Medicii pediatri, asaltati de copii cu viroze si pneumonii

1 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Numarul bollnavilor cu afectiuni de sezon a ajuns la aproape 2.000, dar despre vaccinul gripal nu se aude nimic…

 

Racirea vremii, ploile si mai ales imunitatea scazuta pe care o au copiii si persoanele varstnice au facut ca in ultima saptamana sa creasca numarul imbolnavirilor cu afectiuni de sezon. Cabinetele medicilor de familie si ale pediatrilor au fost asaltate mai ales de copii bolnavi de viroze si pneumonii.

Aproape 2.000 de persoane au fost diagnosticare de medicii din judet cu infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) si pneumonii.

Potrivit raportarilor medicilor, centralizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau, 1.461 de persoane au fost diagnosticate cu IACRS, iar 237 dintre acestea sunt bebelusi mai mici de un an, 392 sunt copii cu varste intre unul si patru ani, iar 522 sunt de asemenea, copii de varsta scolara sau prescolara, intre 5 si 14 ani ceea ce inseamna ca virusii zburda nestaviliti in colectivitatile de copii.

Tot in aceasta perioada au fost diagnosticate 446 de persoane cu pneumoni, aceleasi categorii de varsta fiind cele mai afectate.

Din fericire, spun medicii, cazurile nu sunt deosebit de grave, in spital fiind necesara internarea a numai 30 dintre pacientii afectati de bolile de sezon.

Oficialii DSP spun ca nu este insa motiv de alarma, pentru ca „numarul afectiunilor sezoniere se incardreaza in limita normala pentru aceasta perioada, anul trecut in perioada similara inregistrandu-se cu 365 mai putine cazuri de imbolnaviri si cu 166 mai putine internari in spital”, eplica purtatorul de cuvant al DSP, Mihaela Voineagu.

Deocamdata, nu a fost identificata nicio suspiciune de gripa, dar si vaccinarea este imposibila daca nu iti cumperi serul din farmacii, despre vaccinul gripal care trebuie sa fie trimis de Ministerul Sanatatii in teritoriu nestiindu-se nimic.

Oficialii MS au promis ca vor achizitiona din strainatate (linia de productie a Institutului Cantacuzino fiind oprita) un milion de doze de vaccin gripal pentru acest sezon, dar  de mai bine de o saptamana, in mai multe tari au aparut scandaluri vizavi de eficienta unor vaccinuri care nu ar avea eficenta potrivita.

Asa ca, pentru a evita imbolnavirile de sezon, singurele cai sunt imunizarea pe bani personali sau preventia. Medicii recomanda pastrarea unei igiene personale stricte, imbracaminte adecvata, consumul de ceaiuri, fructe si legume crude bogate in vitamina C, precum si evitarea contactului cu persoane bolnave, pe cat posibil. In caz de imbolnavire, se recomanda izolarea la domiciliu, atat pentru a grabi vindecarea cat si pentru evitarea contaminarii celorlalti.


Adaugati un comentariu


 

*