Buzaul ar putea avea primul Centru pentru ingrijirea pacientilor cu Alzheimer

23 februarie 2017 | 0 comentarii |

Autoritatile judetene se afla deja in tratative cu reprezentantii unei fundatii, iar un proiect in acest sens urmeaza a fi elaborat si supus la vot, luna viitoare.

 

alzheimer dementaIn lunile urmatoare, poate chiar pana la sfarsitul anului, institutiilor de asistenta sociala aflate in subordinea Consiliului Judetean Buzau li s-ar putea adauga un Centru medico-social special destinat ingrijirii pacientilor afectati de maladia Alzheimer.  Este vorba despre prima unitate de acest gen din judet. Subiectul a fost adus in discutie in cursul sedintei de astazi a Consiliului Judetean, in momentul in care a fost supus la vot proiectul privind aprobarea capacitatilor de furnizare de servicii sociale in unitatile din structura DGASPC Buzau.

In acest context, consilierul liberal Raul Florescu a precizat ca la nivelul judetului se resimte lipsa unui centru specializat destinat ingrijirii persoanelor care sufera de Alzheimer, o maladie specifica varstnicilor si care presupune o supraveghere aproape permanenta a acestora. Florescu a declarat ca infiintarea unui astfel de centru este un demers necesar la nivelul judetului, iar propunerea a fost agreata si de presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, care a precizat ca se fac demersuri pentru incheierea unui protocol de colaborare cu o fundatie cu activitate in domeniul ingrijirii pacientilor cu Alzheimer, iar infiintarea unui astfel de centru este un proiect pe care administratia locala il are deja in vedere.

 

Caminul de batrani Vintila Voda

Caminul de batrani Vintila Voda

Petre Emanoil Neagu a mai precizat ca se are in vedere, in acest sens, caminul pentru persoane varstnice de la Vintila Voda, infiintat pe structura fostului spital din localitate, inchis in 2011, pe vremea guvernului Boc. Caminul se afla la ora actuala in administrarea primariei din localitate, dar functioneaza cu mare greutate, din cauza fondurilor limitate. In ultima vreme, administratia locala are dificultati din ce in ce mai mari in alocarea fondurilor necesare ingrijirii batranilor internati aici, iar din aceasta cauza se are in vedere preluarea unitatii in administrarea Consiliului Judetean. Aici se va infiinta, ulterior, si Centrul pentru pacientii cu Alzheimer. Deocamandata se lucreaza la acest proiect, in paralel cu perfectarea protocolului de colaborare cu fundatia care va fi partenera. Presedintele Consiliului Judetean a precizat ca este posibil ca, in sedinta ordinara din luna martie, un proiect de hotarare in acest sens sa fie supus votului consilierilor, astfel incat pana la sfarsitul anului sa fie dat in folosinta noul centru.

 

nevazatori buzauTot astazi, consilierii judeteni buzoieni au aprobat proiectul privind infiintarea internatelor scolare cu cantina proprie in structura Liceului Special pentru Deficienti de Vedere si a celui pentru elevi cu Deficiente de auz. Demersul vine in urma scandalului recent in urma caruia mai multi elevi ai acestor scoli au fost luati in plasament de catre DGASPC, intrucat directorul de atunci al institutiei, Adrian Vintilescu, a considerat ca aceasta era singura solutie ca elevii din alte judete sa poata beneficia de masa si cazare platite din fondurile DGASPC Buzau. Copiii au fost luati in plasament de urgenta fara stirea familiilor, care au aflat de acest lucru abia in momentul cand parintii au fost citati la tribunal spre a li se cere socoteala pentru abandonul copiilor, dar problema s-a rezolvat prin renuntarea DGASPC la demersul initial.

Masura infiintarii internatelor proprii cu cantina la nivelul celor doua scoli speciale vine si in contextul in care centrele rezidentiale 10 si 11, din subordinea institutiei de ocrotire urmeaza sa se desfiinteze, incepand cu anul scolar 2017-2018, acestea fiind centrele care asigurau pana acum cazarea si masa elevilor celor doua scoli speciale. Astfel, incepand cu anul scolar urmator, acestia vor beneficia de cazare si masa in cadrul internatelor proprii ale celor doua scoli speciale.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*