Campanie de informare a pacientilor

13 august 2015 | 0 comentarii |

Europarlamentarul liberal Cristian Busoi a lansat o campanie de informare a pacientilor cu privire la drepturile si obligatiile pe care acestia le au, astfel incat sa poata beneficia de servicii medicale in conformitate cu drepturile lor legale.

 

Busoi(1)O campanile de informare cu privire la drepturile si obligatiile pacientilor a fost lansata ieri, in Bucuresti, de europarlamentarul liberal Cristian Busoi, membru in Comisia de Sanatate a Parlamentului European si fost presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Plecand de la constatarea ca foarte putini romani stiu care le sunt drepturile si obligatii ca pacienti, al a considerat ca este necesara o mai buna informare a acestora, iar in acest scop a lansat portalul www.drepturilepacientilor.info – de unde acestia pot afla tot ce ii intereseaza in legatura cu acest subiect.

Din pacate, in Romania multe dintre drepturile pacientilor nu sunt respectate, asa cum de foarte multe ori pacientii nu-si cunosc cele mai elementare drepturi. De aceea am decis sa lansez o campanie de informare. Imi doresc ca pacientii sa stie care le sunt drepturile atunci cand merg la medicul de familie, la spital, farmacie, cand au nevoie de un tratament la domiciliu sau in strainatate si tot ceea ce priveste cardul de sanatate sau cel european”, a declarat Cristian Busoi, cu prilejul lansarii campaniei de informare, mentionand ca au fost deja initiate 1.500 de telefoane prin care operatorii – medici tineri, au sunat pacientii pentru a le prezenta campania si a-i informa despre website-ul unde isi pot gasi informatiile necesare pentru a-si cunoaste drepturile.

 

drepturi pacientiPentru bucuresteni s-a infiintat si un CallCenter, cu un telefon verde – 0800 080 444 – unde acestia pot suna, gratuit, de luni pana vineri, intre orele 10.00-20.00 si unde pot pune intrebari legate de drepturile pe care le au ca pacienti.

Printre drepturile mentionate de prim-vicepresedintele PNL se afla si cel de a fi informat cu privire la tratamentul propus si alternativele pe care pacientul le are din punct de vedere medical, pentru a alege in cunostinta de cauza. „ Consider ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului de sanatate. In plus, pacientii informati au parte de servicii mai bune”, a apreciat europarlamentarul liberal.

Mai mult, o echipa de medici si manageri in domeniul medical le va raspunde persoanelor care vor semnala incalcari ale drepturilor de pacienti, malpraxis sau conditionarea serviciilor medicale. Busoi a mai spus ca este necesar ca Guvernul sa infiinteze o institutie care sa se ocupe de apararea drepturilor pacientilor, care sa reprezinte pacientul, sa-l apere in raport cu sistemul medical si sa investigheze cazurile in care se incalca drepturile pacientilor.

Evenimentul de lansare a Campaniei „Drepturile pacientilor” a avut loc pe in fata Spitalului Clinic „Sfanta Maria”.

 

Busoi (4)Cu o zi inainte, europarlamentarul liberal a lansat o invitatie la consultari intre reprezentantii medicilor, pacientilor si partidelor, dupa 1 septembrie, pentru gasirea unor solutii de crestere a veniturilor medicilor. „In conditiile in care lucrurile au devenit si mai clare prin decizia ICCJ, cred ca se impune imperios gasirea de solutii pentru a creste veniturile medicilor si a personalului medical. Din pacate si acest subiect a fost tratat intr-un mod iresponsabil si politicianist de actualul Guvern. Pe surse, fara sa fi fost asumate anumite cifre, s-a lansat in spatiul public tot felul de propuneri de dublare salariilor, chiar triplarea pentru anumite categorii, creand niste asteptari imense din partea medicilor si a personalului medical. Fac un apel catre Guvern sa trateze responsabil si nepoliticianist acest subiect, sa se gaseasca solutii durabile si care pot fi suportate de bugetul 2016, solutii care sa fie acceptate de toata calasa politica, indiferent de cine vine la guvernare”, a explicat Busoi.

El a aratat ca se impune de urgenta demararea unor astfel de consultari si gasirea unor facilitati fiscale pentru medici. Vicepresedintele PNL a aratat ca initiativa acestor consultari este a Comisiei de sanatate a PNL si va fi agreata si de conducerea partidului.

 


Categorii: Actual, Eveniment, IT & C

Adaugati un comentariu


 

*