Contre între ANPC și Ministerul Sănătății, după amendarea unor spitale din Capitală

25 februarie 2025 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății spune că doar Inspecția Sanitară de Stat poate efectua controale oficiale în spitale, dar ANPC susține că legislația privind protecția consumatorilor se aplică și serviciilor de alimentație publică și depozitării alimentelor din unitățile sanitare.

 

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de 120.000 de lei, în urma unor controale făcute în cele 19 spitale aflate în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), sancționând astfel în special condiţiile de igienă şi lipsa etichetării produselor destinate alimentației bolnavilor. „În urma acțiunilor de control desfășurate la nivelul unităților spitalicești administrate de ASSMB dispuse de către președintele ANPC Cristian Popescu Piedone, în perioada 24-25 februarie 2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat sancțiuni pentru abaterile constatate, având scopul de a asigura siguranța și igiena alimentară în spitale. Aceste acțiuni fac parte dintr-o serie de controale naționale ce vizează respectarea reglementărilor privind protecția consumatorilor”, se arată într-un comunicat remis presei de ANPC, marţi seară.

 

În Sectorul 1, unde au fost controlate spitalele „Elias” și Spitalul Universitar, au fost aplicate „2 amenzi în valoare totală de 10.000 lei și 2 avertismente”, pentru „neigienizarea corespunzătoare a echipamentelor frigorifice, utilizarea ustensilelor de bucătărie neprofesionale și etichetarea incorectă a produselor”. În Sectorul 2, la spitalele „Dr. Ion Cantacuzino”, „Colentina” și „Foisor” s-au dat 3 amenzi în valoare totală de 70.000 de lei și 2 avertismente, pentru „neconformitatea temperaturii de păstrare a produselor alimentare, neigienizarea adecvată a echipamentelor și depozitarea necorespunzătoare a alimentelor”, iat totodată au fost retrase din consum produse în valoare de aproximativ 1.700 de lei.

Managerul de la Universitar, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, a scris ulterior, pe Facebook, că deși a fost felicitat de Piedone pentru „modul în care preparăm hrana, pentru aspectul ei, pentru echipamente, infrastructură și curățenie”, acesta și-a depășit atribuțiile și intrat în spital, în plină alertă epidemiologică, „în bocancii de stradă”.

 

În Sectorul 3 ANPC a transmis că a controlat trei unități sanitare, iar pentru abateri mai puțin grave au fost aplicate 3 avertismente, iar în Sectorul 4, două unități spitalicești au primit termen de 5 zile pentru remediere pentru „mici abateri”.

În  Sectorul 5, însă, Spitalul Clinic „Prof. Theodor Burghele” a fost amendat cu 10.000 de lei pentru „nereguli constatate la echipamentele din blocul alimentar” și „neconformitatea listei de meniu”, iar în Sectorul 6, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu” și Spitalul „Sf. Stelian” au primit 3 amenzi în valoare totală de 30.000 lei, pentru „abateri legate de utilizarea ustensilelor neprofesionale, nerespectarea normelor de igienă și neîndeplinirea cerințelor de etichetare a produselor alimentare”.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține însă că, în majoritatea spitalelor din România, condiţiile de hrănire a pacienților sunt bune, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate controla exclusiv alimentele, alte aspecte putând fi verificate doar de Inspecția Sanitară de Stat.

Şi eu, ca ministru al Sănătăţii, şi domnul Piedone, parcă aşa îl cheamă, trebuie să respectăm legea. Legea e foarte simplă şi vă rog să vedeţi Ordonanţa 97, cred că din 2001, în care scrie foarte clar că aceste controale sunt posibile prin ordin comun încheiat între Ministerul Sănătăţii, ANPC şi ANSVSA, dacă se doreşte acest lucru. Deci, o chestiune, eu l-am invitat, sunt şi eu la fel de dornic ca să vedem sau să putem să asigurăm condiţii bune în spitale şi să ştiţi că în marea majoritate a spitalelor din România condiţiile de hrănire sunt bune”, a spus Rafila, marți, într-o conferință de presă, răspunzând întrebărilor unor jurnalişti legate de acest subiect.

Ministrul Sănătății a adăugat că diverse ordine interne date de preşedintele ANPC nu pot substitui o lege.

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, a emis luni, un Ordin potrivit căruia, în perioada 24 – 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice şi private, document ce poate fi contestat în 30 de zile.

Decizia vine după ce, în cursul zilei de luni, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au anunţat că managerul Spitalului Municipal Adjud le-a interzis continuarea controlului în blocul alimentar al unităţii medicale şi a solicitat la 112 intervenţia unui echipaj de poliţie, afirmând că verificările ANPC ar fi ilegale.

Potrivit ANPC, după 10-15 minute de control, în care ar fi fost constatate mai multe abateri, printre care materii prime – produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat, carne de porc neetichetată, probe alimentare neetichetate sau condiţii de depozitare necorespunzătoare, uşile unităţii medicale ar fi fost blocate, iar unui membru al echipei de control i s-ar fi făcut rău, acesta având antecedente cardiace.

 

În legătură cu seria de controale demarate la mai multe spitale din ţară, ANPC a precizat că acestea se desfăşoară într-un cadru legal, deoarece, conform dispoziţiilor OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, mai exact Art. 1, subliniind că Art. 2, punctul 2 din aceeaşi ordonanţă defineşte „consumatorul” ca fiind „orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acţionează în afacerea lor comercială, industrială, de producţie, artizanală ori liberală, şi specifică faptul că «unităţile spitaliceşti» nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru”.

Ministerul Sănătăţii a transmis, tot luni, printr-un comunicat, că acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal şi a atras atenţia că „Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice”, iar conform prevederilor OG nr. 97/2001, „Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, respectiv la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”.

 


Adaugati un comentariu


 

*