Redeschiderea spitalului de la Parscov, in faza de proiect

16 februarie 2015 | 1 comentariu |

Autoritatile promisesera ca pana la finele anului trecut, aici va fi deschis un Centru Medical Multifunctional, insa lucrarile de reabilitare nu au fost demarate nici pana in prezent.

 

Spitalul Parscov

Spitalul Parscov

Demersurile autoritatilor locale de a infiinta un Centru Medical Multifunctional in spatiul in care a functional spitalul de la Parscov, inchis in 2011, de Guvernul Boc, alaturi de alte 67 de spitale din tara, inainteaza cu viteza melcului, desi termenul la care centrul ar fi trebuit sa se deschida a trecut de mult. Conform asigurarilor pe care autoritatile le-au dat in primavara anului trecut, cand terenul si cladirea fostului spital au trecut in administrarea Consiliului Judetean Buzau, centrul ar fi trebuit sa fie functional pana la finalul anului 2014, insa nici la acest moment nu s-a intamplat acest lucru. Nici macar nu au fost demarate lucrarile de reabilitare a cladirii, care se afla in aceeasi stare in ca si in momentul preluarii de catre Consiliul Judetean. Cladirea are instalatia de incalzire sparta, acoperisul deteriorat, mai multe geamuri sparte si necesita lucrari de igienizare generala. Desi la momentul preluarii, previziunile erau otimiste, in practica, s-a dovedit ca demersul infiintatii centrului multifunctional era unul mai dificil decat se asteptau autoritatile si parscovenii.

 

Consiliul Judetean buzauIn prima faza, Consiliul Judetean a avut probleme in a gasi un proiectant care sa realizeze un plan de reabilitare. Nu prentru ca nu ar fi existat o oferta bogata pe piata, ci din cauza pretentiilor financiare exagerate are firmelor de proiectare. Astfel, in timp ce bugetul avut la dispozitie pentru infiintarea centrului este de 100.000 de euro, multi proiectanti au venit cu oferte pentru care solicitau cel putin un sfert din aceasta suma. Din aceasta cauza, demararea lucrarilor a fost intarziata, pana cand a fost gasit un proiectat, care a cerut o suma rezonabila.

La acest moment, proiectul de reabilitare este finalizat si urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor judeteni, dupa care se vor putea demara lucrarile, in sfarsit, iar centrul sa fie deschis pe parcursul acestui an. In prima faza, la Parscov ar urma sa functioneze un ambulatoriu cu sase cabinete medicale, care sa dispuna si de paturi pentru internari de o zi.

 

spitalul-parscovPana atunci, bugetul alocat lucrarilor a fost suplimentat cu 600.000 de lei, suma provenita din excedentul bugetar al judetului pe anul trecut.

Spitalul de pa Parscov a fost inchis in anul 2011, pe vremea guvernarii Boc, pe motiv ca este nerentabil, desi la acea vreme era unul din putinele centre de ingrijiri paliative din Romania. Era deservit de personal special pregatit pentru astfel de ingrijiri, iar cu putin timp inainte de a fi inchis, fusese modernizat si dotat cu aparatura performanta, devenind unul din cele mai bine dotate centre din tara. Nu a contat acest lucru, iar din 2011 cladirea si aparatura au intrat in conservare, dar neintretinute si tot schimbandu-si stapanul s-au degradat. La inceputul anului trecut, cladirea si terenul au fost preluate de Consiliul Judetean, in vederea infiintarii Centrului Multifunctional, care va functiona ca sectie exterioara a Spitalului Judetean Buzau.

 

 Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    PAROLE, PAROLE, PAROLE… Demagogie…au trecut alegerile,nu? Mai vorbim peste 4 ani!

Adaugati un comentariu


 

*