BOR adopta „politica strutului” in scandalul cardurilor de sanatate

26 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Intr-un comunicat al Sfantului Sinod, clerul si credinciosii sunt indemnati sa puna pe primul plan sanatatea sufleteasca, prin rugaciune si fapte bune, iar in problema cardului sa decida rational, nu emotional.

 

sinod-patriarhul-danielCu o saptamana inainte de termenul la care cardul de sanatate va intra in uz, inca exista cateva mii de pacienti care sunt convinsi ca acest instrument este unealta diavolului si ca entitati oculte doresc sa controleze populatia prin intremediul sau, fapt pentru care refuza categoric sa primeasca acest card. In marea majoritate a cazurilor este vorba de persoane care refuza cardul din motive de convingere religioasa, numeroase organizatii si chiar clerici sustinand cu argumente halucinante diadolicitatea acestui instrument. Acest lucru s-a vazut si la ultima dezbatere publica organizata de CNAS si Ministerul Sanatatii pe marginea acestui subiect, dezbatere transformata intr-un adevarat circ de catre contestatarii proiectului. Argumente lipsite de orice temei logic , precum acela ca, citit invers, cuvantul „card” inseamna „drac” sau ca cip-urile ar contine toate „numarul fiarei”, 666, au fost sustinute cu tarie de zeci de reprezentanti ai unor asociatii religioase, care nu s-au lasat convinsi de nicio explicatie rationala oferita de autoritati, raspunzand cu huiduilei si vociferari impotriva acestora.

 

preoti-cardChiar si unii clerici, printre care stareti de manastiri, se numara printre sustinatorii acestor teorii conspitationist-apocaliptice, si in loc sa le lumineze mintile credinciosilor care sustin astfel de aberatii in necunostinta de cauza, se alatura corului de contestatari. In aceasta situatie, ar fi fost de asteptat ca mai-marii Bisericii Ortodoxe, clerici care se presupune ca au o mai buna educatie, sa poarte discutii cu autoritatile la nivel inalt pe aceasta tema, apoi sa le lumineze mintile enoriasilor in legatura cu adevarata menire a cardului de sanatate si a faptului ca „progresul” nu inseamna intotdeauna un pas catre „Lumea Intunericului”. Sau, in cazul in care ar fi fost convinsi de acesat lucru, sefii bisericii ar fi trebuit sa comunice oficial acest lucru si sa isi instiinteze supusii si credinciosii, apoi sa ceara in mod oficial oprirea distribuirii acestui card, pe baza unor argumente bine definite. Mai-marii BOR au decis insa sa adopta o pozitie neutra, lasand lucrurile „in coada de peste” transmitand un comunicat in care nu se precizeaza nimic concret iar fiecare poate intelege ce vrea.

 

Problema cardului de sanatate a sinod-borfost discutata in ultima sedinta a Sfantului Sinod al BOR, in contextul disputelor iscate de implementarea cardului de sanatate. La solicitarea Patriarhiei Romane, Ministerul Sanatatii a precizat avantajele generale, pentru pacienti si furnizorii de servicii medicale, ale cardului national de sanatate. In plus, BOR precizeaza ca a luat act si de punctul de vedere al Colegiului Medicilor din Romania, potrivit caruia, din puct de vedere etic, nu mai exista nicio ratiune de a respinge cardul de sanatate. Avand la dispozitie aceste precizari, mai marii bisericii ar fi putut lua o decizie clara, hotatand daca folosirea cardului este sau nu este nociva din punct de vedere religios si daca acest instrument prezinta sau nu elemente care sa denote ca este vorba de o lucratura diabolica. Ca institutie care se afla pe primul loc in topul increderii populatiei, era de asteptat de la BOR un punct de vedere si un mesaj clar care sa ii indemne pe credinciosi sa accepte sau sa respinga cardul de sanatate, cu argumentele necesare pentru o astfel de decizie.

 

BOR-card-DanielBOR adopta insa politica strutului, preferand sa transmita un comunicat ambiguu, din care fiecare poate intelege ce vrea, fiind prea putin probabil ca acesta va influenta in vreun fel decizia cuiva cu privire la cardul de sanatate. „Sfantul Sinod, luand act de punctele de vedere ale presedintelui CMR, Vasile Astarastoae, si ale ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aprobat ca ierarhii sa indemne clerul, monahii si credinciosii ca, in contextul tulburarii provocate de opiniile confuze si contradictorii din mass-media cu privire la cardul national de sanatate, sa ramana statornici in credinta in mantuitorul Iisus Hristos, sa cultive mai intai sanatatea sufleteasca prin rugaciune si fapte bune si sa decida rational, nu emotional, totdeauna cu calm si intelepciune” se arata in comunicatul Patriarhiei cu referire la decizia prin care Sfantul Sinod spera ca va limpezi apele in aceasta privinta.

In prezent,autoritatile lucreaza la gasirea unei solutii alternative pentru cle aproximativ 8.000 de persoane careau refuzat primirea cardului de sanatate, pe motiv ca „nu pot accepta un document al diavolului care le pune existenta in pericol”.

 


Adaugati un comentariu


 

*