Cardiologia interventionala a redus considerabil rata mortalitatii prin infarct

Din fruntea topului mortalitatii cauzate prin infarct, Romania a ajuns printre tarile cu cea mai mica rata a deceselor, cele mai important progres fiind inregistrat in ultimii patru ani, dupa  implementarea programului de tratament interventional al infarctului miocardic acut.

 

Dr. Dragos Vinereanu

Dr. Dragos Vinereanu

In situatia in care bolile cardiovasculare constituie principala cauza de deces la nivel mondial, Romania se afla la acest moment printre tarile europene cu cea mai mica rata a mortalitatii datorate infarctului, de 8,3 la suta in prezent, valoare apropiata de cele din Germania, Croatia, Slovenia sau Ungaria si mai scazuta decat in Austria, Bulgaria sau Ucraina.

Informatiile au fost furnizate de presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii, medicul Dragos Vinereanu, care a facut un bilant al celor patru ani de cand a fost demarat la nivel national Programul de tratament interventional al infarctului miocardic acut. Conform acestuia, principala cauza care a dus la diminuarea ratei mortalitatii provocate de infarct este cresterea numarului de cazuri de pacienti tratati prin metoda angioplastiei primare. Astfel, in timp ce in 2010, atunci cand a fost demarat programul, doar 20-25 la suta din cazurile de infarct miocardic erau tratate prin aceasta metoda, in prezent, 65 la suta dintre cazuri beneficiaza de acest tratament.

 

infarctConform medicului Dragos Vinereanu, numarul de proceduri la nivel national a crescut de la an la an, ajungandu-se in prezent la 5.500 de proceduri de dilatare percutanta pe an. Astfel, mortalitatea nationala in timpul spitalizarii pentru infarct miocardic a scazut de la 13,5 la suta, cat era inainte de introducerea programului, la 8,3 la suta in acest moment, iar in centrele in care se practica procedura de dilatare percutana in timpul infarctului miocardic acut, mortalitatea este de 4,2 la suta, la acest capitol Romania situandu-se printre tarile europene cu cea mai mica rata a mortalitatii.

La acest moment, centre specializate in aplicarea acestei metode de tratament functioneaza in Bucuresti, Timisoara, Oradea, Baia Mare, Brasov, Iasi, iar in Cluj si Targu Mures functioneaza chiar cate doua centre de acest gen. Dragos Vinereanu a mai anuntat ca pana la sfarsitul acestui an vor mai fi deschise alte trei centre la Ploiesti, Constanta si Suceava.

 

operatie cardiovasculara pediatricaReferindu-se la progresele facute in ultimii patru ani, odata cu demararea programului de tratament interventional al infarctului miocardic, medicul Dragos Vinereanu a mai declarat ca „Lucrurile au progresat odata cu inceperea acestui program si cu finantarea ceva mai buna pentru programul de dilatari percutane, celalalt program pe care noi il facem pentru pacientii care nu au avut infarct miocardic acut, aici intrand o mare parte din pacientii cu sindroame coronariene acute. Ca atare, la nivel national numarul de proceduri de dilatare coronariana se apropie de 20.000 pe an, ceea ce ne situeaza undeva la nivelul mediei europene. In infarct, din punct de vedere al comparatiei cu alte tari din Europa, in ceea ce priveste mortalitatea de 8,3 la sut suntem printre tarile cu o mortalitate mica, comparabil cu Germania, Croatia, Slovenia, Ungaria, acest indicator fiind mai mic decat in Austria, Bulgaria sau Ucraina. Daca vom compara mortalitatea din centrele in care se practica angioplastia coronariana cu valorile de 4-4,2 la sut ne situam printre tarile din Europa cu cea mai mica mortalitate”.

Angioplastia primara este considerata drept modalitatea terapeutica cu cea mai mare eficacitate, metoda de electie in tratamentul infarctului miocardic acut fiind menita sa scada mortalitatea si rata complicatiilor. Cel mai important aspect este timpul scurs de la debutul durerii toracice si pana la reluarea circulatiei in vasul afectat. Cu cat interventia se efectueaza mai rapid, cu atat cantitatea de muschi cardiac salvat este mai mare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ada Nasa spune:

    Doamne ajuta!

Adaugati un comentariu


 

*