Boala lunga… O noua sedinta cu scantei in Consiliul Judetean Buzau

30 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Consilierii PDL si PP-DD s-au abtinut din nou la vot, blocand inca o data un proiect important, fapt ce a dus la schimburi dure de replici, fiind readusa in discutie si problema noii maternitati.

 

consiliul judetean (2)Sanatatea politica a unei tari face ca natia respectiva sa prospere, spun toti specialistii. Tot ei arata insa, cu argumente, ca daca politicile unei tari sunt subordonate intereselor unor grupuri, sanatatea economica, sociala si chiar fizica a locuitorilor tarii respective este in pericol. Vedem scandalurile care tin de mai bine de o luna de zile, DNA-ul in topul audientelor si vedem ca s-a ajuns la cele mai mari cote ale coruptiei, in toate domeniile. Intelegem astfel de ce suntem cei mai bolnavi si mai saraci din Europa.

Nici Buzaul nu face exceptie de la regula. De cateva luni, tensiunea este cuvantul de ordine in sedintele Consiliului Judetean. Aceasta a atins insa cote maxime in cursul sedintei din aceasta dimineata, cand consilierii PDL si cei ai PP-DD au blocat din nou un proiect considerat important, la acest fapt contribuind si consilierii PNL, care au absentat. Este vorba despre proiectul care prevede darea in administrarea Muzeului Judetean, a cladirii de pe bulevardul Nicolae Balcescu, in care acesta isi desfasura in mod traditional activitatea, impreuna cu Teatrul George Ciprian si Centrul Judetean de Cultura si Arta. Cladirea respectiva a fost renovata gratie unei finantari din bani europeni, iar in perioada lucrarilor, cele trei institutii au fost nevoite sa isi multe activitatile in alte spatii. Recent, sediul muzeului a fost complet renovat, iar pentru ca institutiile respective sa se poata intoarce aici, este nevoie de o hotarare a Consiliului Judetean, prin care cladirea de patrimoniu sa fie data in administrarea Muzeului Judetean. Usor de zis, insa prea greu de facut, intrucat, pe fondul tensiunilor politice, consilierii PNL, PDL si PP-DD au decis sa se abtina de la vot, si astfel, proiectul respectiv a „picat” deja de trei ori, ultima oara intamplandu-se in sedinta de astazi.

 

consiliul judeteanPentru a sustine importanta si utilitatea acestui proiect si pentru a-i determina pe consilieri sa il voteze, la sedinta de astazi au fost prezenti directorul Muzeului Judetean, care tot azi a fost numit in functie, directoarea Teatrului George Ciprian, un profesor de la Scoala Populara de Arta si cativa parinti ai copiilor care urmeaza cursurile acestei scoli, nevoiti sa se pregateasca in spatii improprii. Cu toate eforturile acestora de a-i convinge pe consilieri, eforturi sustinute si de consilierul PSD Constantin Ghinioiu si de presedintele Cristi Bigiu, care au facut un nou apel la separarea intereselor politice de cele ale comunitatii, proiectul a fost respins si de aceasta data, cu 22 de voturi pentru si 6 abtineri, din partea consilierilor PDL si PP-DD. Ar mai fi fost nevoie de un singur vot „pentru”, care ar fi venit din partea lui Adrian Petre, directorul Centrului Judetean de Cultura si Arta, insa acesta nu a avut drept de vot in cazul acestui proiect, reprezentand o institutie direct interesata.

 

Raul Florescu (prim-plan)

Raul Florescu (prim-plan)

Dupa ce proiectul a fost respins, consilierul PDL Raul Florescu a declarat, in plen, ca el si colegii sai de partid au ales sa se abtina sa voteze orice proiect care i-ar putea aduce in atentia DNA, fara a face insa referire concret la motivele care ar putea face obiectul unei anchete a procurorilor anticoruptie in acest caz. Florescu a adus in discutie si problema noii maternitati, inaugurata de mai bine de doi ani si nedata inca in folosinta, spunand ca medicii buzoieni si „parintii copiilor inca nenascuti ar fi fost mai indreptatiti sa se prezinte” in plenul sedintei, asa cum au facut parintii copiilor de la Scoala Populara de Arta.

In replica, presedintele Cristi Bigiu i-a amintintit ca administratia judetului a parafat de curand acordul pentru obtinerea unui imprumut din care se vor achizitiona toate cele necesare pentru deschiderea maternitatii, dar ca acest deziderat mai necesita putin timp, fiind nevoie de organizarea unor licitatii pentru achizitia aparaturii necesare.

 

bigiu si neaguMai vehement a fost vicepresedintele Petre Emanoil Neagu, deranjat in mod special de remarca referitoare la DNA. In plenul sedintei, acesta le-a reprosat consilierilor opozitiei ca pun mai presus de orice interesele politice si nu pe cele ale comunitatii,  periclitand astfel un proiect cu finantare europeana. El le-a atras atentia ca boicotul acestui proiect genereaza riscul ca administratia locala sa fie obligata sa returneze banii primiti pentru reabilitarea cladirii muzeului.

La finalul sedintei, intr-un cadru mai putin oficial, acesta chiar a ridicat tonul la consilierul PD-L, criticandui-l in termeni ceva mai duri. La randul sau, Raul Florescu a calificat incercarea de a-i convinge pe consilierii opozitiei sa voteze pentru acest proiect, drept o „mini-mineriada care a esuat lamentabil”, spunand ca in demersurile de a-i aduce in plenul sedintei pe profesorii si parintii copiilor de la Scoala Populara de Arta sunt implicati angajati ai Consiliului Judetean, ai caror copii urmeaza cursurile acestei scoli.

 

Dr. Danut Pale

Dr. Danut Pale

In rest, toate celelalte proiecte aflate pe ordinea de zi a sedintei de azi au trecut, in ciuda abtinerilor consilierilor PDL si PP-DD, intrucat in cazul acestor proiecte, consilierul Adrian Petre a avut drept de vot. Astfel, a fost aprobat proiectul de hotarare privind a treia rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli a Spitalului Judetean, unitatea medicala primind in plus 800.000 de lei.

Tot in cursul sedintei de azi, consilierul Danut Pale a fost desemnat membru al Consiliului de Administratie al Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva, iar consilierul Cornel Diaconita a fost numit in Consiliul de Administratie al Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiente de Auz.

Totodata, Marius Lungu, director executiv in cadrul Directiei Economice, a fost desemnat reprezentant al asiguratilor din judet in Adunarea Reprezentantilor a CNAS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*