Bugetul Ministerului Sănătății, suplimentat cu 10 milioane de lei pentru Progamul de vaccinare

5 august 2021 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății (MS) a lansat în transparență decizională un proiect de prin care Guvernul ar urma să aprobe suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, cu suma de 10.000.000 lei.

Potrivit proiectului, banii ar urma să fie destinați Programului Național de Vaccinare derulat de Ministerul Sănătății pentru asigurarea continuității derulării activităților de imunizare a copiilor eligibili, conform Calendarului național de vaccinare. „Fondurile necesare pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. În cadrul programelor naționale de sănătate publică derulate de Ministerul Sănătății sunt incluse programe care derulează activități cu impact major asupra sănătății publice, unul dintre acestea fiind Programul național de vaccinare, destinat vaccinării copiilor împotriva principalelor boli transmisibile. (…) Din bugetul Programului național de vaccinare se asigură fondurile pentru achiziționarea vaccinurilor necesare pentru prevenirea bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a copiilor, respectiv prevenirea îmbolnăvirilor de tuberculoză, difterie, tetanos, poliomielită, rujeolă sau pneumonia determinată de streptococul pneumoniae”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Ministerul Sănătății va asigura continuitatea activităților de vaccinare a copiilor eligibili conform Calendarului național de vaccinare, iar măsura va avea un impact social pozitiv, prin asigurarea prevenirii îmbolnăvirilor copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani și evitarea apariției unor focare de îmbolnăvire în rândul acestora, se mai arată în ota de fundamentare.

Potrivit Calendarului Național de vaccinare, în primele 24 ore de la naștere se administrează Vaccin hepatitic B, între 2 și 7 zile de la naștere se administrează Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG), Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic sunt administrate la 2 luni, la 4 luni se face Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B) și Vaccin pneumococic, la 11 luni se administrează Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic, iar la 1 an se face Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR). Ulterior, până la 14 ani, se mai fac vaccinurile ROR (5-7 ani), DTPa-VPI)/VPI (6 ani), VPI (8 ani),  DTP (14 ani). Opțional se administrează Vaccinul rotaviral (doua sau trei doze, începand cu primele șase săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze), Vaccinul varicelic (două doze, la distanță de șase săptămâni), Vaccinul meningococic (în funcție de tipul de vaccin, se administreaza una sau mai multe doze, la vârste diferite), Vaccinul hepatitic A (o singură doză, cu revaccinare la 6-12 luni, Vaccinul HPV, care poate fi poate fi bivalent, tetravalent și nanovalent (optim, se fac două sau trei doze, intre 9 și 26 de ani).

Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro, până în cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

 


Adaugati un comentariu


 

*