De la 1 octombrie incepe vaccinarea antigripala

22 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii sustine ca problema a fost rezolvata. Serurile vor fi exclusive din import. Anul trecut, buzoienii au avut la dispozitie 29.400 de doze de vaccin, dar numai putin peste 18.000 s-au imunizat impotriva gripei.

 

Institutul Cantacuzino, unde se fabricau cele mai bune si mai ieftine vaccinuri antigripale, a fost tras pe linie moarta. De la sute de tipuri de vaccinuri, nu mai produce nimic. Inchiderea liniilor de productie face Romania dependenta de importuri si mai ales extrem de vulnerabila in cazul in care ar aparea o pandemie. Mai mult, eficienta unor vaccinuri din import este pusa sub semnul intrebarii, anul trecut fiind retrase de pe piata sute de mii de vaccinuri.

Campania de vaccinare din aceasta toamna se va desfasura, asadar, cu vaccinuri din import, cu costuri de trei-patru ori mai mari.

In ciuda acestor probleme, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, oincearca sa ne linisteasca. El a declarat vineri, la Targu Mures, ca nu exista niciun fel de probleme in privinta vaccinului gripal si ca vaccinarea ar trebui sa inceapa de luna viitoare.

Nu sunt niciun fel de probleme. S-a finalizat licitatia pe vaccinarea antigripala, au fost contestatii, am reusit si am depasit aceasta mica dificultate. Cu 1 octombrie va trebui sa inceapa campania de vaccinare antigripala”, sustine Cepoi.

Judetul Buzau, potrivit catagrafiilor persoanelor vulnerabile, pe baza carora s-au facut imunizari in anii anteriori, indica necesuitatea imunizarii a cel putin 30.000 de persoane.

Anul trecut, potrivit datelor furnizate de Direcatia de Sanatate Publica Buzau, 29.400 de doze de vaccin au fost la dispozitia persoanelor vulnerabile. Numai aproximativ 18.000 de doze au fost insa valorificate, pentru ca la sfarsitul lunii ianuarie, campania de imunizare a fost sistata din cauza suspiciunii ca serului i-ar lipsi o componenta care i-ar fi garantat eficienta. Dozele de vaccin ramase au fost atunci ridicate de reprezentantii Institutului Cantacuzino, in vederea distrugerii.

Medicii spun insa ca imunizarea este modalitatea cea mai eficienta de prevenire si raspandire a bolilor infectioase, deosebit de contagioase, intre care si gripa sezoniera sau de orice alt fel. Vaccinul este un produs biologic care contine antigene virale sau microbiene (inactive sau vii atenuate) care dupa ce au fost administrate, activeaza sistemul imunitar al organismului, care ulterior va secreta anticorpii ce-l vor proteja impotriva infectiilor. Este important sa se efectueze imunizarea inainte de instalarea perioadei reci, pentru ca organismul sa aiba timp sa se pregateasca imunologic sa faca fata agresiunilor virale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, pentru sezonul care incepe, romanii vor avea la dispozitie un milion de doze de vaccin gripal.

 In privinta lipsei din farmacii a medicamentului Betaxin, ministrul Sanatatii sustine ca problema ar putea fi rezolvata in urmatoarele doua saptamani.

Adaugati un comentariu


 

*