultati datorate drumurilor blocate de zapada.

 

646x404

Conform datelor furnizate de ISU Buzau, in perioada sus-amintita au fost rezolvate 50 de cazuri medicale complexe, situatii in care autospecialele de la Ambulanta sau SMURD au avut nevoie de antemergatori care sa le deschida drumul. In jumatate dintre aceste cazuri, antemergatori au fost utilaje de deszapezire de la sectia Buzau a Drumurilor Nationale, iar in alte 21 de situatii s-a apelat la utilaje de la Drumuri Judetene.

Cu toate acestea, au existat si situatii in care nu s-a putut ajunge cu niciun chip pe cale terestra la unele urgente medicale, motiv pentru care s-a apelat la elicopterele Inspectoratului General al Aviatiei, in acest sens fiind desemnate zilnic persoane de legatura din cadrul SAJ Buzau, care au comunicat cu omologi din cadrul inspectoratului respectiv. In acest mod au fost rezolvate 31 de cazuri medicale, pacienti cu diferite afectiuni fiind preluati cu elicopterele trimise special si transportati la Buzau, de unde au fost apoi luati in primire de echipajele de la SMURD si Ambulanta si apoi transportati la Spitalul Judetean, unde medicii au fost permanent in alerta.

Eforturilor autoritatilor li s-au alaturat si ambulantele private de la BGS, care au transportat in aceasta perioada 21 de pacienti la centrele de dializa.

 

197.jpg

Urgentele medicale au constituit in tot acest timp o prioritate, motiv pentru care s-au facut demersuri pentru a se identifica, in localitati, personalul cu calificare medicala ce ar fi putut acorda asistenta medicala specializata bolnavilor, in cazul in care ambulantele nu ar fi putut ajunge, iar deplasarea elicopterelor nu ar fi fost posibila din cauza vremii nefavorabile. In doua dintre localitatile cel mai greu incercate, Valcelele si Bradeanu, au fost constituite puncte de sprijin medical, personalul si dispozitivele necesare fiind transportate cu elicopterul in cele doua localitati.

Totodata, la spatiile cu cazare temporara destinate persoanelor fara adapost au fost transportate 37 persoane in municipiul Buzau si 11 persoane in municipiul Rm. Sarat.

In total, in actiunile de salvare, deszapezire, si acordare de ajutor sinistratilor de pe raza judetului Buzau au fost implicate in aceste zile aproximativ 10.000 de persoane, pompieri, politisti, jandarmi, personal de la Ambulanta, piloti din cadrul Inspectoratului General al Aviatiei, militari, lucratori de la drumuri si personal din alte structuri.

Cu toate acestea, fostul prefect, Gabriel Balta, a platit cu functia pentru insuficienta informare si incapacitatea de a comunica eficient cu Guvernul si cu mass-media.

 

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Mult mai bine se pare ca au stat lucrurile la nivelul Consiliului Judetean. In cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi, Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau a declarat ca de sambata nu mai exista in judet comune izolate, majoritatea cailor de acces fiind deblocate, la momentul actual actionandu-se pentru largirea acestora. Doar doua drumuri sunt inaccesibile, insa acestea sunt de mica importanta, fiind folosite cu preponderenta in perioada de vara, intrucat asigura accesul la terenurile agricole.

Desi consilierii democrat-liberali au cerut la ultima sedinta a CJ desfacerea contractelor cu firmele de deszapezire, pe care le-au acuzat ca nu si-au facut bine treaba, Cristi Bagiu spune ca lucrurile nu au stat chiar asa, iar pentru a-si sustine afirmatia a dacut o comparatie cu situatiile din anii precedenti. „Nu s-a actionat atunci cand a fost viscol si vantul a batut cu peste 90 de kilometri pe ora, pentru ca atunci nu se poate actiona, dar in rest s-a facut tot ce s-a putut. La Robeasca, de exemplu, in iernile trecute se ajungea intr-o saptamana, iar acum s-a ajuns in 36 de ore si asta e o diferenta semnificativa”, a declarat presedintele CJ.

Nu in ultimul rand, Cristi Bigiu a tinut sa le multumeasca celor care au fost implicati in activitatile de deszapezire.

 Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    In urma lecturii am concluzionat cum ca, situatia in proportie de 80% a fost tinuta sub control, ceea ce ma face sa-i felicit pe cei implicati si sa le spun celor tineri si maturi din satele afectate de viscol, SA PUNA SI DOMNIILE LOR MAINILE PE LOPETI, sa nu astepte la ARMATA, ca-i RUSINICAAA!

Adaugati un comentariu


 

*