Boala cronica de rinichi afecteaza peste 1,3 milioane de romani

5 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Conform presedintelui Societatii Romane de Nefrologie, medicul Gabriel Mircescu, din 1995 pana in prezent, numarul pacientilor a crescut de 1.000 de ori.

 

dializa rinichiIn cursul anului trecut, Societatea Romana de Nefrologie in parteneriat cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, au demarat primul studiu care permite aprecierea cu acuratete a prevalentei bolii cronice de rinichi in romania. Totodata, studiul PREDATORR are ca obiective si  estimarea prevalentei diabetului zaharat si a pre-diabetului, estimarea prevalentei supraponderii si obezitatii, prevalenta fiind estimata pe trei grupe de varsta.

Conform rezultatelor de la acest moment ale acestui studiu, numarul romanilor afectati de boala cronica de rinichi depaseste 1,3 milioane iar prevalenta factorilor de risc metabolici pentru aceasta boala, precum diabetul, obezitatea si dislipidemia, s-a dublat. Datele au fost prezentate si comentate in cadrul unei dezbateri ce a avut loc ieri, ocazie cu care medicul Eugen Mota, fost presedinte al Societatii Romane de Nefrologie, a precizat ca 10,5 la suta dintre cei cuprinşi in studiul PREDATORR nu aveau BCR, dar prezentau risc sa dezvolte aceasta boala si necesitau monitorizare. Profesorul a sustinut ca bolile metabolice, cum ar fi diabetul, obezitatea, dislipidemia, sunt uneori initiatori ai bolii cronice de rinichi si sunt factori importanti care determina progresia maladiei.

 

Dr. Eugen Mota

Dr. Eugen Mota

Din studiu a rezultat ca 1.346.810 de adulti romani, care au intre 20 si 79 de ani, sufera de BCR, iar cea mai mare prevalenta se inregistreaza dupa varsta de 60 de ani, fara diferente de sex. Astfel, intre 60 si 79 de ani s-a constatat o crestere a prevalentei. Si la americani, BCR are, la persoanele de pana 65 de ani, o prevalenta sub 10 la suta si creste dupa 65 de ani la peste 70 la suta. „Sunt prevalente duble fata de estimarile anterioare. Diabetul zaharat are prevalenta de 11,6 la suta. Romania figura, in decembrie 2013, cu o prevalenta de 5,1 la suta. Studiul ne spune ca prevalenta este dubla in Romania si este mai mare decat in America. In ceea ce priveste dislipidemia, 19 la suta dintre romani nu au dislipidemie, adica au profil lipidic normal, iar 81 la suta au dislipidemie cu tulburari ale unuia sau mai multor factori lipidici. Prevelenta pentru tensiune arteriala este de 61,7 la suta”, a precizat medicul Eugen Mota.

 

Dr. Gabriel Mircescu

Dr. Gabriel Mircescu

Acesta a mai aratat ca 31,4 la suta dintre romani au obezitate de gradul I, 21,5 – de gradul II şi 2,7 la suta au obezitate morbida. De asemenea, 34,6 la suta au suprapondere şi sunt la limita obezitatii, pasul fiind foarte usor facut.
Pe de alta parte, actualul presedintele al Societatii Romane de Nefrologie, dr. Gabriel Mircescu, a spus ca estimarile indica faptul ca aproximativ doua milioane de romani au boala cronica renala iar dintre acestia aproximativ 12.000 de pacienti fac dializa. „Din 1995 si pana acum, numarul de pacienti a crescut de 1.000 de ori, dar cel mai mare impact l-a avut fenomenul care a inceput in 2004 si care a constat in privatizarea serviciului de dializa in Romania. A demarat timid in primii doi ani, dar dupa aceea cresterea a fost exploziva. In intervalul acesta de 10 ani, numarul bolnavilor s-a dublat. Cresterea va continua, pentru ca media europeana este undeva la 900, noi ne aflam, in 2013, undeva la 732 de bolnavi tratati si o sa ajungem media media europeana in 2016-2017. Iar daca tendintele continua, o sa depasim media europeana la nivelul anului 2020”, a adaugat Mircescu.


Adaugati un comentariu


 

*