„Cadoul vieții” – campanie de încurajare a donării de organe, lansată de ANT

25 februarie 2025 | 0 comentarii |

În contextul în care peste 4.000 de români au nevoie urgentă de o inimă nouă, un ficat, un rinichi sau un plămân salvator, iar numărul de donatori scade constant, Agenția Națională de Transpant a lansat o campanie de conștientizare și încurajare a donării de organe și țesuturi. 

 

Agentia Națională de Transplant (ANT) a lansat marți, 25 februarie 2025, campania națională de promovare a donării de organe și țesuturi „Cadoul Vieții” în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în Sala de Consiliu a Palatului Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD).

Noua campanie ANT are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare a populației și încurajarea donării de organe și țesuturi, în condițiile în care peste 4.000 de pacienți se află pe listele de așteptare pentru un transplant de cord, de ficat, de rinichi sau de plămân, iar singura lor șansă la viață este găsirea unui organ compatibil și realizarea unui transplant, înainte de a fi prea târziu. Listele de așteptare includ și „6 pacienți pediatrici care necesită transplant hepatic, aflați pe lista Spitalului «Grigore Alexandrescu», iar 28 de pacienți care au nevoie de transplant renal sunt în așteptare, la ICUTR Cluj”, precizează ANT.

 

Potrivit datelor ANT, numărul transplanturilor realizate în ultimii trei ani se concretizează în 882 de vieți salvate prin transplant: 314 de transplanturi în anul 2022  – 230 rinichi, 75 ficat, 7 cord, 2 plămân, din care 19 au fost pediatrice; 325 de transplanturi în 2023  – 219 rinichi, 94 ficat, 11 cord, 1 plămân, dintre care 17 pediatrice; 243 de transplanturi în 2024 (până în prezent) – 167 rinichi, 74 ficat, 1 cord, 1 plămân, din care 12 pediatrice.

Scăderea numărului de donatori și, respectiv, de transplanturi realizate în ultimul an a determinat Agenția Națională de Transplant să identifice noi căi și mijloace prin care populația să conștientizeze importanța donării, iar medicii să se implice mai eficient în identificarea donatorilor și să convingă aparținătorii să accepte donarea. În acest sens au fost încheiate o serie de protocoale de colaborare cu Biserica Ortodoxă, Colegiul Medicilor din România și Universitățile de Medicină, dar se pare că este nevoie de un efort mai consistent, pentru a „atinge” inimile tuturor românilor și a tuturor factorilor implicați și să crească numărul de donatori și de pacienți transplantați. 

 

Pe listele de așteptare ale Registrului Național de Transplant sunt 70 de pacienți care au nevoie de transplant cardiac, 619 care așteaptă un ficat salvator,  4.016 care speră la un transplant renal și 6 pacienți a căror viață depinde de un transplant pulmonar. Alături de aceștia, 1.132 de pacienți așteaptă un transplant de celule stem hematopoietice, iar 223 speră la o viață mai bună prin transplant de cornee și alți 108 și-ar putea recăpăta mobilitatea prin transplant de os-tendon. Cea mai lungă listă de așteptare, pe care sunt 6.663 de persoane, este pentru celule reproductive / Embrio-Transfer

În contextul în care numărul donatorilor aflați în moarte cerebrală a scăzut în ultimul an, îngrijorarea medicilor implicați în transplant este din ce în ce mai mare. „Ne aflăm într-un moment crucial în care trebuie să prioritizăm creșterea numărului de donatori și să extindem rețeaua de transplant la nivel național”, este semnalul de alarmă tras de dr. Guenadiy Vatacki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, la conferința de lansare a campanii de donare.

 

„E foarte important, că societate, să înțelegem că trebuie să fim de acord cu donarea de organe. Prin campania «Cadoul Vieții» ne dorim să informăm și să sensibilizăm populația cu privire la importanța acestui gest altruist, care poate salva vieți. Fără donarea de organe, nu putem să salvăm pacienții de pe listele de așteptare”, a explicat dr. Guenadyi Vatacki, în deschiderea conferinței, la care au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, medici specializați în transplant, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, dar și pacienți beneficiari ai unui transplant sau aflați pe listele de așteptare și aparținători ai acestora, care și-au spus poveștile de viață și au transmis gândurile lor pline de speranță într-o nouă șansă la viață pe care așteaptă să o primească.

Prof. univ. dr. Ioana Grințescu, Național KDP, consideră că ,,această campanie, transmisă celor de acasă, va crește înțelegerea față de actul de accept”. Aceasta a explicat că „pentru a realiza o donare de organe trebuie să ai acceptul familiei. Sunt optimistă și sper, cu ajutorul campaniei, să creștem numărul de donatori”, a punctat medicul, amintind că organele și țesuturile prelevate de la un singur donator pot salva, prin transplant, mai multe persoane aflate în situații critice.

 

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a reafirmat sprijinul instituțional pentru această inițiativă, subliniind necesitatea unei schimbări de paradigmă în domeniul transplantului.

Transplantul de organe nu este doar un act medical, este un simbol al solidarității umane. Fiecare dintre noi putem oferi acest «cadou» vieții, prin acceptarea donării de organe, astfel âncât să oferim viață altor oameni. Și vă spun că este o schimbare de paradigmă pentru că, dincolor de eforturile Agenției Naționale de Transplant și a Ministerului Sănătății în ultimii ani, în direcția transparentizării acestor proceduri, în continuare lista de așteptare pentru transplant numără mii de persoane, iar numărul donatorilor este insuficient. De aceea spun că procesul de donare, prelevare de organe și transplant este nevoie să se abordeze într-o nouă paradigmă și că este esențial să creștem și mai mult transparența procesului și să consolidăm încrederea publicului. Prin această campanie, ne dorim să aducem o schimbare reală în percepția și acceptarea donării de organe”, a afirmat ministrul Rafila

 

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a salutat noua inițiativă a ANT, de configurare, dezvoltare și implementare a campaniei de susținere a donării de organe, atât în nume personal, cât și al comunității academice a UMFCD.

Sper să insuflăm mai multă forță și putere de convingere societății românești în ceea ce privește luarea unor decizii grele, dar salvatoare, atunci când soluțiile medicale sunt epuizate pentru anumiți pacienți, dar pline de speranță pentru cei, nu puțini ca număr, aflați pe listele de transplant. Sunt convins că acest proiect, în care UMFCD este unul dintre principalii parteneri alături de ANT, MS și CMR va reuși să inspire, să educe și să motiveze o mare parte din populație în ceea ce privește procesul de donare de organe ca act suprem de generozitate și solidaritate umană. În contextul general actual, în care numărul donatorilor în moarte cerebrală este unul foarte redus, refuzul acestui gest suprem din partea aparținătorilor posibililor donatori poate fi determinat, de multe ori, de factori extrem de sensibili, dar și de o slabă informare prealabilă asupra ideii de a dona viață”, a punctat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. 

 

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România, a accentuat rolul medicilor în procesul de donare. ,,Vrem ca fiecare medic, fiecare profesionist din sănătate să conștientizeze anii de viață pe care un donator de organe și țesuturi îl poate dărui unei persoane primitoare. Consider că în calitate de colegiu profesional trebuie să fim într-adevăr o voce proactivă, un partener și un susținător al transplantului de organe și țesuturi. Nu vorbim de un simplu gest medical, transplantul de organe este un act de solidaritate, de umanitate, de altruism și, poate cel mai important, acest act se desfășoară într-un moment de mare emoție pentru aparținătorii donatorului. Poate cele mai importante abilități pe care profesioniștii trebuie să le dobândească sunt acelea de comunicare, pentru că trebuie reușească să susțină familiile în depășirea unui moment tragic, dar în același timp să găsească resurse pentru a-i mobiliza pe cei rămași către un gest mobil, altruist, care este de fapt viață pentru persoanele care primesc aceste organe. Și viața este elementul pentru care noi, profesioniștii din sănătate, luptăm zi de zi”, a afirmat dr. Poiană.

 

Prof. dr. Cristian Lupașcu, șef Clinica de chirurgie generală a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași, a amintit că ,,Legea transplantului înseamnă prezența unui donator și a unui recipient. Nu există transplant fără donator, nu există transplant fără recipient. Principala problemă cu care ne confruntăm este acest număr insuficient de organe cadaverice pentru transplant. Ținta noastră finală este să nu mai lăsăm să se moară pe lista de așteptare, să avem un număr de donatori suficient”, a spus medicul.

Prof. dr. Rodica Marinescu, medic primar ortopedie traumatologie, Spitalul Colentina, a vorbit despre transplantul de os și de tendon și a atras atenția că ,,din păcate, suntem aproape la jumătatea numărului de țesuturi donate pe care le aveam în 2018. Situația este destul de dramatică. Avem puține grefe, dar și mai puține centre acreditate. Banca de țesut din Colentina nu a păstrat niciodată aceste grefe doar pentru pacienții Spitalului Colentina. În 2019 aveam contracte de colaborare cu 15 spitale din București și din țară. Astăzi, avem contracte de colaborare numai cu 10 spitale, a scăzut numărul centrelor care au aplicat pentru acreditare”.

 

Conf. dr. Laura Bălănescu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Pediatric de la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, a precizat că ,,pacientul pediatric trebuie să aibă locul lui, în spitale specializate pentru copii, așa cum este peste tot în lume”, iar la „Grigore Alexandrescu” există speranța să se dezvoltae și alte ramuri ale transplantului pediatric. Transplantul renal pediatric este un proiect la care lucrăm”, a anunțat medicul, care a explicat că la pacienții pediatrici trebuie să se țină cont de anumite particularități în cazul unui transplant.

„La pacienții pediatrici, întotdeauna trebuie să avem o colaborare foarte bună cu un spital implicat în transplant la adult, pentru că de cele mai multe ori, realizarea unui transplant hepatic sau renal pediatric presupune investigarea în primul rând a membrilor familiei. Dacă aceștia sunt eligibili, atunci discutăm despre transplantul de la donator viu și noi pe acesta ne bazăm în primul rând activitatea. Iar dacă membrii familiei nu sunt eligibili, pacientul pediatric devine o prioritate pentru Agenția Națională de Transplant și întotdeauna ei au fost primii pe listă”, a explicat dr. Bălănescu.

 

Iuliana Necula, mama unui băiat care în urmă cu două săptămâni a primit un ficat de la un donator afalt în moarte cerebrală, de doar 12 ani, a povestit în conferința de presă cât de recunoscătoare este pentru șansa primită de fiul ei. ,,Cuvântul recunoștință este prea puțin ca să redea ceea ce am simțit în momentul în care am primit telefonul că avem ficat și că primim șansă la o nouă viață”, a povestit mama, emoționată.

O altă mamă este însă disperată că fiica ei, de numai 17 ani, suferă de ciroză, iar dacă nu se va găsi „urgent” un donator compatibil, se teme de ce este mai rău. „Ficatul ei mai funcționează sub 10%, viața Gabrielei depinde de un transplant de ficat, urgent. Este pe lista de așteptare pentru un transplant, dar situația ei este urgentă, iar fără un donator de organe, poate deveni disperată”, a arătat mama, cu lacrimi în ochi.

Într-o situație similară se află alți 5 copii care așteaptă un ficat salvator, la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe lista de așteptare a ICUTR Cluj sunt 28 de pacienți pediatrici care au nevoie de un rinichi. Din păcate, numărul mic de donatori

 

Conf. dr. Carmen Pantiș, coordonator regional al Agenției Naționale de Transplant, medic primar ATI la Stitalul Public Județean de Urgență Bihor, a subliniat că ,,donatorul de transplant și familia donorului reprezintă speranța oricărui pacient aflat pe lista de așteptare. La Oradea am creat o echipă puternică, formată din medici rezidenți, medici specialiști și medici primari, dar și asistente medicale. Și am creat acea cultură a donatorului, o cultură în care orice suspiciune de moarte cerebrală este foarte atent îngrijită și, în momentul în care credem că nu mai există nicio șansă pentru ca acel pacient să aibă o evoluție favorabilă, începem declararea morții cerebrale cu ajutorul neurologilor, neurochirurgilor și a colegilor anesteziști implicați. În acel moment, coordonatorul de transplant trebuie să abordeze familia. Această discuție cu familia este extrem de senzitivă, este o discuție care trebuie să fie cu suport și empatie, pe un limbaj accesibil familiei. În cea mai neagră zi a vieții lor, familii în doliu care înțeleg că ruda lor este moartă, sunt puse în fața unei oportunități incredibile, aceea de-a oferi darul vieții pentru acei mulți pacienți de pe listele de așteptare din România”, a punctat dr. Pantiș.

 

Anul trecut, 204 pacienți au fost identificați că posibili donatori după ce au intrat în moarte cerebrală, dar numai de la 69 dintre ei s-au prelevat organele, care au ajutat medicii să efectueze peste 200 de transplanturi  – din păcate, cu aproape 100 mai puține decât în anul precedent.

Trist este că aproape la fel de multe familii au refuzat să-și dea acordul pentru prelevare, din motive religioase, din lipsă de încredere în sistemul medical sau pentru că nu înțeleg conceptul de moarte cerebrală, iar alți 71 de posibili donatori s-au pierdut din motive medicale.

Organele prelevate de la un singur pacient aflat în moarte cerebrală pot salva până la 8 vieți. Este nevoie însă și de mai multă implicare din partea medicilor din spitalele acreditate pentru prelevarea de organe. Statistic, aproximativ 5% dintre pacienții care ajung la Terapie Intensivă în stare gravă intră în moarte cerebrală și devin potențiali donatori, dar în multe cazuri nu se fac demersurile necesare pentru prelevarea organelor viabile.

Pentru a schimba aceste statistici, Agenția Națională de Transplant a lansat o campanie de conștientizare despre donarea de organe – „Cadoul Vieții” -, în cadrul căreia a fost lansat și spotul cu același nume, care poate fi urmărit AICI

 

Sursa foto: ANT/MS

 


Adaugati un comentariu


 

*