Buzaul stinge lumina pentru sanatatea pamantului
Evenimentul global Ora Pamantului (Earth Hour) este marcat, pentru al optulea an consecutiv, prin stingerea simbolica a luminilor, in 54 de orase din Romania. Aproape doua miliarde de oameni din 178 de tari sustin sloganul „Daruieste naturii din energia ta”.
Cea mai mare manifestare voluntara pro-mediu din istorie, marcata la nivel mondial, are loc sambata seara, in 178 de tari de pe glob. Aproape doua miliarde de oameni din intreaga lume vor lua parte la eveniment. In cele mai importante puncte turistice ale marilor orase se vor stinge luminile, timp de o ora, pentru a contribui astfel la reducerea consumului de energie si a atrage atentia asupra necesitatii pastrarii sanatatii planetei.
54 de orase din Romania se alatura celor peste 7.000 de orase de pe planeta, pentru a arata ca romanii doresc mai multa determinare si actiuni concrete din partea decidentilor in rezolvarea problemelor din ce in ce mai acute de mediu. Astfel, intre orele 20.30-21.30, principalele institutii publice vor fi cufundate in intuneric, iar o serie de evenimente vor fi organizate pentru a atrage atentia populatiei asupra necesitatii protejarii sanatii planetei inclusiv prin economia de energie.
Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Ateneul Roman, muzee si institutii pubilce din Capitala se numara printre cladirile care, timp de o ora, vor marca participarea la acest eveniment prin intreruperea iluminatului. Bucurestenii marcheaza „Ora Pamantului” printr-o plimbare pe biciclete care va incepe in momentul stingerii luminilor, din fata Palatului Parlamentului.
Sloganul din acest an al actiunii este „Daruieste naturii din energia ta”. 54 de orase romanesti au anuntat ca vor organiza evenimente si actiuni prin care se vor aduce in atentia comunitatii locale problemele de mediu.
Astfel, Primaria Adjud mobilizeaza o Caravana a sustinatorilor „Earth Hour”, iar sambata se va stinge iluminatul cladirilor simbolice din oras, pentru acest eveniment urmand ca locuitorii sa se intalneasca in Parcul municipal, pentru un concert unplugged.
La Bistrita se pregateste o proiectie de film speciala, pe baza unei surse de electricitate alimentata de biciclete, un tur ciclist si un spectacol luminos de acrobatii pe bicicleta.
In Brasov, voluntarii care s-au declarat solidari cu evenimentul vor marsalui prin centrul vechi, cu lumanari aprinse in borcane pictate manual.
La Iasi, Probikeaddiction – ClubuI de Ciclism si Ecologie Iasi Bike si Iasi Club de Biciclete organizeaza un traseu de doua ore pentru biciclete, pornind din fata Palatului Culturii la ora 18.00.
Si in Buzau se sting luminile sambata seara, pret de o ora, in principalele institutii publice din municipiu. Palatul Comunal (Primaria) se va invalui in intuneric, timp de o ora, pentru a-si manifesta solidaritatea cu cei care lupta pentru sanatatea planetei si tin cont de faptul ca „Avem o singura planeta” si „Trebuie sa actionam”.
Inspectoratului Judetean de Politie si-a declarat sustinerea proiectului si participarea la eveniment, sustinad astfel eforturile umanitatii de a lupta impotriva poluarii si a incalzirii globale.
Si Inspectoratul de Jandarmi Judetean si-a anuntat participarea la actiune, prin stingerea luminilor si oprirea aparaturii electrice si electronice in sediul acestuia, cu exceptia sistemului comunicational si a dispeceratului unitatii, pentru a nu afecta capacitatea operationala si misiunile ce revin institutiei.
Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica” si unitatile subordonate participa, de asemenea, la proiectul intreaga omenire atrage atentia asupra pericolelor generate de incalzirea globala.
„Ora Pamantului” este o initiativa a World Wildlife Fund (WWF) Australia si a debutat la Sydney, pe 31 martie 2007, cand doua milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Proiectul a pornit de la dorinta de limitare a efectelor negative pe care incalzirea globala le are asupra planetei.
In 2008, peste 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour, iar doi ani mai tarziu, 4.500 de orase din 128 de tari au participat la acest eveniment, pe 27 martie.
Romania s-a alaturat celor care sustin sanatatea planetei prin economisirea energiei si conservarea mediului, in anul 2009.
In prezent, peste doua miliarde de oameni, din peste 7.000 de orase din 178 de tari din intreaga lume formeaza comunitatea de sustinatori Earth Hour.