Prima misiune a avionului donat de Ion Tiriac a fost aducerea acasa a doi dintre medicii raniti in Apuseni

4 februarie 2014 | 0 comentarii |

Toti cei patru membri ai echipei medicale salvati din avionul prabusit in Apuseni au iesit din spital. Doctorii Valentin Calu si Catalin Pivniceru au fost adusi la Bucuresti cu turbojetul cu care vor zbura la viitoarele misiuni de prelevare si transplant.

 

Dr. Valentin Calu

Dr. Valentin Calu

Incepand de astazi, toti cei patru medici raniti pe 20 ianuarie in urma accidentului aviatic din muntii Apuseni sunt oficial in afara oricarui pericol, dupa ce au fost cu toti externati din spital.

Primul externat a fost Radu Zamfir, medicul de la Spitalul Fundeni, care intre timp si-a reluat activitatea si a participat deja la primele operatii de prelevare si transplant.

A fost urmat, in cursul zilei de ieri, de Sorin Ianceu, medicul oradean care a fost transportat cu ambulanta la Beius, orasul sau natal si de Catalin Pivniceru si Valentim Calu, ceilalti doi membri ai echipei medicale, externati in cursul zilei de astazi si transportati cu o aeronava de la Cluj la Bucuresti. Raniti ceva mai grav decat colegul lor, Radu Zamfir, cei trei au petrecut doua saptamani in spitalul judetean de la Cluj, refacandu-se aproape complet multumita ingrijirilor primite din partea colegilor de aici. Singurul ramas internat este copilotul Razvan Petrescu, operat zilele trecute la sold dupa ce mai suferise in prealabil o alta interventie chirurgicala la nivelul piramidei nazale.

 

Dr. Sorin Inaceu

Dr. Sorin Inaceu

In timp ce Sorin Ianceu a ajuns acasa pe cale terestra, fiind transportat de la Cluj la Beius cu ambulanta, ceilalti doi colegi s-au urcat din nou in avion, la numai doua saptamani dupa experienta traumatizanta traita in urma aterizarii fortate din munti, fiind transportati in Capitala cu aeronava Cessna Citation donata SMURD-ului de omul de afaceri Ion Tiriac. Externarea celor doi ar fi putut avea loc ieri, odata cu cea a colegului lor de la Oradea, insa medicii Valentin Calu si Catalin Pivniceru au mai ramas o zi in spitalul de la Cluj, intrucat nu erau erau finalizate toate formalitatile necesare pentru ca avionul donat de Ion Tiriac si intrat in dotarea Inspectoratului General al Aviatiei sa poata efectua primul zbor.

Asa se face ca prima misiune de zbor a avionului turbojet donat de omul de afaceri a fost transportul celor doi medici, cu aceasta ocazie, cei doi avand posibilitatea sa se familarizeze cu aeronava cu care, in mod sigur, vor mai zbura in misiuni similare cu aceea in care se aflau in momentul accidentului din Apuseni.

 

Dr. Catalin Pivniceru

Dr. Catalin Pivniceru

Atat medicul Valentin Calu cat si colegul sau, Catalin Pivniceru sunt hotarati sa se intoarca la munca in cel mai scurt timp posibil, la fel de decisi fiind si in privinta continuarii pregatirii in domeniul prelevarii si transplantului de organe, pe care o urmau in momentul in care au fost implicati in accidentul aviatic.

„Leziunile pe care eu le-am suferit sunt reversibile si tratabile, ma voi intoarce la locul de munca sa imi reiau activitatea chirurgicala si o sa incerc sa acord mai multa importanta si partii frumoase a vietii”, declara zilele trecute medicul Valentin Calu.

La randul sau, dr. Catalin Pivniceru a afirmat: „Eu am empatizat cu pacientii mei. I-am crezut, dar nu mereu i-am inteles. Acum inteleg suferinta, pentru ca am trait-o. Daca nu traiesti suferinta, ca sa stii cat sufera bolnavul din fata ta, il intelegi mai greu. Imediat ce sanatatea imi va permite sper sa fiu in mijlocul colegilor mei”.

Copilotul Razvan Petrescu, singurul supravietuitor al accidentului care a mai ramas internat, urmeaza a fi audiat de procurori, imediat ce starea de sanatate i-o va permite

 

accident apuseniCopilotul Razvan PetrescuCercetarile din dosarul accidentului din Apuseni vor fi continuate de procurorii militari din PICCJ, dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta. Procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia au dispus inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic, pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor si vatamare corporala din culpa si au dispus si efectuarea unor rapoarte medico-legale.

Potrivit unui comunicat remis astazi de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in urma probelor stranse de anchetatori, a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila. Avand in vedere calitatea acestor persoane, competenta ii revine PICCJ – Sectia parchetelor militare.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din din muntii Apuseni. Totodata au fost audiati 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum si cele cinci persoane vatamate”, mai precizeaza PICCJ, in comunicatul de presa mentionat.

 

auraReamintim ca in ziua de 20 ianuarie, un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.000 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In urma accidentului, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor, care mergeau de la Bucuresti la Oradea, pentru a preleva ficatul unui  donator care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ sase ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Cei cinci supravietuitori ai accidentului, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internati la Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca – Sectia Terapie Intensiva. 

 


Etichete:
Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*