Bolnavii de cancer își revendică „dreptul la viață” printr-un protest inedit, în fața Guvernului

17 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Bolnavii de cancer și familiile lor au întins pe caldarâm, în fața Guvernului, 153 de saci cu „cadavre” – simboluri ale victimelor inexistenței normelor de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului.

 

Zeci de bolnavi de cancer și aparținătorii lor au ieșit din nou în stradă, pentru a-și cere „dreptul la viață”, în cadrul unui protest organizat de comunitatea Declic și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – FABC. Aceștia au așezat pe caldarâm, în Piața Victoriri, 153 de saci cu „cadavre, într-o nouă încercare disperată de a convinge Ministerul Sănătății să finalizeze normele de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), care le-ar permite accesul la tratamente moderne.

153 de oameni mor zilnic de cancer în România. Ca să arătăm că nu sunt doar niște cifre în statistici, am adus 153 de saci cu «cadavre» în fața Guvernului. Pentru că cei care mor zilnic de cancer sunt părinții, copiii, frații sau surorile cuiva. Iar cancerul nu așteaptă după birocrație. Fiecare zi de inacțiune și nepăsare înseamnă 153 de vieți pierdute! Ciolacu și Rafila au anunțat de acum 2 luni că normele de aplicare vor fi gata. Așa arată 153 de oameni morți zilnic din cauza nepăsării! Deblocați Planul Național de Combatere a Cancerului!”, a arătat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic „Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului”, semnată de peste 62.000 de români.

 

Protestatarii au ținut în mâini pancarte cu mesaje precum „Bolnavii de cancer au dreptul la viață!”, „Rafila, Ciolacu, uitați-vă în ochii celor care suferă!” sau „Cancerul nu așteaptă birocrația”, pentru a reproșa Ministerului Sănătății că nu a finalizat și publicat normele de aplicare a Planului cancerului, aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis la finalul anului 2022 și care ar fi trebuit să fie gata de acum 4 luni.

„Am văzut reacția cinică a Ministerului Sănătății, care se laudă cu o listă de lucruri făcute pentru Planul de Cancer. Ce e grav e că lista nerealizărilor e mai lungă decât lista inițiativelor întreprinse. O reacție de acest fel, în ziua în care pacienții cu cancer au venit în fața Guvernului să ceară o șansă la viață, arată lipsa de empatie și interes real din partea ministrului Rafila față de pacienții în suferință”a adăugat Cătălina Hopârteanu.

Pe „cadavre” au fost notate nume și vârste ale unor pacienți bolnavi de cancer decedați în această perioadă, care ar fi putut avea o șansa să trăiască dacă Planul Național de Combatere a Cancerului era funcțional.

 

Reprezentanta Declic a menționat că în cadrul întâlnirilor avute cu consilierul de Stat Carmen Orban și șeful cancelariei premierului, Mihai Ghigiu, s-a precizat că se lucrează la normele PNCC și s-a promis finalizarea acestora, dar nu s-a oferit un termen concret pentru finalizarea normelor, deși fiecare săptămână pierdută cu birocrația înseamnă 1.000 de vieți pierdute. Acestea sunt și motivele care au determinat inițierea protestului de marți, în fața Guvernului.

Aproape toate familiile cunosc suferința unui bolnav de cancer. Lipsa medicamentelor și accesul limitat la terapiile novatoare, în condițiile în care există bani europeni, dar care nu sunt folosiți, înseamnă vieți pierdute. Este necesară deblocarea urgentă a acestui Plan care ar permite screening pentru depistarea timpurie a bolii, acces la tratamente noi, la consiliere psihologică de specialitate, înființarea unui centru oncologic destinat exclusiv copiilor”, a subliniat Cătălina Hârtopeanu.

Planul cancerului prevede accesul rapid și gratuit al bolnavilor oncologici la tratamente personalizate și performante, la servicii psihologice și la screening pentru depistarea cancerului în stadii incipiente, iar pentru punerea lui în aplicare ar putea fi accesată finanțare europeană.

 

În această dimineață, Ministerul Sănătății a anunțat că au fost făcute noi progrese în privința PNCC și că „a fost publicat în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sănătății nr. 3514/16.10.2023 pentru aprobarea Planului Național de îngrijiri paliative.

De asemenea, MS a transmis că alături de CNAS, a realizat mai multe acte normative în domeniul oncologiei, prin care se asigură, de la 1 iulie 2023, accesul neîngrădit la servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, servicii de paliație și îngrijiri conexe (psihologice), dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi pentru diagnosticul cancerului; introducerea Subprogramului național de testare genetică, extinderea serviciile pentru diagnosticul iniţial şi de certitudine al serviciilor pentru diagnosticul genetic al sindroamelor mielodisplazice, limfoamelor maligne, mielomului multiplu, sindroamelor mieloproliferative cronice, sindroamelor limfoproliferative cronice şi serviciilor pentru diagnosticul genetic al afecțiunilor: rabdomiosarcom, tumori ale sistemului nervos central și retinoblastom și includerea serviciilor de radioterapie stereotactică (SBRT), iradierea corporală totală sau derivate a bolnavilor cu afecţiuni oncologice; hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer; compensarea vaccinului papilomavirus (HPV); tipurile de servicii de consiliere a pacientului oncologic din punct de vedere psihologic şi condiţiile acordării acestora; aprobarea fișei unice de raportare a cazului de cancer și setului minim de date ale bolnavilor diagnosticați cu cancer care se raportează în RNC.

Lista de acte normative transmisă de Ministerul Sănătății poate fi accesată AICI.

 

Sursă foto: Declic (captura video)

 


Adaugati un comentariu


 

*