Sănătatea pierde 740 de milioane de euro din PNRR. Ministrul Rafila susține că proiectele aprobate nu vor fi afectate

11 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține însă că toate spitalele aprobate pentru finanţare de Ministerul Sănătăţii se vor construi, majoritatea cu fonduri din PNRR şi câteva cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.

 

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recunoscut că Sănătatea a pierdut 740 de milioane de euro din finanțarea PNRR, dar susține că cele 27 de spitale care urmau să fie finanţate prin PNRR nu vor avea de suferit, o parte din sumele necesare urmând să fie acoperite din împrumuturi de la BEI. Acesta a precizat că că „Ministerul Sănătăţii nu a pierdut niciun obiectiv care putea fi finanţat din PNRR. La începutul anului 2023, Comisia Europeană a solicitat României reducerea bugetului alocat prin PNRR. Ministerul Sănătăţii, la fel ca alte ministere beneficiare (Ministerul Mediului, Ministerul Digitalizării, Ministerul Energiei şi Ministerul Transporturilor), a trebuit să reducă fondurile alocate programului conform solicitării, fără a pune în pericol vreun obiectiv de investiţii din sănătate!”.

 

Alexandru Rafila

Mai mult, Rafila a declarat că atunci când a venit la Ministerul Sănătăţii a găsitblocaje pe toată linia, de sus până jos. Centrele de mari arşi – blocate, spitalele regionale – blocate, foarte multe proiecte blocate. Deci, a trebuit să lucrăm foarte mult ca să le deblocăm şi, în momentul de faţă, nu numai că sunt funcţionale, lucrurile se întâmplă, se fac fundaţii de spitale. Aceste spitale (cele 27 din lista aprobată de Guvern cu finanţarea iniţială prin PNRR – n.r.) vor continua să se facă, dar nu din banii de la PNRR, ci din banii de la BEI. Am văzut – într-un mod demagogic şi aş spune fără niciun fel de caracter – în spaţiul public declaraţii ale unui fost ministru. Domnule magician, MS nu a pierdut niciun ban, şi-a făcut treaba, a deblocat toate proiectele pe care le-aţi blocat, a reuşit să încheie toate prevederile legate de investiţiile în Sănătate, iar reducerea nu e de la MS, ci de la Comisia Europeană, care a scăzut suma alocată României, iar MS a găsit soluţia. Iar soluţia este de a finanţa exact aceleaşi proiecte în continuare, alături de multe alte proiecte, din împrumutul de la BEI”, a spus ministrul Rafila.

 

Astăzi, într-o conferință de presă, secretarul de stat Alexandru Rogobete, care se ocupă de implementarea proiectelor din Sănătate cu finanțare din PNRR, a declarat într-o conferință de presă că că eliminarea celor 6 proiecte din PNRR reprezintă „propunerea României de diminuare” a fondurilor alocate.

Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR pentru că România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 și 2021 decât cele preliminare, așa că – potrivit regulamentului PNRR – trebuie să înapoieze o parte din alocarea inițială. Comisia Europeană nu a impus însă la ce proiecte să se renunțe, ci a cerut României să decidă de unde face această diminuare”, a explicat secretarul de stat în MS, menționând că până acum, celor șase spitale nu li s-a comunicat această decizie, urmând ca acest lucru să se întâmple „atunci când Comisia Europeană va aproba propunerile noastre”, care deocamdată sunt în stadiu de „negociere cu Comisia Europeană.

Rogobete a ținut să sublinieze că „nu se schimbă nimic” pentru spitalele respective și că acestea „pot continua achizițiile, iar sursa de finanțare se schimbă din PNRR în BEI. Pentru cei la care am semnat contractul de finanțare, vom face un act adițional”.

 

Subliniind că „pacienții nu au culoare politică”, ministrul Alexandru Rafila susține că toate spitalele aprobate pentru finanţare de Ministerul Sănătăţii, indiferent de judeţul sau oraşul în care sunt situate, se vor construi,  cu fonduri din PNRR sau de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

A rămas integrală finanţarea din PNRR pentru proiectele destinate reducerii infecţiilor în spitale, pentru dotarea şi extinderea secţiilor de ATI nou-născuţi, pentru reabilitarea şi dotarea ambulatoriilor de specialitate, pentru construcţia centrelor comunitare integrate. Toate spitalele aprobate pentru finanţare de Ministerul Sănătăţii, indiferent de judeţul sau oraşul în care sunt situate se vor construi, majoritatea cu fonduri din PNRR, şi câteva cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii! Se pare că produce îngrijorare ceea ce spunem de mai mult timp, cu bună-credinţă şi curaj: Toleranţă ZERO pentru cei care vor să risipească şi să fraudeze fondurile din PNRR şi din alte programe internaţionale!”, a subliniat Alexandru Rafila.

 

Ministrul Sănătății a explicat că, în 3 noiembrie 2021, Consiliul UE a adoptat o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România, care este în valoare de 29,12 miliarde de euro, dar „CE a dispus ajustarea PNRR, această contribuție financiară maximă acordată României a fost revizuită, în sensul că pentru calculul contribuției financiare maxime se actualizează pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB-ului din 2020 și cu variația agregată a PIB-ului în perioada 2020-2021. Având în vedere că acești indicatori au fost diferiți față de cei din estimarea inițială s-a dispus o diminuare a contribuției financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, iar această reducere a fost realizată doar din zona de granturi”, a mai spus Alexandru Rafila, precizând că această diminuare va afecta componenta de investiții și reforme, în timp ce cei 400 de milioane de euro destinați digitalizării sistemului de sănătate rămân integral.

 

La Ministerul Sănătății, din totalul de 2,85 miliarde, diminuarea a fost de 740 de milioane, reprezentând 26%, a mai spus Rafila, care a menționat că, în aceste condiții, a trebuit revizuită lista investițiilor în infrastructura spitalicească. „Ne-am găsit în fața acestei situații în luna iunie. Care au fost consecințele? Lista acestor spitale a trebuit revizuită. A trebuit să găsim alte surse de finanțare încât spitalele care nu mai rămâneau pe lista PNRR să se facă și să primească finanțare și câteva criterii”, a adăugat Alexandru Rafila.

Cele șase proiecte afectate sunt: Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea; Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța; Construcția de secții de obstetrică și ginecologie – Arad, Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocare și modernizarea activității.

 


Adaugati un comentariu


 

*