Un nou mandat de ministru al Sănătății, cadoul de Crăciun pentru Alexandru Rafila
Rafila rămâne la conducerea sănătății după 3 ani și o lună petrecuți deja în fruntea acestui minister, ceea ce îl face să fie, până acum, al treilea cel mai longeviv ministru al Sănătății de la Revoluție încoace, după Iulian Mincu și Eugen Nicolăescu.
Decretul de numire a noului Guvern, condus de Marcel Ciolacu, a fost semnat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial, după votul de învestitură primit în plenul reunit al Parlamentului, și depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila își păstrează funcția de ministru al Sănătății în noul Guvern. El este, la ora actuală, al treilea cel mai longeviv ministru al Sînătășii de după Revoluție, după Iulian Mincu și Eugen Nicolăescu, pe care însă are toate șansele să-i surclaseze dacă își va păstra portofoliul cel puțin încă un an. Principalul „punct tare” care i-a adus un nou mandat a fost acela că Sănătatea din România s-a racordat la PNRR, iar 27 de spitale care au câștigat proiecte finanțate din bani europeni – fie că vorbim de spitale construite de la zero, spitale care vor avea în componență corpuri noi de clădire sau care vor fi reabilitate parțial sau integral și dotate cu aparatură de ultimă generație -, vor îmbunătăți substanțial condițiile din spitalele românești, precum și viața pacienților și a personalului medical, chiar dacă, deocamdată, costrucțiile sunt la stadiul de șantier sau de promisiuni.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în Plenul Parlamentului, că „accesul echitabil la sănătate îl realizăm prin continuarea construcţiei celor trei spitale regionale, a celor 10 noi spitale şi modernizarea a 17 unităţi sanitare existente- toate aflate deja în diferite stadii de execuţie. O altă provocare majoră este asigurarea de hrană sănătoasă produsă în România. Asta înseamnă peste 16 miliarde euro, în următorii 4 ani, pentru investiţii masive în irigaţii şi stimuli pentru noi fabrici de procesare”, a arătat Ciolacu. El a menţionat că Educaţia este una dintre cauzele majore ale nemulţumirilor existente în societate și „de aceea, în următorii 4 ani, investiţiile în Educaţie, fără cheltuieli de personal şi funcţionare, vor fi de peste 6 miliarde euro. Vorbim despre generalizarea Programului Masa Caldă în şcoli, adică un sprijin consistent pentru copiii vulnerabili menit să reducă abandonul şcolar”.
Plenul reunit al Parlamentului a acordat votul de încredere Guvernului Ciolacu 2, cu 240 de voturi „pentru” şi 143 de voturi „împotrivă”. După depunerea jurământului la Cotroceni, membrii Guvernului au ajuns, luni seară, la Palatul Victoria pentru o primă reuniune, după învestire.
Rafila susține că provocările din Sănătate sunt, în egală măsură, obiective ale programului de guvernare al actualei Coaliţii și vizează accesul la servicii medicale şi dezvoltarea preponderent a serviciilor medicale de medicină primară şi din ambulatoriul de specialitate. „Investiţiile în spitale continuă într-un ritm accelerat, primele spitale vor fi gata la jumătatea anului 2025, din PNRR, și vor fi continuate prin împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii. Bineînţeles va continua construcţia celor trei spitale regionale, care a început în urmă cu exact trei ani. Evident, finanţarea sistemului de sănătate rămâne o problemă care nu ţine doar de Ministerul Sănătăţii, însă ne preocupă dezvoltarea unui pachet de asigurări de sănătate care să includă şi asigurările private şi care să ofere servicii complementare sau suplimentare, dar acest lucru, într-un sistem de predictibilitate fiscală, care să încurajeze dezvoltarea acestui tip de asigurări şi o competiţie echilibrată între sistemul public şi sistemul privat”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres, după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
El a afirmat, totodată, că Ministerul Sănătății se preocupă de politica medicamentului, subliniind că „accesul la medicamente este esenţial, mai ales în condiţiile în care există criză generată de pandemie şi ulterior perpetuată, prin lungirea lanţurilor de distribuţie de materie primă. Europa face un mare efort, s-a constituit Alianţa pentru medicamentele critice şi România este o parte chiar foarte activă în această alianţă care să ducă la încurajarea dezvoltării producţiei în ţările din UE, inclusiv în România, şi încercăm să replicăm modelul de bună practică din Spania. Bineînţeles că programele de screening, de prevenţie în bolile cronice, inclusiv în cancer, sunt priorităţi. Lucrurile merg într-o direcţie, cred, bună. Uneori viteza sigur că ar putea să fie mai mare, dar depinde de resursa umană calificată, de cei care trebuie să lucreze să poată să ofere acest tip de servicii medicale preventive pacienţilor din România”.
Tot o „bilă albă” și-a asigurat ministrul Rafila prin modificarea metodologiei de vaccinare, potrivit căreia, începând de anul trecut, românii cu afecțiuni cronice au acces la vaccinuri compensate 100% indiferent de vârstă, la fel ca în majoritatea țărilor europene.
Anterior, în România erau asigurate gratuit doar vaccinurile pentru copii, cu excepția vaccinului gripal și a celui împotriva COVID-19, dar prin Ordinul aprobat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și e Guvern, vaccinuri precum cel pneumococic, meningococic, împotriva hepatitei B, ROR sau diftero-tetano-pertussis sunt compensate acum 100% și pentru pacienți cronici, iar vaccinul HPV este compensat 50% pentru toate femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani. Vorbim despre o măsură „revoluționară”, pe care atât medicii de familie, cât și asociațiile pacienților cronici o cereau de ani de zile, a afirmat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei, într-o dezbatere privind vaccinarea în România. În plus, a fost extinsă vaccinarea antigripală în farmacii și se preconizează extinderea serviciilor de prevenție, în farmacii.
Alexandru Rafila a primit însă și critici, mai ales din partea pacienților, care îi reproșează că nu a reușit, nici până acum, să implementeze în totalitate Planul Național de Control al Cancerului (PNCC), determinând, chiar, bolnavii de cancer să iasă în stradă, într-un „Protest pentru viață” organizat în fața Ministerului Sănătății. Crizele periodice de medicamente și accesul limitat la tratament, dar mai ales lipsa de dialog și „opacitatea” de care Rafila a dat dovadă în relația cu ONG-urile care apară drepturile bolnavilor din România sunt, de asemenea, reproșuri aduse de pacienți.
Ministerul condus de Alexandru Rafila nu doar că nu a elaborat la timp normele de aplicare, dar își dorea, la un moment dat, elaborarea unui nou Plan de Combatere a Cancerului.
Cezar Irimia, președintele uneia dintre celei mai mari organizații de pacienți cu boli cronice, l-a acuzat că „se comportă ca un vechil” cu pacienții care îi cer ajutorul și l-a întrebat, retoric, pentru cine face „construcții cu bani din PNRR dacă noi murim, din cauză că nu avem medicamente?”.
Tot în mandatu lui Rafila, pacienții cu fibroză chistică pulmonară – mucoviscidoză, au protestat, în 2022, timp de 9 săptămâni, în fiecare zi de joi, în fața Guvernului, apoi în fața Ministerului Sănătății, până au obținut includerea unui medicament inovativ ce le oferea șansa la o viață normală, pe lista de compensate.
Mihăiță Bariz, un tânăr de doar 24 de ani, diagnosticat cu fibroză chistică atunci când avea 15 ani, a devenit, în ultimii ani, vocea pacienților cu această boală și spune că, anul viitor va cere din nou, tot în stradă dacă va fi nevoie, ca pacienții români să aibă acces la un alt medicament revoluționar pentru fibroză chistică, aprobat recent în alte țări. Când a aflat că Rafila este propunerea PSD pentru un nou mandat, el a publicat, pe pagina sa de Facebook, o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Marcel Ciolacu, prin care atrage atenția că „în loc de progres, asistăm la o degradare continuă a serviciilor medicale, punând în pericol sănătatea și chiar viața pacienților vulnerabili”, avertizând că, dacă aceste solicitări nu vor fi luate în considerare, din 13 ianuarie 2025, va porni un nou „protest maraton săptămânal”, care „va continua fără întrerupere până când ministrul Alexandru Rafila va fi destituit din funcția de ministru al Sănătății”.