Biologii din Salaj cauta remedii naturale impotriva cancerului

21 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au depus, in vederea obtinerii unei finantari din fonduri europene, un proiect ce isi propune descoperirea unor extracte din plante si ciano-bacterii, cu actiune anticanceroasa.

 

Cosmin Sicora

Cosmin Sicora

O solutie in lupta cu afectiunile oncologice ar putea veni si de la Centrul de Cercetari Biologice Jibou, din judetul Salaj. Specialisti de aici si-au propus sa gaseasca un remediu natural pentru acest gen de afectiuni, remediu pe care spera sa il descopere intr-un extract obtinut din plante sau dintr-un mediu bacterian.

Pentru aceasta insa, au nevoie de fonduri, iar cea mai buna sursa de finantare au considerat-o a fi fondurile structurale, astfel ca au realizat un proiect de cercetare pe care l-au depus recent la Agentia Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Referindu-se la acest proiect, Cosmin Sicora, directorul institutului, a declarat ca se urmareste „descoperirea unor extracte cu actiune anticanceroasa, atat din plante cat si din ciano-bacterii, lucru care este foarte nou. Practic, nu s-a mai facut in Romania. In strainatate au mai fost cateva proiecte de acest gen, dar la noi in tara, nu. Noi avem experienta pe partea de ciano-bacterii si ne-am zis ca putem incerca sa le folosim si pe partea bio-medicala”, a explicat cercetatorul.

 

laborator Acesta nu este singurul proiect de cercetare depus de specialistii institutului, exista inca doua proiecte pentru care s-a solicitat finantare. Primul se refera la descoperirea de proteine noi implicate in procesul de fotosinteza, iar cel de-al doilea vizeaza stimularea schimbarilor climatice pentru a se putea observa actiunea lor asupra plantelor amenintate deja cu disparitia.

Conform directorului institutului, proiectele au trecut de filtrul de eligibilitate si asteapta sa intre in faza de evaluare, in vederea obtinerii finantarii. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, specialistii de la Jibou sunt hotarati sa isi continue cercetarile, incercand sa finanteze programele respective din fonduri proprii sau din alte surse pe care ar urma sa le identifice.

 

jibouCentrul de Cercetari Biologice Jibou a fost infiintat in 1990, ca institutie publica cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Educatiei si Cercetarii. Principalele domenii de activitate ale institutului sunt dezvoltarea cercetarii stiintifice fundamentale si aplicative din domeniul biologiei vegetale, cooperarea nationala si internationala, implementarea rezultatelor in viata economica si sociala, precum si desfasurarea unei activitati instructiv educative in domeniile stiintelor naturii, pentru invatamantul de toate gradele si pentru publicul larg. In structura organizatorica a institutului intra si Gradina Botanica din Jibou, impreuna cu Muzeul Natural si Acvariul, implicat in numeroase proiecte alaturi de echipa de cercetare a Centrului.

 


Categorii: Actual, Institutii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*