Unul din zece romani are diabet, iar unul din doi bolnavi nu este diagnosticat

Acestea sunt datele evidentiate de primul studiu PREDATORR privind prevalenta diabetului si obezitatii, care plaseaza Romania pe locul doi in Europa in clasamentul tarilor cu cei mai multi pacienti cu diabet zaharat, ultimele date luandu-i prin surprindere chiar si pe specialisti.

 

Conf. presa - Studiu PREDATOR

Conf. presa – Studiu PREDATOR

Timp de un an si jumatate, un grup de specialisti a efectuat, in premiera pentru Romania, un studiu ale carui rezultate au fost facute publice in cadrul celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care se desfasoara la Sibiu, in perioada 21-24 mai. Este vorba despre Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), care ofera cea mai recenta imagine a situatiei existente in Romania in ceea ce priveste aceste afectiuni. „Studiul PREDATORR a fost unul din principalele mele obiective, cand am preluat conducerea Societatii Romane de Diabet, Nutrtie si Boli Metabolice. Coordonand o societate stiintifica, mi s-a parut un act de responsabilitate de a afla cu ce ne confruntam in Romania in privinta diabetului zaharat. Pana la PREDATORR nu aveam niciun studiu clar si ne raportam doar la datele venite din afara tarii. Acum, dupa o munca extrem de solicitanta, avem date care sa ne arate situatia diabetului zaharat in Romania. A fost un efort intens si le multumesc medicilor implicati, precum si comitetului director al Societatii de Diabet care m-au sprijinit in elaborarea acestui studiu, precum si Societatii Romane de Nefrologie”, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 

Dr. Maria Mota

Dr. Maria Mota

Rezultatele studiului au fost analizate de dr. Mota atat in cadrul lucrarilor Congresului, cat si la conferinta de presa care a precedat  evenimentul. Potrivit datelor prezentate, peste doua milioane de romani sufera in acest moment de diabet zaharat, ceea ce inseamna 11.6 la suta din numarul locuitorilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, adica numarul romanilor care sufera de diabet variaza intre 1.535.413 si 1.967.200. In aceasta situatie, Romania ocupa locul doi in Europa, dupa Turcia, in Topul tarilor cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat.

„Personal, am avut doua surprize. Am avut surpriza zonelor cu cea mai mare si cea mai mica prevalenta, precum si a unei diferente pe care nu o asteptam atat de mare intre sexe, o prevalenta foarte mare a diabetului zaharat la barbati, comparativ cu femeile. Si procentul relativ mare de bolnavi e o surpriza. Aveam inregistrat, oficial, in tara, in jur de 5 la suta din populatie cu diabet si ne-am trezit de fapt cu un procent dublu. Ne asteptam sa fie mai mult diabet, dar parca nu atat de mult si nu atat de mult prediabet. Nu ne asteptam sa avem un procent de 20 la suta prediabet”, a declarat aceasta.

 

diabetIn topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se afla sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39 la suta, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu 12,79 la suta. Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est, cu 12,38 la suta, urmata de regiunile Sud-Vest cu 12,1 la suta, Nord-Vest, cu 11,69 la suta si Sud-Est, cu 10,44 la suta.

La polul opus, datele studiului arata ca regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul, cu  8,2 la suta si Centrul, cu  9,99 la suta. Judetele cu cei mai multi diabetici sunt Arges, Teleorman, Prahova, Ialomita, Giurgiu si Calarasi.

Dintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69 la suta au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31 la suta erau deja in evidenta medicilor de familie. In Romania, fata de restul Europei, diabetologii au reusit sa depisteze foarte multi pacienti, estimandu-se ca doar 20 la suta din bolnavi nu sunt luati in evidente.

 

diabet-glicemieO mare problema a medicilor romani este faptul ca unii romani cu diabet nu doresc sa se stie de boala lor, cei mai multi temandu-se ca isi vor pierde locul de munca. „O mare parte dintre salariati doresc sa-si tina sub tacere diagnosticul de diabet zaharat din teama de a nu fi, in caz de restructurari, primii pe listele de concedieri sau de pensionare precoce. De teama ca nu isi pot mentine o anumita functie la locul de munca sau politicienii, in mare parte, doresc sa se mentina secretul asupra bolii si atunci refuza luarea in evidenta. In Romania, noi avem inregistrati la centrele judetene numai 5 la suta din populatia intre 20 si 79 de ani, ca avand diabet zaharat, iar in realitate procentul este de peste 9 la suta, deci aproape unu din doi nu e luat in evidenta si nu e declarat ca diabet zaharat”, a mai declarat Maria Mota.

 

cabinet diabetLipsa medicilor specialisti este, iarasi o mare problema, mai ales prin prisma noilor date, zonele in care exista cea mai mare criza de medici diabetologi, fiind chiar cele in care sunt cei mai multi romani bolnavi de diabet. „Cea mai mare problema este in Calarasi, unde avem un singur diabetolog. Dupa aceea Giurgiu, Tulcea, Ialomita, Teleorman, Valcea, Caras-Severin sunt judetele cu cele mai mari probleme in dezvoltarea retelei de diabet, iar acum avand datele, sigur ca urmeaza o serie de actiuni comune cu oficialitatile, cu Ministerul Sanatatii” a precizat in aceasta privinta dr. Maria Mota. Nici la Buzau situatia nu este una foarte buna, la nivelul judetului fiind inregistrate peste 21.000 de persoane care sufera de diabet, aflate in grija a numai trei medici specialisti.

In acest context, dr. Mota apreciaza ca „se impun, de urgenta, masuri de implementare a Programelor nationale de preventie a patologiei metabolico-nutritionale in randul populatiei generale a Romaniei”.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Comentarii (3)

  1. Traian Mihai Patru spune:

    Ce se intampla daca adaugi si sindromul metabolic?

  2. Natalia N. spune:

    Suntem un popor “dulce”. Stressul psihic major plus alimentatia de proasta calitate=diabet

  3. Flora Avram spune:

    Suntem stresati si mancam prost!

Adaugati un comentariu


 

*