Rotary ofera un bal de caritate pentru „Rugaciunea” lui Brancusi

7 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Sub „vraja” muzicii lui Gheorghe Zamfir, este de asteptat ca invitatii sa sprijine revenirea „Rugaciunii” pe soclul ansamblului funerar din  Cimitirul „Dumbrava”- Buzau.

In urma cu doua saptamani, rotarienii au organizat la Palatul Parlamentului un bal de caritate pentru sprijinirea chirurgiei cardiovasculare.

 

Clubul Rotary Buzau organizeaza, in aceasta seara, balul de caritate anual, la care sunt invitati oameni de afaceri, politicieni, candidati la alegerile parlamentare si oameni de cultura buzoieni.

Obiectivul principal al actiunii rotarienilor buzoieni este strangerea de fonduri care sa le permita realizarea unei noi copii a Rugaciunii marelui sculptor Constantin Bracusi si repunerea ei pe soclul din Cimitirul Dumbrava, de unde opera originala a fost confiscata de comunisti, iar copia a fost furata de doua ori.

Pe lista invitatilor de onoare de la balul din aceasta seara se afla marele artist Gheorghe Zamfir, care cu naiul sau fermecat va reusi, poate, sa-i determine pe participanti sa-si deschida baierele pungii si sa participe la recuperarea capodoperei marelui Brancusi.

Rugaciune

Ideea reconstituirii operei brancusiene a incoltit de mai multa vreme in mintea membrilor Rotary Buzau, iar pentru acest an a devenit prioritara.

Vrem sa redam acest monument al Buzaului, pentru ca este al lui si credem ca il merita”, a declarat Dan Camer, din partea Rotary.

Copia Rugaciunii lui Brancusi, evaluata la 150.000 de euro, este furata prima data de pe soclul din Cimitirul Dumbrava, in 1996. Este recuperata doi ani mai tarziu. In 2005 este furata din nou, iar de atunci, soclul „plange” parca, rugand sa i se intregeasca ansamblul funerar realizat de marele sculptor.

O copie a Rugaciunii vegheaza si in Cimitirul Belu, din Bucuresti, langa mormintele artistilor Theodor Palladi, Gheorghe Petrscu, Ioan Andeescu si Stefan Luchian.

 

Rotary sustine si pregatirea de specialiati in chirurgia cardiovaaculara pediatrica

 

Bal Rotary – Palatul parlamentului

Clubul Rotary Romania – Republica Moldova sustine pregatirea tinerilor specialisti romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare si anesteziei pediatrice in Israel. Balul Rotary care a avut loc  pe 23 noiembrie, la Palatul Parlamentului, a avut ca scop promovarea si sustinerea proiectului „Salvati inima unui copil”!

Radu Popescu, guvernatorul Rotary, a declarat, cu acest prilej, ca proiectul va fi un parteneriat public – privat cu Ministerul Sanatatii, iar selectia medicilor care vor pleca intr-o prima etapa va fi facuta de specialisti. El a precizat ca pana acum, cu sprijinul rotarienilor din Israel, au fost operati gratuit, copii cu probleme cardiace, la Spitalul Wolfson din Tel Aviv. Cheltuielile de transport pentru mama si copil, precum si cheltuielile adiacente legate de analize medicale preoperatorii sunt suportate de Clubul Rotary Romania – Republica Moldova.

Ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a declarat cu acelasi prilej, ca este vorba despre un parteneriat al Ministerului Sanatatii cu Clubul Rotary, in „aceasta problema majora, a chirurgiei cardio-vasculare la copii”, pentru care s-a facut si un program strategic pentru urmatorii trei ani, in care mai multi medici romani se vor instrui in Israel, iar 20 de copii vor fi operati.

Dr. Arafat a aratat ca numarul copiilor cu malformatii congenitale se estimeaza la 1500 -2000. „In urmatorii doi-trei ani avem ca tinta sa ajungem la cel putin 1000 de operatii pe an in Romania, in prezent se fac intre 200 – 350 operatii pe an. Cresterea complexitatii operatiilor si cresterea numarului de operatii este tinta noastra si asta nu se poate face decat daca se formeaza chirurgi in plus, personal tehnic care sa se ocupe de aceasta categorie de pacienti extrem de fragila. Vorbim de nou-nascuti, unii prematuri”, a subliniat ministrul Sanatatii.


Adaugati un comentariu


 

*