Sanatatea fizica si psihica a copiilor, afectata de programul scolar prea incarcat

12 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Studiile indica faptul ca aproximativ o treime din factorii care influenteaza negativ sanatatea copiilor provin din sistemul de invatamant. Medicul Florin Ioan Balanica atrage atentia asupra consecintelor pe care le poate avea, asupra unui copil, programul prea incarcat si prost structurat.

 

eleviSaptamana viitoare incepe un nou an scolar, marcat din nou de incompetenta autoritatilor, incapabile sa le asigure manuale gratuite copiilor care vor calca pentru prima data pragul scolii, privandu-i astfel de un moment special ce ramane intiparit in memoria tuturor celor care au trecut prin anii de scoala.

Multora dintre ei li s-a vorbit probabil despre prima zi de scoala, despre faptul ca atunci cand vor intra in clasa vor gasi pe banca Abecedarul, carte de capatai ce ii va invata sa desluseasca primele slove si sa scrie pe caiet primele cuvinte, asa ca e lesne de inchipuit dezamagirea pe care o vor trai cand vor gasi bancile goale sau, in cel mai bun caz, niste manuale terfelite, folosite de elvii din anii precedenti. Aceasta si multi alti factori pot influenta negativ sanatatea fizica si psihica a copiilor,cu cat varsta acestora este mai frageda, cu atat riscul fiind mai mare.

 

Dr. Florin Ioan Balanica

Dr. Florin Ioan Balanica

Un semnal de alarma in acest sens a fost tras de medicul Florin Ioan Balanica, consultant personal de sanatate, care atrage atentia asupra urmarilor pe care le poate avea asupra unui copil programul scolar prea incarcat si lipsa jocului cu scop educational, inca de la varste fragede. Din cauza unei programe aglomerate la materii precum matematica si romana, elevii sunt privati de orele relaxante, in cadrul carora ar avea posibilitatea sa isi exerseze creativitatea si libertatea de exprimare, precum desenul, muzica sau sportul. In prezent, indiferent daca vorbim despre copiii care abia incep clasa pregatitoare sau despre cei mai mari, peste 30 la suta dintre factorii care influenteaza sanatatea elevilor provin din sistemul de invatamant. Referitor la acest aspect, medicul specialist a precizat ca „sunt din ce in ce mai multi copii apasati psihic si emotional de volumul mare de lectii, de stresul obtinerii unor rezultate satisfacatoare pentru cadrele didactice sau pentru parinti. Sunt copii sanatosi din punct de vedere biologic, dar care ajung sa fie doborati de ritmul de la scoala, de volumul si complexitatea temelor pentru acasa, dar si de presiunea parintilor care pun mare pret pe obtinerea unor calificative bune. Toate acestea, in defavoarea jocurilor educationale, care sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor, indiferent de varsta”.

 

deficit de atentieIn acest sens, cadrele didactice si parintii trebuie sa urmareasca elevii cu atentie si, daca observa probleme de comportament cum ar fi deficitul de atentie, sa solicite imediat sprijinul unui specialist. Totodata, observatia activa ajuta educatorul in evaluarea abilitatilor native ale copilului.

Pe langa problemele de natura psihica si emotionala, scoala romaneasca isi pune amprenta foarte serios si asupra sanatatii fizice a elevilor. Lipsa orelor de sport intr-un numar mai mare afecteaza dezvoltarea copiilor, la fel cum cele cateva kilograme pe care copiii le cara zilnic in ghiozdane le afecteaza coloana si postura. De asemenea, se observa cresterea numarului de elevi care sufera de probleme ale aparatului gastro-intestinal, ale aparatului circulator si afectiuni oftalmologice si ORL. ”La fiecare inceput de an scolar, copiii ar trebui sa treaca printr-o evaluare amanuntita a starii de sanatate astfel incat apoi, pe tot parcursul anului, cadrele didactice si parintii sa stie care sunt problemele de sanatate ale acestora si sa tina cont de ele in toate activitatile desfasurate”, mai este de parere medicul Florin Ioan Balanica.

 

eleviIn acelasi timp, Romania ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste obezitatea la copii, care are la baza lipsa educatiei privind nutritia atat la copii, cat si la parinti. De aceea, medicul sustine necesitatea introducerii orelor de nutritie in programa scolara, dar si o mai mare atentie privind continutul pachetului pentru gustarea pregatita de acasa sau cumparata de la chioscul din apropierea scolii.

Spre deosebire de sistemul scolar din Romania, care se bazeaza pe o programa supraaglomerata, pe teme complexe pentru acasa si lipsa jocului in scoala, sistemul de invatamant finlandez este considerat cel mai performant din lume. Sistemul educational din Finlanda are ca obiectiv atingerea unui nivel mediu cat mai ridicat pentru toti elevii si nu producerea de genii in scoala, printr-o programa grea si neatractiva. In scolile finlandeze, orele sunt scurte, intense si mai ales foarte participative, iar elevii sustin singurul examen important la varsta de 16 ani. Cartile sunt gratuite, la fel si mancarea oferita la scoala si toate materialele utilizate in timpul orelor. Rezultatele se vad, Finlanda avand cel mai mare procent din Europa al elevilor care sunt inscrisi la facultate, respectiv 66 la suta, iar 93 la suta dintre finlandezi promoveaza liceul.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Ceva nu se leaga…
    Foarte frecvent se aude, de cativa ani, ca programa scolara este foarte incarcata, ca elevii nu mai fac fata, etc.
    Dar nimeni nu face o comparatie: inainte de anul 1990 se invatau 6 zile pe sapatamana (nu cinci ca acum) si cam cu acelasi numar de ore zilnic. Mai trebuie sa mai adaugam ca elevii mai erau obligati aproape sapatamanal sa participle la tot felul de activitati politice (cu pionierii, cu utc-istii, etc.). Dar in final, daca facem o comparatie constatam ca la examenul de treapta si de bacalaureat promovabilitatea era mult mai mare (dar si nivelul de cunostinte). Pe atunci, aproape nu gaseai analfabeti cu bacalaureat, ca sa nu mai spunem ca practic nu existau analfabeti cu diploma UNIVERSITARA.
    Abandonul scolar exista, dar era oarecum o raritate. Chiar si cei care terminau numai 8 clase si faceau o scoala de meserii stiau mai mult decat multi cu diplome universitare din ziua de azi.
    Ma intreb cum a functionat sistemul fara atati ministri schimbati ca ciorapii murdari (cum se intampla acum), fara un plan de ”management” si un ”target”, fara puratatori de cuvant, fara ”public relation”.
    Este adevarat ca societatea comunista a fost criminala, dar si societatea actuala este la fel de criminala – diferenta este ca atunci te arestau, bateau, omorau iar acum se admite ca generatii intregi sa fie inculte si sa ajunga sa cerseasca sau sa se omoare intre ei…

Adaugati un comentariu


 

*