Buzoienii se pot vaccina antigripal, de saptamana viitoare

28 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Directia de Sanatate Publica primeste o prima transa de 7.000 de fiole, care vor fi administrate cu prioritate copiilor din centrele de plasament, batranilor din azile si persoanelor cu risc crescut de contractare a bolii.

 

vaccin La inceputul saptamanii viitoare sunt asteptate sa soseasca in judet  primele doze de vaccin gripal repartizate buzoienilor. Este vorba de un lot de 7.000 de fiole, ce vor ajunge in depozitul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, urmand apoi a fi distribuite catre medicii de familie si catre institutiile de asistenta sociala, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al DSP, Mihaela Voineagu.

De aceste doze vor beneficia cu prioritate copiii din centrele de plasament, batranii din azile si personalul medical si auxiliar din spitale si din centrele de ocrotire, categorii expuse unui risc sporit de a contracta gripa inca din primele zile in care virusii gripali se vor manifesta, odata cu afectiunile obisnuite ale sezonului rece. Dozele de vaccin care raman din acest prim lot vor fi distribuite medicilor de familie si institutiilor al caror personal prezinta risc de contaminare (Politie, Jandarmerie), iar pe masura ce vor sosi si alte transe, vaccinurile vor fi distribuite medicilor de familie pentru a imuniza celelalte categorii de populatie expuse riscului de imbolnavire.

 

batrani caritas Teoretic, la nivelul judetului ar fi nevoie de 30.000 de doze de vaccin gripal, acesta fiind numarul de buzoieni ce prezinta risc de a contracta virusul gripal, conform catagrafierii facute de DSP. Cei mai multi dintre acestia, mai exact 18.600 sunt persoanele cu varste peste 65 de ani, 6.090, sunt bolnavi cronici, 4.000 sunt cadre medicale, 1.140 persoane institutionalizate si 170 gravide, insa experienta anilor anteriori arata ca nu totate persoanele din aceste categorii vor dori sa le fie administrat vaccinul si, in consecinta, numarul dozelor solicitate, respectiv distribuite in judet va fi, probabil, unul mai redus.

Spre exemplu, in sezonul trecut, in conditiile in care numarul persoanelor cu risc gripal ridicat a fost aproximativ acelasi, DSP Buzau a primit 12.095 doze de vaccin gripal, in trei transe, de cate 5.500, 5.130 si 2.275de fiole.

In ciuda faptului ca multe persoane sunt reticente in privinta vaccinarii antigripale, medicii recomanda imunizarea, in special in cazul persoanelor cu risc ridicat, acesta fiind singurul eficient impotriva virusurilor gripale si, respectiv, a complicatiilor pe care le poate da gripa.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

Campania gratuita de vaccinare la nivel national nu a fost inca demarata, dar populatia constienta de necesitatea imunizarii si-a cumpoarat vaccinul din farmacii, stiind ca aceasta este perioada optima pentru vaccinare si ca este nevoie de 10 zile pana ca serul sa inceapa sa isi faca efectul. In sezonul acesta, Ministerul Sanatatii si-a justificat intarzierea prin  faptul ca activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasa, fara raspandire geografica si fara probe pozitive de virusuri gripale. In realitate, lipsa vaccinului a fost motivul.

 „Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor, dar mai ales celor cu risc crescut de complicatii, respectiv, personelor cu boli cronice si imunitate scazuta. Nu este recomandat insa persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasare, neomicina, formaldehida, octoxinol-9 sau celor care au avut o reactie alergica severa la o alta vaccinare antigripala anterioara. Se recomanda, de asemenea, ca imunizarea sa fie amanata la pacientii cu boli febrile sau infectii acute. Administrarea vaccinului gripal poate fi facuta simultan cu alte vaccinuri, dar se recomanda consultarea si avizul medicului, in prealabil”, mentioneaza purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu.

La nivel national, Ministerul Sanatatii va distribui pentru acest sezon un milion de doze de vaccin gripal, 600.000 dintre acestea fiind achizitionate de la un furnizor extern, iar 400.000 de produse de la Institutul Cantacuzino.

Distribuirea in teritoriu a fost demarata la jumatatea acestei saptamani, iar cele 7.000 de doze alocate Buzaului in prima transa sunt asteptate la inceputul  saptamanii viitoare, cand se va demara si actiunea de imunizare.

 


Adaugati un comentariu


 

*