19 ONG-uri, sprijinite financiar prin Programul MOL pentru sanatatea copiilor

21 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Peste 730 de copii si tineri cu nevoi speciale vor beneficia de terapii alternative in urma selectiei proiectelor care au concurat in cadrul celei de-a sasea editii a Programului.

 

Program-MOL-pentru-sanatatea-copiilorMOL Romania si Fundatia pentru Comunitate au anuntat ieri, la Cluj-Napoca, castigatorii celei de-a sasea editii a Programului MOL pentru sanatatea copiilor, prin  care vor fi sustinute cauzele a peste 730 de copii cu deficiente, boli cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.

La concurs s-au inscris 235 de dosare, din care 19 au fost selectate in vederea finantariii in cadrul acestei editii, Organizatiile non-profit castigatoare beneficiind de o finantare totala in valoare de 300.000 de lei, asa cum anunta Biroul de presa al MOL Romania.

Cele sase editii de pana acum ale programului au generat peste 630 de proiecte privind reintegrarea psiho-sociala a copiilor cu nevoi speciale de sanatate. Calitatea acestor proiecte, nivelul de pregatire a specialistilor implicati si rezultatele obtinute ne dau speranta ca, pe langa cele peste 100 de proiecte finantate de catre MOL Romania, si celelalte vor gasi sustinere in folosul comunitatii noastre. Dorim sa sustinem in continuare acest program initiat in 2009 in beneficiul copiilor si tinerilor cu nevoi speciale, prin care sprijinim solutionarea unor probleme cronice existente, implicand atat specialisti cat si familiile celor afectati”, a declarat Kinga Daradics, CEO  MOL Romania, cu prijul festivitatii de desemnare a castigatorilor.

 

Kinga Daradics, Violeta Stan, Andras Imre

Kinga Daradics, Violeta Stan, Andras Imre

In urma evaluarii si jurizarii au fost selectate pentru finantare 19 proiecte, care vor fi derulate in perioada ianuarie-august 2015. Proiectele eligibile sunt programe de terapie emotionala, realizate prin terapii de grup, terapii prin trairi personale pozitive, prin experiente si acumulari personale, proiecte de terapie prin arta: instrumente vizuale, muzica, activitati de auto-exprimare creativa, individuala si de grup.

Aplicatiile selectate de juriul de specialitate din acest an au fost acelea care au dovedit cunoasterea nevoilor specifice a grupurilor tinta definite pe etape de varsta, in complexitatea lor si a diagnosticelor pe care copiii le pot avea intr-o perioada a vietii lor. Respectul copilului in suferinta cat si al valorilor umane, care sa evidentieze efectele benefice cu impact cat mai profund si indelungat in timp, implica tehnici de interventie profesionista si modalitati documentate etic, a apreciat, la randul sau, dr. Violeta Stan, presedintele juriului.

Concursul de proiecte pentru cea de-a sasea editie a fost lansat in 20 noiembrie, iar dosarele de proiecte s-au primit pana pe 20 decembrie 2014. Fiecare organizatie a putut sa beneficieze de o suma de maximum 20.000 lei sub forma de prefinantare, iar fondurile totale disponibile au fost de 300.000 lei.

ONG-urile selectate activeaza in Bucuresti si judetele Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iasi, Satu Mare, Salaj, Suceava, Sibiu, Timis.

 

sanatatea-copiilor-din-delta-dunariiProgramul MOL – Pentru sanatatea copiilor este organizat de Fundatia pentru Comunitate, din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat in 2009 si este destinat organizatiilor non-profit care desfasoara activitati legate de scopul proiectului, respectiv organizatiilor nonguvernamentale (fundatii, asociatii, federatii) si organizatiilor religioase.

Programul MOL pentru sanatatea copiilor a fost prezentat  la cel de-al doilea Congres Mondial consacrat Rezilientei, ceea ce a avut un efect pozitiv suplimentar asupra activitatii ONG-urilor participante. Aplicarea metodelor si instrumentelor de evaluare utilizate pe plan mondial ajuta foarte mult atat in stabilirea corecta a rezultatelor cat si in comunicarea acestora in mediul stiintific. Astfel, pe langa beneficiarii directi – copiii cu dizabilitati si familiile lor – programul vine si in sprijinul specialistilor din domeniul terapiilor alternative”, a spus András Imre, directorul executiv al Fundatiei Pentru Comunitate.

 Printre domeniile in care vor fi derulate proiectele selectate se numara terapia prin arta, meloterapie, ludoterapie, terapie prin dans, acvaterapie, stimulare senzoriala, drama terapie, terapie prin poveste, biblioterapie, „legacy making”, atelierele de teatru, terapia asistata de animale, terapie experientiala, respectiv reabilitarea psiho-sociala si dezvoltarea unor competente.

In cele cinci editii precedente, MOL Romania a sponsorizat 90 proiecte, cu aproape 1,5 milioane de lei, beneficiarii fiind peste 7.300 de copii si tineri.

 

 

terapie copiiJuriul editiei 2014 a fost format din: Violeta Stan, medic primar la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila din Timisoara, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, Mugur Ciumageanu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie Comunitara, Oana Rusu, sociolog, manager operational la Asociatia Little People Romania, castigatoarea Premiului MOL pentru sanatatea copiilor 2014, Roxana Morun, realizator, TVR Timisoara, Gyöngyi Tar, director executiv al Directiei de Sanatate Publica Harghita.

 Grupul MOL este o companie multinationala integrata si independenta, cu sediul central in Budapesta, Ungaria. Are operatiuni in peste 40 de tari si aproximativ 29.000 de angajati in intreaga lume. Grupul are peste 75 de ani de experienta in explorarea si productia de hidrocarburi, avand in prezent operatiuni de productie in 8 tari si activitati de explorare in 13 tari.

Fundatia Pentru Comunitate este o organizatie non profit infiintata la Cluj, in 2008, cu scopul de a sprijini talentul, cunoasterea, solidaritatea, valorile comunitare si sprijina activitati in domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv si de recreatie, copii si tineri in suferinta, precum si organizatiile care se ocupa de reabilitarea si insanatosirea lor.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*