Focar de TBC pulmonar la Colegiul Militar din Constanța
Cinci elevi ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța au fost diagnosticați cu tuberculoză pulmonară și au fost internați, transmite Statul Major al Forțelor Navale.
Este alertă de TBC pulmonar la Liceul Militar din Constanța, după confirmarea a cinci cazuri de îmbolnăvire a unor elevi. Conducerea colegiului și autoritățile de sănătate publică au luat măsuri urgente de tratare a tinerilor depistați cu tuberculoză și au dispus măsuri de dezinfecție, pentru a preveni răspândirea bolii în unitatea de învățământ, transmite Statul Major al Forțelor Navale, printr-un comunicat remis presei.
Primul caz de îmbolnăvire a fost identificat la începutul lunii ianuarie și s-a intervenit prompt, pentru tratarea elevului, care a fost imediat internat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, unde se află și în prezent. În același timp, medicii pneumologi din cdrul Policlinicii TBC Constanța au demarat o anchetă epidemilogică în rândul contacților, în urma căreia „au fost confirmate încă patru cazuri de tuberculoză pulmonară în rândul elevilor”, se arată în comunicatul amintit.
Cei patru bolnavi nou depistați cu tuberculoză „au fost internați în spitale de specialitate din Iași, Palazu Mare și București, pentru tratament”, informează Statul Major al Forțelor Navale. Totodată, conducerea colegiului a implementat măsuri de protecție și siguranță, inclusiv dezinfecția completă a spațiilor de dormit, claselor și zonei de servire a mesei, indiferent dacă acestea fuseseră sau nu utilizate de elevii infectați, pentru a preveni extinderea infecției.
De asemenea, luni, 24 februarie, o echipă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța efectuat o dezinfecție generală a sălilor de clasă, a sălii de mese, grupurilor sanitare și a altor spații comune, inclusiv a bibliotecii și centrului de documentare. Operațiunile de igienizare au continuat marți, în special în spațiile de cazare și în zonele adiacente din interiorul pavilioanelor destinate cazării elevilor.
Profitându-se de faptul că în această săptămână elevii sunt în vacanță s-a extins dezinfecția în toate „celelalte spații în care își desfășoară activitatea întregul personal al colegiului”, se menționează în comunicatul amintit.
Potrivit aceleiași surse, măsurile sanitare care s-au aplicat în facoarul de infecție au fost coordonate de Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale (MApN) și de structura epidemiologică din cadrul Spitalului Militar Constanța.
Totodată, conducerea Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” monitorizează constant starea de sănătate a elevilor internați în spitalele de specialitate şi continuă colaborarea cu autorităţile sanitare, pentru a asigura un mediu sigur pentru întregul personal al unității de învățământ.
Tuberculoza (TBC) este o boală bacteriană, contagioasă care afectează de obicei plămânii și este provocată de Mycobacterium tuberculosis, cunoscut și ca Bacilul Koch, care se poate transmite prin picăturile de salivă eliberate de persoanele bolnave în aerul expirat, prin tuse sau strănut.
La nivel global, aproximativ un sfert din populaţie este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, dar numai 10% dezvoltă boala, iar 2% dintre cazurile înregistrate sunt în regiunea europeană. Peste 30.000 de români suferă de TBC, iar incidența este de 5 ori mai mare decât media UE şi afectează în special comunităţile defavorizate.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății OMS), în fiecare an, peste 10 milioane de oameni se îmbolnăvesc și circa 1,2 milioane mor anual, din cauza tuberculozei, considerată cea mai importantă boală infecțioasă mortală, la nivel global.
Tuberculoza este o boală infecțioasă prevenibilă și perfect curabilă, astfel că din anul 2000 și până în prezent, aproximativ 79 de milioane de vieți au fost salvate. Cu toate acestea, rezistența la antibiotice scade eficiența tratamentelor, doar 7 din 10 cazuri putând fi vindecate cu medicamente de primă linie.