Canicula revine în forță. Reguli „de aur” recomandate de medici

7 iulie 2024 | 0 comentarii |

Căldura și umiditatea extreme pot fi inconfortabile și prezintă riscuri grave pentru sănătate, în special pentru nou-născuți, copii, femei însărcinate, vârstnici și bolnavi cronici, atrag atenția medicii, care vin cu o serie de recomandări.

 

După câteva zile în care aerul a fost respirabil, canicula revine în forță, iar săptămâna viitoare se anunță temperaturi caniculare, care se estimează că vor ajunge și chiar vor depăși 40 de grade Celsius la umbră, în weekendul viitor. Schimbările climatice determină valuri de căldură tot mai lungi, mai frecvente și mai severe. Căldura excesivă este periculoasă pentru sănătate, iar cei mai vulnerabili sunt bebelușii, copiii, femeile însărcinate, persoanele vârstnice și cele cu boli cronice, iar medicii atrag atenția că dacă nu se iau măsurile de precauție adecvate, căldura extremă poate duce la insolație, deshidratare severă, agravarea unor boli cronice și chiar la deces.

Apar oboseala fizică şi psihică, tulburările de ritm cardiac, stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie, greaţă, vărsături, cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin), dureri şi crampe musculare, sete accentuată, insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate), intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice). Dacă organismul nu reuşeşte să îşi menţină temperatura în jur de 37ºC sau pierderile de apă şi săruri minerale nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, epuizarea, insolaţia și chiar şocul hipertermic.

 

Recomandări generale

 

Dr Lhuana Zissu

Medicii recomandă ca, pe lângă aplicarea cremelor cu factor de protecție cât mai mare împotriva rezelor solare (30-50 SPV), să se evite expunerea la soare în orele de vârf și să se respecte o serie de reguli de protecție.

Cel mai important este ca oamenii să nu iasă în căldură la orele cu căldură excesivă (10.00 și 18.00), să evite expunerea la căldură, iar dacă este neapărat necesară ieșirea afară trebuie să avem capul acoperit și să fim îmbrăcați cu haine de culoare deschisă, din materiale textile naturale, care să permită respirația pielii. Trebuie să ne hidratăm cu cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri naturale de fructe şi legume, iaurt) și să evităm băuturile acidulate, cafeaua și alcoolul. Se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 minute, fără a aștepta senzația de sete, iar lichidele băute să nu fie prea reci și să se consume cu înghițituri mici, pentru a nu se elimina înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, la temperatura camerei, uşor îndulcite cu miere. Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii – carne slabă la grătar, lactate, cereale, fructe şi legume care asigură în mod constant hidratarea organismului. Pe parcursul zilei menţineţi cu rigurozitate igiena personală, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă, iar noaptea aerisiți bine camera în care dormiți și folosiți lenjerie din fibre naturale. Dacă apar simptome cauzate de caniculă şi/sau se agravează cele datorate unei afecţiuni cronice, solicitaţi imediat ajutor medical”, recomandă dr. Lhuana Zissu, directorul Srviciului Județean de Ambuanță Buzău.

 

Pericole pentru bebeluși și copii

 

Dr. Gina Anica

Copiii și mai ales bebelușii sunt extrem de vulnerabilie la caniculă, pentru că nu au mecanismul de termoreglare suficient de dezvoltat. De aceea, medicii recomandă evitarea expunerii la soare a copiilor între orele 09-18.00 și realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.

Sistemul de alimentaţie nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă și se va realiza hidratarea corespunzătoare a copiilor, iar în cazul sugarilor, mama va alăpta ori de câte ori aceştia solicită. Copilul trebuie îmbrăcat cât mai lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, iar afară, capul acestuia trebuie protejat cu o pălăriuţă din material uşor. Nu se va lăsa copilul singur, nici pentru perioade scurte de timp, în încăperi insuficient ventilate sau în maşini expuse la soare și se vor evita deplasările în mașini fără climatizare, pe distanţe lungi. Copilul va consuma în mod regulat lichide proaspete, chiar dacă nu le cere şi fructe proaspete, foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător și să evite consumul de cafea sau alcool. O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă, copiilor li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei și este bine să se evite scăldatul în apă rece. La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau a mamei, se va apela la medicul de familie, iar la nevoie, se va solicita ajutor medical de urgență”, spune dr. Gina Anica, șef secție Pediatrie, SJU Buzău.

 

Riscuri pentru femeile însărcinate 

 

Femeile însărcinate sunt, de asemenea, expuse unor riscuri. Medicii atrag atenția că temperatura excesivă și deshidratarea pot crește riscul ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere, să se nască prematur sau chiar să se nască mort. Femeile însărcinate pot fi afectate negativ și pot intra în travaliu prematur, putând de asemenea dezvolta diabet gestațional și hipertensiune arterială.

„Este important ca viitoarele mame să-și programeze vizitele medicale și alte activități în perioadele mai răcoroase din zi, pentru a preveni expunerea lor și a fătului. Femeile însărcinate pot face exerciții fizice de intensitate scăzută sau moderată atât timp cât se simt confortabil și se hidratează și se odihnesc corespunzător. Pe cât posibil vor evita să iasă afară dacă temperatura depășește 37°C, se vor odihni mai mult, vor dormi în zonele mai răcoroase ale casei, iar atunci când este nevoie, vor cere ajutor. Dacă apar erupții cutanate cauzate de căldură, crampe stomacale, greață extremă, contracții timpurii, bătăi rapide ale inimii, respirație accelerată, umflarea membrelor, crampe musculare sau stări de leșin, trebuie apelat urgent la medicul specialist”, avertizează medicii ginecologi.

 

Protecție specială pentru persoane vârstnice și/ sau cu boli cronice

 

Aceste persoane, dacă trebuie să se deplaseze la instituții, la ghișee, este indicat să o facă numai în primele ore ale dimineții sau după-amiază târziu, pentru a evita orele caniculare. „Se va evita pe cât posibil expunerea în plin soare, se va folosi îmbrăcăminte uşoară, subţire, din ţesături naturale în culori deschise şi mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare) și este obligatoriu să aibă la îndemână lichide (apă). Vor evita locurile aglomerate și neventilate, unde pot apărea decompensări ale afecţiunilor cronice, mai ales cardiovasculare, iar pacienții care se știu cu boli cronice își vor administra obligatoriu medicația prescrisă de medicul curant și vor respecta conduita recomandată de acesta. Acasă, își vor crea un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului (aerul condiționat se va regla astfel încât să nu fie o diferență mai mare de 10°C față de temperatura exterioară), se vor consuma zilnic 2 – 3 litri de lichide, iar alimentația va fi predominant compusă din legume şi fructe proaspete, cu un conținut mare de apă. Se va evita consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), de băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei se va menţine cu rigurozitate igiena personală, iar în cazul apariţiei unor simptome cauzate de caniculă şi/sau agravării celor datorate afecţiunii cronice se va solicita ajutor medical”, explică dr. Loti Popescu, medic primar sănătate publică, coordonator al departamentului Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, DSP Buzău.

 

Patronii care nu-și protejează angajații riscă sancțiuni drastice

 

Temeperaturile excesive și disconfortul termic accentuat impun și respectarea unor reguli speciale la locul de muncă. Echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Buzău au intensificat a controalele la angajatorii de pe raza judeţului și, suplimentar tematicii propuse, inspectorii de muncă vor urmări modul în care „angajatorii respectă prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”. „Dacă temperatua exterioară depăşește +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii sunt obligați să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri”, transmite conducerea ITM Buzău, avertizând că în caz contrar se vor aplica sancțiuni drastice.

 

Tratarea insolației sau a hipertermiei

 

Specialiștii Ministerului Sănătății recomandă ca în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome severe din cauza caniculei, să i se reducă temperatura și să fie transportat într-o zonă umbrită și răcoroasă, cu ventilație bună, unde va fi întins la orizontală. Se vor trage draperiile, se va porni un ventilator sau aerul condiționat și se vor aplica prosoape umede pe pielea de la nivelul capului, gâtului, axilelor și în zona inghinală.

Bebelușii și copiii vor fi eliberați de haine, iar femeile însărcinate vor fi ajutate să se întindă pe partea stângă sau să stea aplecate spre stânga, iar dacă apar stări de inconștiență sau de vomă se va solicita ambulanța.

Dacă simptomele nu sunt severe, li se va răcori corpul cu ajutorul unor prosoape umede, iar mâinile și picioarele pot fi puse în recipiente cu apă rece pentru a ajuta la o răcorire mai rapidă a corpului. Copiii mari și adulții pot face un duș rece. ATENȚIE! NU se scufundă sugarii și copii mici în apă foarte rece. NU îndreptați ventilatorul spre față, în special la sugari. NU administrați paracetamol/acetaminofen dacă nu ați primit un sfat în acest sens de la medic.

După stabilizare, bebelușii se alăptează, iar copiii mai mare și adulții vor bea apă în cantități mici. Dacă transpiră excesiv se adaugă săruri de rehidratare orală în apă și se bea 100 ml la fiecare cinci minute, până când se simt mai bine.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*