Cardiochirurgie minim invazivă, la Institutul Inimii din Cluj

Sistemul, care reprezintă o premieră pentru clinicile de stat din România, va fi implementat în totalitate până la sfărșitul anului, primele operații fiind deja efectuate zilele acestea.

 

La nivelul Institutului Inimii Nicolae Stănciouiu din Cluj-Napoca este în plin proces de implementare sistemul de chirurgie cardiacă minim invazivă, care va fi pe deplin operațional de anul viitor, sau chiar din ultimele luni ale anului în curs.

Inițiativa aparține medicului Adrian Molnar, directorului medical al unității sanitare, care spune că face demersuri de doi ani pentru introducerea acestui sistem la nivelul institutului. Consideră însă că se poate spune că în prezent s-a intrat „în linei dreaptă”, iar cardiochirurgia minim invazivă va deveni pe deplin operațională până la sfârșitul anului. Totodată, medicul subliniază că „implementarea noului sistem de chirurgie minim invazivă constituie o premieră la nivelul clinicilor de profil din sistemul public de sănătate și va permite efectuarea operațiilor pe care medicii le efectuau până acum prin metoda clasică, ce presupune deschiderea toracelui, prin metode minim invazive, mult mai puțin traumatizante și care permit o recuperare mai rapidă a pacienților”.

Institutul Inimii Cluj este unul dintre puținele din România unde se operează pe cord și copii, chiar nou-născuți cu malformații cardiace. Despre chirurgia cardio-vasculară miniminvazivă în rândul adulților și copiilor în această clinică s-a vorbit în urmă cu un an, în cadrul Congresului Internațional de Chirurgie Cardiovasculară organizat de Institutul Inimii Cluj.

 

Dr. Adrian Molnar

Pentru a putea efectua în mod uzual acest tip de intervenții, medicii de la institutul clujean au nevoie să se familiarizeze cu noile tehnici, astfel că zilele trecute au fost efectuate aici patru operații minim invazive, de către o echipă mixtă formată din medici români, italieni și georgieni.

Dr. Adrian Molnar, care a făcut parte din echipa ce a efectuat cu succes cele patru intervenții, spune că avantajele acestei metode sunt multiple, reducând suferința fizică și psihică a pacenților, mai ales în cazul tinerilor, care se aleg cu cicatrici mari și inestetice la nivelul pieptului după o intervenție clasică. Este vorba despre efectuarea aceloraşi tipuri de operaţii pe care le facem în mod obişnuit prin sternotomie mediană, dar pe care le facem acum prin incizii mici, care să reducă mult suferinţa pacientului, post-operator şi complicaţiile post operatorii, iar recuperarea este mult mai rapidă. De asemenea, costurile vor fi mai mici, prin spitalizarea mai redusă. Astfel de intervenţii minim invazive necesită un instrumentar special, un training special, dar şi interes din partea chirurgilor pentru acest tip de chirurgie, care este una a viitorului”, a declarat medicul clujean.

 

Una dintre pacientele operate zilele acestea este o tânără de 17 ani care suferea din naștere de o afecțiune la nivelul inimii și ținuse neapărat ca intervenția chirurgicală să fie făcută pe cale minim invazivă, pentru a nu rămâne pentru tot restul vieții cu cicatricea inestetică la nivelul pieptului. În locul inciziei de mari dimensiuni, la care ar fi apelat în cazul unei operații clasice, medicii au efectuat o incizie de doar cinci centimetri, care va fi complet mascată după vindecare, introducând în organism instrumentele necesare intervenției la nivelul inimii.

O altă pacientă operată prin aceeași metodă a fost o femeie de 78 de ani, în cazul căreia,  o intervenție prin medtoda clasică ar fi fost foarte riscantă din cauza vârstei înaintate, și în cazul acesteia operația dovedindu-se un succes.

„Avantajul constă într-o recuperare mult mai rapidă şi în scăderea riscului de complicaţii respiratorii, renale sau sângerări. Un astfel de pacient, peste cinci zile, va fi externat, iar peste două săptămâni poate să şi uite că a fost operat, faţă de trei luni cât dura recuperarea în urma intervenţiilor clasice”, a mai explicat directorul medical al Institutului Inimii.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*